58,1K
WC-urile…
Sa nasti la Spitalul Judetean Arges nu este cea mai placuta experienta. Nici cea mai rea cu putinta. Si nici o varianta tocmai ieftina, chiar daca esti asigurat si, teoretic, nasterea ar trebui sa fie gratuita. Sa nasti la Spitalul Judetean Arges inseamna sa spui mersi daca ai scapat fara vreo infectie in urma folosirii toaletelor infecte si a asternuturilor neschimbate de la un pacient la altul. Inseamna si sa intri pe mana unor adevarati profesionisti, ii numeri pe degetele de la o mana. Dar sa te fereasca Dumnezeu sa nu ai bani tu sau insotitorul si sa pici pe mana unora dintre… nemernicii care nu se uita la tine daca nu le bagi in buzunar, inainte de interventie! Pentru ca sunt multe de spus in privinta experientei pe care o mama o poate trai in acest spital, voi incerca sa punctez cat mai succint chestiunile care cred ca v-ar putea interesa pe dumneavoastra, cititorii.
Cat te costa sa nasti fara emotii
Primul lucru de care o gravida in ultimele luni de sarcina se intereseaza este… cat o costa sa scoata bebele la lumina. Pentru ca nasterea nu este gratuita la Spitalul Judetean Arges, ca de altfel in majoritatea spitalelor din tara. Daca vrei sa verifici contrariul pe pielea ta si a fatului, o poti face… Dar, oare, poti?… Drept pentru care te racoresti injurand sistemul si te interesezi, in amanunt, de tarife. Iar tarifele vehiculate si platite in mod real sunt urmatoarele:
Pentru o cezariana:
-600-800 lei mana intai
-300-400 lei mana a doua
-400-500 lei echipa formata din anestezist si asistentele care asista la nastere
-200-400 lei neonatologul pe mana caruia iti intra copilul (desi poti avea placuta surpriza ca unii sa refuze orice suma de bani)
-200 lei – maruntis pentru toata fauna de infirmiere si asistente, de la cele care iti schimba asternutul, la cele care iti pun perfuzia si-ti baga acul in fund
-100-200 lei – bani pentru medicamentele care nu sunt de gasit in spital si trebuie sa ti le procuri
Pentru o nastere normala:
-500-600 lei doctorul cu care nasti
-200-300 lei asistentele si infirmierele care se vantura pe langa tine
-200-400 lei neonatologul
-200 lei – maruntis pentru infirmiere si asistente pe perioada unei spitalizari fara complicatii
-100-200 lei – bani pentru medicamentele
Banii… inainte sau dupa?
Depinde de doctor. Unii nu te baga in operatie daca nu le dai dreptul. Sau te baga, dar au grija sa te lase sa astepti pana cand, asa cum s-a intamplat in cazul unor mame, au intervenit complicatii grave pentru ele si copil. Nu ti-ai dori sa intri pe mana unui doctor suparat ca si-a pierdut timpul cu o nastere neproducatoare de lichiditati…
Alti doctori, insa, nu primesc banii pana nu se asigura ca mama si copilul au trecut cu bine peste eveniment. Cert este ca (aproape) toti primesc. Am scris ,,aproape” doar pentru ca trebuie sa dovedesti faptul ca toti primesc si… e ceva mai greu… Insa nu toti sunt… animale (caci oameni nu-i pot numi pe cei care isi bat joc de amaratii care nu au putut agonisi o mica avere pentru a-si aduce copilul pe lume).
Sunt si medici (putini, din pacate) care nu conditioneaza actul medical. Nu-ti refuza spaga, ce-i drept, dar macar se comporta cu tine asa cum trebuie sa te comporti cu o fiinta umana. In fine, mai exista o categorie de medici care nu primesc bani deloc. Ii numeri pe degete si ii poti gasi la sectia de Neonatologie.
Cine sunt animalele
Pe unul dintre animalele de la Spitalul Judetean Arges le-am auzit personal zbierand, in sala de nasteri, la o pacienta. ,,Impinge, ce te scremi asa! Cand te-ai fut…, nu te-a durut?” Dar pe ma-sa, cand s-a fut…, nu o fi durut-o ca a facut un bou ca el? – ne intrebam. De animalul asta de doctor (opereaza si nevasta-sa pe acolo) am mai auzit si zilele trecute. O cunostinta ajunsese de urgenta la el si a iesit dupa primele trei minute, in lacrimi. Era sub demnitatea oricarei finite umane sa accepte limbajul si comportamentul imbecilului, asa ca a luat drumul Bucurestiului…
Naste daca mai poti!
Ca sa nasti la Spitalul Judetean Arges iti trebuie mult curaj. In primul rand, sala de pretravaliu, adica acea sala in care gravida este pregatita pentru ostilitati, este amenajata usa in usa cu sala de nastere naturala. Iar usa, de cele mai multe ori, este deschisa. Cu alte cuvinte, gravida care vine cu emotii si/sau cu dureri, poate sa auda si sa vada o alta mama aflata in plin chin al facerii. Va dati seama cat de incurajator poate fi acest lucru pentru cineva care tocmai se pregateste pentru cele mai mari dureri care se spune ca ar exista pe fata pamantulul de la Adam si Eva incoace (in afara de durerea de masele…)!
Dincolo de acest aspect, sala pentru nastere naturala arata cat se poate de rudimentar, neinspirandu-ti nici pe departe ideea de camera sterila, unde care poti naste in conditii cat de cat decente. Investitii s-au facut doar in sala pentru cezariana, procedura care are loc pe banda rulanta. Doctorii sunt aceia care o incurajeaza, pentru ca este si mai reconfortanta pentru buzunar si, in plus, programul lor nu depinde de gravidele carora li se… rupe cand li se rupe… Apa. Iar apa, de cele mai multe ori, se rupe noaptea, cand hormonii sarcinii lucreaza mai intens, iar somnul doctorilor este mai dulce.
Revenind la sala in care au loc nasterile naturale, ar mai fi de spus ca aceasta se afla la etajul patru, chiar langa saloanele mamelor proaspat nascute. Este o placere pentru acestea sa asiste, auditiv, la nasteri in direct!
Si la terapie se striga intensiv darul…
Ai nascut prin cezariana si ai ajuns la terapie intensiva? Atunci ai grija ca doamnele asistente si infirmiere sa fie… multumite daca vrei sa primesti un calmant bonus, sa ti se goleasca prompt sonda sau sa fii ajutata sa te hidratezi. Daca se intampla sa iti petreci noaptea acolo, roaga-te sa fii in regula si sa nu ai nevoie de ajutorul acestora. Dupa ora 1.00, ,,pasarelele” se retrag la culcare. Nu stim pe unde le este cuibul, cert este ca nu prea aud nici atunci cand sunt strigate.
Patul lui Procust
Odata ajunsa in salon, o gravida face cunostinta cu paturile copaite, acoperite cu saltele roase de timp. Adevarate paturi ale lui Procust, acestea sunt facute nu pentru odihna, ci multiplica infinit chinul unei femei proaspat operate, ridicarea de la orizontala fiind aproape imposibila in primele zile, fara ajutor. In ceea ce priveste lenjeria, aceasta nu este schimbata de la o pacienta la alta, infirmierele argumentand ca proaspetele operate oricum le vor murdari de sange in prima zi de la sosirea de la terapie intensiva. Cat despre curatenie, doar sperietoarea cu sosirea Sanepidului le misca mopul mai cu spor.
Mancare…
…ca la spital. Proasta. Putina. Aceeasi aproape zilnic. Fara carne de cele mai multe ori. Turnata cu polonicul, ca la porci. Desi, daca ma gandesc bine, porcilor nu le torni in scarba…
WC-urile…
…infecte. Infecte! Infecte! Daca scapi din spital fara vreo infectie, sa te consideri norocoasa! Curatarea lor se face doar dimineata!
Sa dam cu vaginul in populatie!
Spalaturile intravaginale sunt niste operatiuni cat se poate de importante in primele zile de dupa nastere. Daca nu stiati cum se fac, va spunem noi: cu usa deschisa catre toti cei care trec pe holul spitalului, fie pacienti, fie vizitatori (barbati si femei). Ce-i drept, pacientele stau cu… fundul catre usa, deci privelistea este una dosnica, dar le-am sugera asistentelor sa le intoarca invers, ca sa fie spectacolul complet. Apropo, vata necesara dupa operatiunea cu pricina este solicitata tot pacientelor, spitalul nu are.
Bebelusi din lapte praf
La etajul 3 si 7 se afla sectia de Neonatologie, locul unde sunt cazati pruncii si unde mamele se duc sa alapteze din trei in trei ore. Din pacate, inca din primele ore de viata, bebelusii sunt pusi pe lapte praf, si asta pentru ca majoritatea nasterilor se produc prin cezariana, si cel putin o zi sanul mamei este indisponibil. Dar si copiii celor care nasc natural sunt hraniti tot cu lapte praf, cu toate ca, pe afisele lipite pe pereti, este incurajata alimentatia naturala. Nu de putine ori se intampla ca pacientele sa-si gaseasca pruncii deja satui si sa refuze, prin urmare, binefacerile laptelui de mama. Daca nu va convine faptul ca nu aveti posibilitatea de a va hrani copilul exclusiv la san, atunci nasteti la particular – este replica asistentelor.
Prea multi copii cu infectii!
Un fapt ingrijorator il reprezinta numarul foarte mare de infectii. Prea multi bebelusi contacteaza microbi pentru care, invariabil, mamele sunt facute vinovate, chiar daca pe perioada sarcinii au avut analize impecabile.
Altfel, doctorii de pe sectie sunt niste profesionisti, zbarnaie de la prima ora a diminetii si pana noaptea tarziu. Chiar daca unii stau mai prost la capitolul comunicare, interesul pentru sanatatea micilor pacienti este unul evident. Dezamagirea vine de la faptul ca sectia este subfinantata, iar lipsurile sunt multe.
De spus ar mai fi multe despre cum se naste la Spitalul Judetean Arges, dar va lasam si pe dumneavoastra, cititorii, sa completati articolul cu propriile experiente sau informatii.