Cotidianul The Boston Globe a publicat 21 de fotografii facute in exclusivitate in timpul operatiunii secrete prin care ultima transa de uraniu imbogatit din Romania a fost transportata in Rusia, cu ajutorul Statelor Unite. Fotografiile, care suprind diverse etape ale evacuarii materialului radioactiv de la Magurele si Mioveni, pot fi vizionate pe boston.com.
Astfel, de la Institutul de Cercetare Nucleara de la Mioveni au fost transportate in Rusia 182 de mici cilindri, de marimea unor gloante, care contineau insa unul dintre cele mai periculoase materiale din lume – uraniu puternic imbogatit furnizat in 1990 de fosta Uniune Sovietica. Materialul nu a fost folosit in reactoare si nu emite un nivel mare de radioactivitate in aceasta forma, insa autoritatile se temeau ca ar fi putut fi furat – desi era pastrat in recipiente subterane adanci – si ar fi putut incapea cu usurinta pe mana unor organizatii teroriste. ,,Poti sa-ti umpli un buzunar cu acesti mici cilindri" a declarat Andrew Bieniawski, asistent al adjunctului sefului Administratiei pentru Siguranta Nucleara din Statele Unite, care a supervizat operatiunea in Romania, informeaza NewsIn.
Autoritatile americane considera ca laboratoarele de cercetare din intreaga lume detin circa 2.000 de kilograme de uraniu puternic imbogatit, adica material suficient pentru confectionarea a 80 de bombe nucleare. Operatiunea din Romania a costat 10,5 milioane de dolari, potrivit The Boston Globe, si a fost nevoie de cinci ani pana la incheierea tuturor aranjamentelor necesare cu tara-gazda, Rusia, si cateva organisme internationale. Chiar si asa, scrie publicatia americana, au existat temeri saptamana trecuta in legatura cu o eventuala aminare, dupa ce oficialii romani au avut cateva obiectii temporare despre ce entitate guvernamentala are jurisdictia cuvenita pentru a aproba transferul.
Transportul in Rusia s-a facut pe calea aerului, cu un urias cargou Antonov 224, iar Moscova a pus la dispozitie in acest scop un echipament special, inclusiv un container de 5 tone, supus unor testari de rezistenta extensive, care sa inlature orice pericol in eventualitatea unei prabusiri a avionului.
La institutul de la Magurele, ziaristii americani au observat starea precara a cladirii in care, intr-o sala subterana, erau tinute intr-un bazin special cu apa 288 de bare de uraniu puternic imbogatit. Apa serveste la blocarea emanatiilor mortale de raze gamma. Barele erau atat de radioactive cand au fost aduse aici din reactor, ca nu au putut fi manipulate cativa ani. Operatiunea de scoatere a barelor de uraniu a durat trei zile si a fost extrem de minutioasa, radioactivitatea fiind masurata in permanenta.
,,PITESTI, Romania – Two stories underground, in a concrete room with a heavy steel door, gloved technicians wearing smocks carefully measure and weigh the charcoal-gray pellets, 182 in all. They are among the most dangerous materials in the world: highly enriched uranium, the main ingredient for a nuclear bomb. This supply alone, provided to the Institute for Nuclear Research here in 1990 by the then-Soviet Union, is enough to make a bomb with the explosive power to level a major city” – scrie ziarul The Boston Globe.