Traim in civilizatia imaginii, a informatiei rulate rapid, a cadrelor care se succed in ritm trepidant. Presa scrisa agonizeaza, radioul este depasit, surclasat de televizor. Impactul stirii care ne loveste (preponderent) retina este net superior aceleia care ne loveste (numai) timpanul. Televizorul pe care-l invitam sa ne enerveze, sa ne tulbure, sa ne ridice tensiunea, aceasta adevarata unealta a diavolului este un obiect „sine qua ba”. Avem nevoie de pachetul zilnic de adrenalina furnizat de micul ecran asa cum are fumatorul nevoie de pachetul de tigari. Doza minima garantata fara de care intram in adevarate fibrilatii.
Daca nu putem fi pe terenul de joc, sau pe frontul de lupta, imaginile de la televizor ne fac partasi la eveniment. Putem spune: „am vazut revolutia de la Bucuresti”, „am vazut invazia in Irak”, „am vazut seria de revolutii portocalii sponsorizate de magnatul Soros”, „am vazut arestarea lui Penescu si Becali”. Si daca le-am vazut pe-astea, suntem in rand cu lumea, suntem respectati de colegi si amici ca niste indivizi informati ce ne aflam.
De o saptamana putem adauga la colectia de trofee oferite de micul ecran inca o revolutie, aceea din 7 aprilie 2009, de la Chisinau. Unii ar spune ca n-a fost revolutie adevarata, fiindca n-a avut un program politic, o schema logica de desfasurare, niste tinte strategice, o eventuala platforma de revendicari politice sau economice. I-as putea contrazice: revolutia de la Chisinau a avut un program politic clar si anume inlaturarea de la putere a lui Vladimir Voronin si a gastii sale. Numai ca „generalul de interne” (se pare ca in aceasta ipostaza se recunoaste) ajuns prin neatentia si lehamitea electoratului, de prea multi ani presedinte al Republicii Moldova, nu vrea sa cedeze puterea. Si stie cum sa si-o prelungeasca, plasandu-si acolitii in posturi cheie ale statului. Desigur, pentru acest obiectiv politic (si poate si existential) alegerile era absolut obligatoriu sa fie castigate. Ca atare au fost mobilizati toti simpatizantii comunisti vii, morti sau muribunzi. Veniti tavarisci cu totii la vot ca numai daca ramanem noi la putere veti mai putea primi 100 de lei la pensie.
Sigur ca generalul de interne a stiut cum sa-i sicaneze, cum sa-i provoace pe o parte dintre miile de manifestanti, oferindu-le spre trofeu cladiri-simbol ale puterii. Cei care cunosc gradul inalt in care politia si jandarmeria Moldovei sunt prezente pe strazi in mod obisnuit (intr-o plimbare de doua ore n-ai cum sa nu intalnesti doua patrule…) n-au cum sa creada ca vreo cativa tineri inarmati cu pietre au trecut ca prin branza printr-un dispozitiv de protectie si paza de importanta celui care apara Presedintia.
Au trecut fluierand, pentru ca au fost invitati s-o faca. Doar ca nu li s-a spus ,,poftiti, intrati aveti cateva ore, facet ce vreti”. Numai ca asta nu s-a vazut la televizor. La televizor s-a vazut ce a trebuit sa se vada: ca niste tineri turbulenti, scapati de sub supravegherea parintilor, devasteaza cladiri oficiale si-si bat joc de realizarile poporului moldovean… In plus, violentii astia au steaguri ale Romaniei si UE, deci precis sunt trimisi de aia sa destabilizeze statalitatea si sa pericliteze integritatea tarisoarei lui Stefan…
Asta trebuia sa se vada si nimic altceva. Tocmai de aceea politistii, mai in civil, mai in uniforma i-au umflat pe ziaristi, i-au vanat pe fotoreporteri si pe toti amatorii care au facut fotografii sau filme in acele ore. Multi s-au ales cu ceva pumni, bastoane si picioare si mai toti cu aparatele trantite de pamant sau confiscate si deteriorate. Pentru ca trebuie sa exista un singur film oficial al evenimentelor, prezentate convenabil pentru putere, pentru justitie.
A fost pentru mine o adevarata minune faptul ca Mircea Zatusevschi un prieten ziarist (redactor, reporter si fotoreporter) de la Chisinau a reusit sa scape si cu integritate corporala si sa salveze si aparatul foto si o data cu acesta imagini edificatoare ale evenimentelor, surprinse pe viu. A reusit sa ne trimita un set important de fotografii care ne aduc revolutia chisinauana pe ecranul calculatorului in mod direct, nemediat de agentii (sau agenturi). Multumindu-i lui Mircea Zatusevschi pentru efortul depus si riscul asumat va invitam sa parcurgeti revolutia chisinauana in imagini surprinse „pe blat”. si tot lui Mircea Zatusevschi ii datorez si cel mai recent banc politic de la Chisinau. Se spune ca inaintea alegerilor castigate cu brio de comunisti Voronin a fost vazut in cimitir. Ati ghicit, nu se reculegea la mormintele inaintasilor, ca doar era in campanie electorala, asa ca se intalnea cu alegatorii…