Indiferent de subiect, românii sunt ori pro, ori contra, dar la o manieră ce nu suportă compromis şi cale de mijloc. Din acest punct de vedere, iarna e ca vara, iar iarna vrajbei noastre ne-a…. învrăjbit încă o dată. De o parte a baricadei se situează cei care sunt de acord cu măsura de închidere a şcolilor, iar de cealaltă parte, cei care îşi aduc aminte de vremurile în care iarna nu era o scuză pentru care să nu scoţi nasul la minus 20-30 de grade. Hai să vedem argumentele pro şi contra. Iată ce spun oamenii simpli!
,,Ne-a cam domnit democraţia… Am fost la scoala si dupa Cernobîl!”
Lucian Duma
,,Mergeam la scoala in fiecare zi prin ger si viscol, cu ore de la 7 dimineata.Ma trezeam la 5 sa ajug la scoala. In 12 ani de scoala am avut o singura scutire medicala 3 sau 5 zile, dar sa nu merg ca e prea frig nu s-a auzit. Imi placea insa cand faceau profesorii greva si nu trebuia sa merg. Insa, cum zicea cineva azi la radio, in ziua de azi, democratia ne-a cam domnit!”
Ana Andone
Chiar zilele trecute discutam cu baietii despre faptul ca pe vremea noastra mergeam la scoala si pe viscol, si pe frig si pe zapada mare. Faceau parintii carare prin zapada de un metru si la sapte jumatate cand plecam noi spre scoli era ok. Ma uit la fiul meu: nu merge la liceu ca il protejeaza doamna primar general de ger, dar toata ziua el stie pe unde umbla, ca acasa nu a stat. Deci?…”
Gabriel Florin Haromszeki
,,Am fost la scoala si dupa Cernobîl! Ne-au dat si pastile de iod…”
Eugenia Buzatu
,,In liceu, in perioada de iarna, cand ningea mult si era viscol, mergeam 7 km pe jos, de acasa, o localitate din Olt pana la drumul national. Si nu la orice ora, dimineata la 5-5.30. Asta luni dimineata. Apoi, sambata, la sfarsit de saptamana cand reveneam acasa, la fel, 7 km pe jos. Nu se mai inchideau scolile in perioada aia. Nu spun ce viscol era si prin ce zapada mergeam. Incaltarile…hmm… erau cum erau. Si nu, nu m am imbolnavit.”
Alina Manolescu
,,Iarna copiilor este altfel… Al meu abia așteaptă să meargă la școală! Azi era soare (fără dinți) și nu înțelegea de ce nu se face școală…”
Mădălina Diana Trandafir
,,Nici măcar nu este atât de frig în școli, mai ales la orașe unde merg majoritatea copiilor. Se puteau lua măsuri, dar când e populism, e! Mi-e scârbă! Așa-i învățăm acum: că toate sunt după cheful personal al cuiva… Am 3 copii mici și-ți spun sincer că abia așteaptă să meargă la școală / grădiniță și chiar nu le pasă de ”condițiile meteo”.
,,Am fost la scoala, dar riscurile erau mari”
Madalin Sorin Grecu
,,In acest mod eu m-am imbolnavit de plamani si sufar si azi cand este vorba de frig. Desi am urmat tratamente mereu, inca sufar cand este aerul rece. Da, este bine sa mergi la scoala, dar la asta de azi nu se mai invata, se injura profesorii in general, respectul este doar un cuvant in dex, iar mana pe lopata o puneau doar vecinii cu bun simt. Nu am lipsit de la cursuri nici pe zapada de nu-ştiu-câţi metri, nici la cutremurul din ‘92 cand era sa mor in clasa, nici la incendiul de la scoala nr.4 Cernavoda. Am fost la scoala, dar riscurile erau mari. Am fost eu norocos! La orele 19.00 se terminau cursurile si fetele mergeau prin padure sa ajunga acasa. Unele nu mai ajungeau… deloc. Saracii parinti! Ei cred la fel acum?”
Simona Mihaela
,,Lăsați copiii să se bucure de copilărie și fiecare cu trecutul său! Ce vreți acum, să-i chinuim că majoritatea de pe vremea lui Ceaușescu au fost chinuiți?”
Ionescu Carmen:
,,Nu toti copiii au parinti cu masini care sa-i duca pana la poarta scolii… Nu toti au norocul acesta … Nu cred se puteau deschide scolile doar pentru copiii care au posibilitatea de a fi adusi la scoli si grădinițe. Sunt multi copii care merg cu maxi-taxi, cu transportul in comun in care nu e chiar asa cald si confortabil pe vremea aceasta… Multi copii amarati la sate merg kilometri pe jos, pentru ca nu au cu ce ajunge pana la scoala.”
Dan Sam
,,Eu mergeam la scoala si in vacante, si cand erau inchise si mai ales noaptea. In pauze eu incepeam sa-mi fac temele primite in ora tocmai incheiata. Imi amintesc cu drag cum de fiecare An Nou, Craciun ori Pasti, eu mergeam la scoala. Acasa dormeam imbracat si cu ghiozdanul in spate, pregatit in orice moment pentru a pleca la scoala. Le-am cerut parintilor, ca pe masa din bucatarie, sa-mi monteze o tabla de scris si lingura si furculita le-am inlocuit cu o bucata creta. La dus foloseam buretele de sters tabla. Pai ori facem scoala ori nu mai facem?!!”
Ce spun… deontologii
Lucian Mîndruţă
,,Am fost la scoala prin frig. Am fost la scoala prin viscol. Am fost la scoala pe jos. Am fost la scoala cu tramvaiul. Am fost la scoala cu caciula, manusi si fular.
N-am chiulit de la scoala cu cod portocaliu, ca oricum nu se gaseau portocale.
N-am stat acasa cu cod galben, ca nu se gaseau nici banane.
La naiba, am fost la scoala si dupa cutremurul din '77!
Am fost la scoala ca asta era treaba mea. Din clasa intai si pana la facultate.
Am fost la scoala indiferent de orice. Pentru ca era o datorie, nu un film la mall. Si de aia o si respect: pentru ca stiam ca nu-i moft, nu e ceva la care mergi daca te lasa vremea sau ai chef. E ceva mai important decat disconfortul. Decat nasul bocna.
Nu protejam copiii tinandu-i acasa.
Poate ca le e cald la trup.
Dar va asigur ca li se face frig la minte.Scoala incepe abia lunea viitoare, cel putin in Bucuresti.
Sper sa gasim o solutie ca nu cumva copiii sa invete ceva, din greseala, cat stau acasa.”
Reacţia lui Mîndruţă a atras după sine o reacţie în lanţ. Iată ce spun colegii lui jurnalişti sau publicitari.
Cătălin Striblea
,,Daca guvernele lui Ceasca luau masuri tembele, nu inseamna ca trebuie sa le luam din nou. Romania e o tara in care temperaturile de -20 de grade nu sunt o obisnuinta a fiecarei ierni. Sunt copii care merg singuri la scoala, sunt copii care merg cu bunici. Cat e gheata si viscol, ger, mai bine suntem atenti decat sa avem regrete. Orele astea se pot recupera.”
Patrick André de Hillerin
,, Noi am făcut și "ore" de 45 de minute, ca să se economisească energia electrică. Ne-am făcut lecțiile, uneori, la lumina lumânării, că se întrerupea furnizarea de curent prin orașe. Noi n-am putut să ne cumpărăm ouă kinder de la magazinul din colț și nici jeanși nu găseam în comerț. Hai să ne supunem copiii acelorași privațiuni, că așa e bine, uite ce frumoși, deștepți și nefrustrați am crescut noi. Hai, mă…”
Dragos Olteanu
,,Dacă mersul la şcoală te face deştept cum l-a făcut pe Mîndruţă, prefer să fie iarnă grea tot anul. Oricum, nu mersul la şcoală te face deştept, important e să mai şi înveţi ceva acolo.”
,,Ba, ce dracu am ajuns, puisori de gostat crescuti la incubator?!”
În Argeş, deontologul de serviciu, Gheorghe Dinescu, preşedinte al PNŢCD Argeş. este nostalgic după generaţia care avea… sânge în instalaţie, nu central pe gaz…
Gheorghe Dinescu:
,,Ei, vedeti de ce tanara generatie nu are vlagă? Pe vremea mea poate erau -20de grade, poate si mai putin si zapada avea 50-60 de cm, dar mergeam la scoala. Unii faceau chiar 4 km mergand pe jos. Da, dar eram caliti si chiar era distractiv. Imi aduc aminte ca puneam limba pe fier si mi se lipea limba de fier, dar scolile nu se inchideau. Ei acum , la 15 cm de zapada si aproximativ -20 grade intr-o zi, paralizam țara. Ba, ce dracu am ajuns, puisori de gostat crescuti la incubator?! Dar daca era zapada si ger ca-n '54, fugeam din tara in Austrlia?!”
Ileana Mateescu, fost director AJOFM Argeş:
,,Incep sa cred ca iarna e o boala, ca e contagioasa si ca trebuie sa ne ferim de ea… Cati dintre scolari vor fi proaspat votanti in 2019? Intreb asa…”
Carmen Lis Constantin, jurnalist, mamă de copii neduşi la şcoală
,,Cand au stat zeci de copii in spital cu intoxicatie si virusi nu au inchis scoala, nici macar pe cea cu pricina…”