1,3K
Actuala coalitie va ramane la guvernare si dupa 2012, a declarat, sambata, 5 noiembrie 2011, presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Gabriel Oprea, la Reuniunea regionala a Organizatiilor UNPR din Regiunea de dezvoltare III Sud, la care au fost prezenti peste 3.000 de lideri locali si membri din judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.
„Avem cei mai buni primari, Nicolae Dragu, gazda noastra, Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, Florentin Pandele, primarul din Voluntari, Antonie Solomon, edilul Craiovei, Mircia Muntean, primarul Devei, avem cel mai bun ministru de externe al Romanei, Cristian Diaconescu, avem cel mai bun ministru al muncii, Marian Sarbu. (…) Actuala coalitie va ramane la guvernare si dupa 2012”, a afirmat Gabriel Oprea.
Liderul progresist si-a exprimat convingerea ca UNPR va obtine peste 10% la alegerile din 2012. “Vom avea cei mai buni oameni si va asigur ca vom castiga alegerile. Am incredere in dumneavoastra. Ne-am propus minim 10%. (…) Specificul alegerilor viitoare vor fi oamenii, solutiile, nu vorbele. Primarii, parlamentarii vor fi alesi intr-un singur tur. Cel care va iesi primul are respectul comunitatii. (…) Partidele mari se nasc in momente grele pentru tara. Vom ajunge un mare partid pentru ca am ajutat Romania sa nu se prabuseasca. Istoria va consemna rolul UNPR si este si meritul dumneavoastra ca ati ajutat Romania sa nu se prabuseasca”, s-a adresat Gabriel Oprea celor peste 3.000 de delegati prezenti la reuniunea de la Calarasi.
“UNPR se bazeaza pe doi piloni – interesul national si dialogul social. Romania este un stat national. (…) Sa fim alaturi de toti cetatenii tarii, asa face un partid responsabil, asa va face UNPR intotdeauna. Am hotarat ca daca sprijinim guvernul, sprijinim Romania. Si acest lucru l-am facut. Romania a avut noroc cu un barbat de stat, presedintele Traian Basescu, care a sprijinit Romania sa fie un stat care sa fie dat exemplu. Am depasit greutati (…), am trecut un zid impreuna”, a punctat Gabriel Oprea. El a subliniat ca UNPR are in prezent peste 250 de primari si peste 250.000 de membri de partid si a amintit ca toti senatorii si deputatii au fost alesi uninominal.
Gabriel Oprea a criticat modul in care opozitia a atacat UNPR si a spus ca progresistii nu au plecat din Kiseleff, “asa cum au facut altii”, afirmand ca membrii UNPR nu au tradat interesul national. “Oamenii vin catre noi pentru ca avem proiecte serioase. (…) Numai nebunii, oamenii fara ratiune vorbesc de tradari. Aveti incredere in mine. Vin tot mai multe valori catre UNPR. Veti fi un mare partid (…). Suntem al doilea grup din arcul guvernamental, Curtea Constitutionala ne-a validat partid parlamenetar pentru ca noi, toti parlamentarii UNPR, am fost alesi uninominal. Avem peste 250.000 de membri de partid, mai exact 269.000 de membri de partid. Am fost atacati chiar in mod ordinar, (…) ne-au facut traseisti. (…) Nu am tradat Romania. Poate am tradat anumite interese de partid. Opozitia sa critice puterea, dar nu pe probleme de interes national. (…) Este greu sa iei masuri barbatesti, dar acele masuri s-au dovedit drepte si juste. Alte tari acum reduc salariile si iau masuri de austeritate. Romania nu mai ia aceste masuri, si in primul rand datorita UNPR care a sprjinit-o sa nu se prabuseasca”, a mai spus Gabriel Oprea.
El a reafirmat ca UNPR nu a cerut functii in guvern. “Doua lucruri a cerut UNPR, taxarea marilor averi si cosul de solidaritate. (…) Acest proiect, taxarea marilor averi, se afla in ultima faza in procedura parlamentara, la Comisia de buget-finante (…) Se va vota anul acesta si se va aplica anul viitor. Cosul de solidaritate, proiectul impus de noi in coalitie, nu foloseste niciun ban de la buget, este doar un efort organizatoric. Este nevoie sa stam langa pensionari si sa-i ajutam”, a mai spus presedintele UNPR.
“Impreuna cu PDL vom castiga alegerile in 2012. Vom merge la vot pe propriile picioare, vom castiga alegerile impreuna cu actuala coalitie. UNPR semneaza protocoale cu asociatiile de pensionari, sindicate, marile valori ale Romaniei pe care le vom reprezenta intr-o platforma civica. Pana la sfarsitul anului se va naste Uniunea Social Progresista”, a subliniat liderul progresist.
La randul sau, presedintele UNPR Marian Sarbu a reiterat faptul ca progresistii sustin republica drept forma de guvernamant viabila pentru Romania, aceasta fiind cea mai “apropiata de popor”. “UNPR sustine republica drept forma de guvernamant viabila pentru Romania. Am ramas singurul partid de centru stanga care sustine republica. (…) Am ramas si singurul partid care sustine Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari. (…) Nu este in interesul parlamentarilor, dar este interesul Romaniei ca aceasta tara sa aiba un Parlament unicameral. Poporul a votat, si-a spus cuvantul. (…) Avem nevoie de un numar rezonabil de parlamentari. (…) Priviti ce inseamna un Parlament bicameral. (…) Un sfert din legi sunt adoptate prin aprobare tacita”, a explicat Sarbu.
Totodata, liderul UNPR a spus ca din punctul de vedere al progresistilor este nevoie de o reorganizare teritoriala dar si de o echipa guvernamentala mai restransa. “Nu este in interesul actualilor sefi de Consilii Judetene, dar este in interesul Romaniei sa avem regiuni mai mari. Romania are nevoie sa se aeriseasca, sa atraga fonduri europene, are nevoie de infrastructura. UNPR sustine o noua organizare teritoriala. Din punctul de vedere al UNPR este nevoie de o echipa guvernamentala mai restransa. Tara este impartita in felii si pentru ca avem prea multe ministere. (…) Este interesul Romaniei sa avem cel putin trei ministere integrate – al finantelor, muncii si al educatiei”, a adaugat Sarbu, care a mentionat, in context, necesitatea unei separari a afacerilor de politica, dar si a integrarii in zona euro. “De prea multe ori in interiorul lumii politice interesele de afaceri sunt generatoare de ilegalitate si clientelism. (…) UNPR vrea ca sistemul justitiei sa se bazeze pe lege. (…) Din punct de vedere economic, credem ca nu trebuie sa ratam intrarea in zona Euro in 2015 si UNPR va sustine acest lucru”, a punctat Sarbu.
De asemenea, liderul UNPR a afirmat ca este nevoie de programe de crestere economica si a subliniat importanta CEC si Eximbank pentru finantarea economiei. “Romania are nevoie de un sistem bancar capabil sa finanteze economia. Nu vom fi de acord cu privatizarea CEC si Eximbank. Ele trebuie sa ramana in proprietatea statului roman pentru a sprijini economia. Consideram o greseala privatizarea Tarom, un brand important. Guvernul va trebui sa asigure fonduri pentru ca Tarom sa devina o companie viabila”, a mai spus liderul progresistilor.
Marian Sarbu a pledat pentru un stat social, afirmand ca, fara caracterul social, statul nu este decat “o societate de paza”. “Fara caracterul social al statului, acesta nu este decat o societate de paza a proprietatii, o societate care ar trebui sa pazeasca si sa protejeze averile. (….) Fara caracterul social, fara educatie, cultura, cercetare, protectie, statul nu poate sa se bazeze pe progres. Suntem convinsi ca vom genera un program de guvernare pentru un sistem de pensii sustenabil.(…) Suntem uneori in dezacord cu colegii de la guvernare. (…) Avem nevoie de UNPR pentru a salava caracterul social al statului, pentru progresul Romaniei”, a conchis liderul UNPR, Marian Sarbu.
Presedintele UNPR Cristian Diaconescu i-a indemnat pe presedintii organizatiilor judetene ca in discutiile cu oamenii sa afirme un lucru foarte clar, si anume ca atata vreme cat va exista UNPR in politica romaneasca, Romania va ramane un stat independent si suveran in Europa. “Aceasta rugaminte tine de viitorul politic nu numai al UNPR, ci si a fiecaruia dintre dumneavoastra pentru ca in Romania politica se inclina din pacate uneori prea mult in societate. Va rog ca in tot ce veti face, prin programele pe care le veti propune in judetele dumneavoastra, in discutia cu oamenii, sa afirmati un lucru foarte clar: cata vreme va exista UNPR in politica romaneasca Romania va fi, va ramane un stat independent, suveran, demn si hotarat in Europa”, a spus Cristian Diaconescu.
Secretarul general adjunct al UNPR, Ion Toma, le-a spus celor peste 3.000 de delegati ca progresistii stau mult mai bine in sondajele de opinie decat ii prezinta mass-media. “Va uitati si voi, ca si mine, cu uimire, cum suntem prezentati in sondajele de opinie de mass-media. Va spun pentru a va arata ce responsabilitate mare avem, pentru ca de fapt noi stam mult mai bine in sondajele de opinie decat ne prezinta mass-media si decat pretind adversarii nostri politici”, a spus Ion Toma. “UNPR-ul este o certitudine. Nimeni nu isi mai permite sa ne ignore, niciun partid si cei care ne acuza se tem de noi. Se tem pentru ca (…) le este frica de capacitatea noastra organizatorica, pe care nu o are niciun partid”, a adaugat Ion Toma.
Primarul municipiului Calarasi, Nicolae Dragu, presedintele organizatiei judetene UNPR Calarasi, a multumit conducerii partidului, si in mod special presedintelui Gabriel Oprea, pentru sprijinul constant acordat orasului Calarasi, pentru finalizarea unor proiecte precum Sala Polivalenta sau finalizarea retelei de apa potabila.
La Reuniunea regionala a Organizatiilor UNPR din Regiunea de dezvoltare III Sud a fost prezent, in calitate de invitat, si presedintele PDL Calarasi, deputatul Stelian Fuia. ”Sunt convins ca vom castiga alegerile in 2012 si vom guverna in continuare. Si vreau sa plecati de la Calarasi convinsi ca aici vom castiga alegerile din 2012. Avem aici un parteneriat care ruleaza excelent cu UNPR si cu PNTCD, avem o alianta electorala la Calarasi si fiti siguri ca aici in 2012 vom guverna si local”, a afirmat Stelian Fuia.
Participantii la Reuniunea regionala Sud Muntenia a Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei au adoptat, la sfarsitul lucrarilor, cu unanimitate de voturi, o rezolutie prin care se angajeaza sa sustina o constructie civica pe zona de centru-stanga, sub forma unei platforme civice, Uniunea Social Progresista (USP), din care sa faca parte organizatii ale societatii civile, asociatii ale pensionarilor, structuri sindicale si patronale, formatiuni politice si sa continue sa-si respecte valorile si identitatea, prin participarea ca partid politic la alegerile din 2012 si obtinerea a minimum 10% din voturi.
Potrivit textului documentului adoptat de organizatiile progresiste din Arges, Calarasi, Dambovita, Ialomita, Giurgiu, Prahova si Teleorman, UNPR se angajeaza sa promoveze in continuare valorile stangii responsabile pe care si le-a asumat inca de la infiintare.
“UNPR se angajeaza sa depuna toate eforturile pentru progresul regiunii de dezvoltare Sud Muntenia, asigurand, in cadrul unui program guvernamental, cresterea numarului de investitii straine si dezvoltarea antreprenoriatului, in vederea crearii cat mai multor locuri de munca, imbunatatirea nivelului de trai, prin cresterea veniturilor si exploatarea cat mai buna a potentialului agricol al zonei, prin crearea de facilitati pentru investitorii agricoli si directionarea cat mai multor resurse de la buget precum si mentinerea pensiei minine garantata indexata cu inflatia si asigurarea unor venituri minime pentru persoanele aflate temporar sau permanent in dificultate”, se mai arata in textul adoptat de participantii la conferinta.
Totodata documentul subliniaza necesitatea dezvoltarii si promovarii turismului, inclusiv prin exploatarea existentei, in interiorul regiunii, a aeroporturilor Bucuresti-Otopeni si Bucuresti-Baneasa, exploatarea eficienta a resurselor naturale din regiune, imbunatatirea infrastructurii, inclusiv prin modernizarea drumurilor publice, dezvoltarea retelelor de alimentare cu apa si canalizare, a retelelor de distributie a gazelor naturale si a energiei termice precum si dezvoltarea cooperarii cu tarile riverane Dunarii.