5,3K
Fabrica de globuri pentru Craciun de la Curtea de Arges este unica in Romania. Aici, o mana de oameni duc mai departe o traditie speciala: realizarea manuala de globuri din sticla pictate. Altadata o adevarata industrie, fabrica de la Curtea de Arges, Argcoms, avea aproape 500 de angajati. Acum, din cauza neimplicarii din partea institutiilor statului si din cauza crizei, fabrica lui Mos Craciun, de la Curtea de Arges, cum a fost supranumita firma, mai are putin peste 20 de angajati.
Chiar daca afacerea nu mai este ce era o data, fabrica de globuri reuseste sa supravietuiasca si globurile facute aici au ajuns in toate colturile lumii, inclusiv in Japonia.
Copiii invata cum se fac globurile pictate
Problemele economice sunt din ce in ce mai mari, productia acum este, practic, doar una de nisa, se lucreaza foarte mult personalizat pana la detaliu, insa un lucru este imbucurator: copiii sunt foarte interesati de activitatea de aici. Doua, trei autocare pline cu micuti curiosi a ajuns la fabrica pentru a vedea cum se fac globuletele, cum se modeleaza sticla si cum se realizeaza pictura. Copiii vin de prin toata tara si poposesc la „fabrica lui Mos Craciun” cu mare drag.
„Doar asta ne mai salveaza. Zilnic vin autocare cu copiii in cadrul unor vizite pentru a vedea cum se lucreaza”, spune presedintele Argcoms, Sandu Nichita.
Globuri pictate cu flori de cires, exportate in Japonia
Printre comenzile de anul acesta, mai multe firme mari din Romania, chiar si din Arges au dorit globuri pictate personalizat pentru cadouri si protocoale, iar din afara au venit comenzi din Italia si din Japonia. Din pacate, pentru ca pretul de productie este mare, avand in vedere facturile de curent si gaze ale firmei, comenzile sunt mai putine ca in anii precedenti.
„Din Japonia am avut o comanda speciala pentru globuri pictate cu flori de cires, iar pentru Italia am avut o comanda personalizata de la o firma care a trimis cadouri in toate filialele lor din lume”, declara Sandu Nichita.
De zece ani nimeni nu s-a mai calificat pentru realizarea globurilor din sticla
Acest tip de industrie a pierdut mult teren in ultimele decenii, mai ales dupa Revolutie. Nici macar oameni care sa se specializeze pentru a lucra in fabrica lui Mos Craciun nu mai sunt. In ultimii zece ani nu s-a mai alificat nimeni in domeniu si nici nu este prea simplu sa formezi pe cineva pentru a lucra in suflatorie, cu sticla incinsa sau pentru a picta globuri.
„Daca in trecut aveam aproape 500 de angajati, acum mai avem in jur de 20 si nimeni nu s-a mai specializat in domeniu. In conditiile economice actuale si cu lipsa de implicare din partea institutiilor statului, ne miram ca inca mai existam. In aceasta activitate este vorba de consumuri foarte mari de energie, de gaze si curent, iar facturile sunt consistente. Automat si produsul finit este mai scump decat cel facut pe banda, venit din China care este si mult mai ieftin. Din acest motiv am ajuns dintr-o industrie, doar o manufactura”.