7,8K
In urma cu doua saptamani, deputatul PSD Mircea Draghici reusea sa obtina votul final al Parlamentului pentru Legea de modificare si completare a art. 59 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Potrivit acestui proiect de lege, persoanele cu handicap ireversibil sunt excluse de la obligativitatea evaluarilor periodice stabilite de lege, punandu-se astfel capat unui lung sir de momente dureroase pe care persoanele cu dizabilitati si familiile lor le-au indurat de-a lungul anilor. Conform statisticilor, numai in anul 2013 au fost chemate pentru reevaluare 7.448 de persoane care aveau un termen permanent al certificatului de incadrare in grad si tip de handicap. Acest pas catre normalitate a fost criticat, paradoxal, tocmai de presedintele executiv al filialei argesene a Asociatiei de sprijin a copiilor handicapati fizic din Romania, Adrian Popescu. Tocmai din acest motiv, chestorul Camerei Deputatilor, Mircea Draghici, a afirmat ca Popescu reprezinta, mai degraba, interesele membrilor comisiilor de evaluare decat pe cele ale persoanelor cu handicap. Parlamentarul argesean i-a dat si o replica acestuia, pe care o vom reda in cele ce urmeaza.
,,La scurt timp dupa adoptarea legii, adoptare pe care personal o consider un succes (fiind al saptelea parlamentar din 1990 pana acum care reuseste sa promoveze de unul singur o lege), am constatat cu uimire declansarea unei adevarate campanii de ducere in derizoriu a respectivei legi. Uimirea mea a fost cu atat mai mare cu cat atacul asupra legii a venit de la o persoana care in mod normal ar trebui sa reprezinte interesele persoanelor cu dizabilitati. Este vorba despre domnul Adrian Popescu, presedintele executiv al filialei argesene a Asociatiei de sprijin a copiilor handicapati fizic din Romania. Ceea ce este si mai de neinteles este faptul ca respectivul domn si-a lansat atacurile prin intermediul unui mijloc media cunoscut drept un aparator si un sustinator al persoanelor cu dizabilitati.
Dand dovada de un amatorism si o ignoranta la care nu m-as fi asteptat din partea sa, domnul Popescu a incercat cu inversunare, in cadrul unei emisiuni, sa duca in derizoriu legea pe care am initiat-o si am promovat-o, lege pe care domnia sa a recunoscut cinstit ca nici macar nu a citit-o. In aceste conditii, incercand din rasputeri sa desfintati o lege care are ca beneficiari directi peste 460.000 de oameni cu dizabilitati, lege pe care, repet, nici macar nu ati citit-o dar despre care stiti ca nu este buna, va intreb si ma intreb: ale cui interese le serviti dumneavoastra, domnule Popescu? Ale celor pentru care sustineti ca luptati sau ale celor care sunt foarte suparati ca, prin aprobarea legii, au ramas fara cateva sute de mii de clienti? Sunteti prietenul si aparatorul persoanelor cu dizabilitati sau al membrilor comisiilor de reevaluare, comisii din care am inteles ca mai faceti si dumneavoastra parte uneori?
De asemenea, as fi apreciat foarte mult daca respectivul mijloc media prin intermediul caruia s-a incercat ducerea in derizoriu a legii ar fi organizat o dezbatere in timpul discutarii respectivului proiect si nu dupa aprobarea lui.
In ceea ce priveste proaspat adoptata lege pe care dumneavoastra o criticati cu spor desi nu ati citit-o domnule Popescu, am sa citez in cadrul acestei declaratii din analiza si concluziile avocatului poporului referitor la legislatia in domeniu, analiza care, alaturi de sesizarile pe care le-am primit la cabinetele mele parlamentare, a stat la baza proiectului de lege pe care l-am initiat si promovat :
"Existenta unor sincope in functionarea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, generatoare de probleme, are drept cauza disfunctionalitati nu numai de natura administrativa, ci si legislativa, fie ca este vorba despre dispozitii legale neclare, lacune legislative ori neconcordante intre acte normative ori necorelari terminologice. Constatarile noastre au evidentiat urmatoarele aspecte:
Art. 59 alin.1 lit c) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza obligatiile persoanelor cu handicap, prevede ca acestea trebuie sa se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente in domeniu, indiferent de termenul de valabilitate al certificatului de incadrare in grad de handicap, desi art. 87 alin.1¹ din acelasi act normativ stabileste ca pentru persoanele cu handicap a caror afectiune a generat deficiente functionale si/sau structural-anatomice intr-un stadiu reversibil si care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent a certificatului fara a fi necesara prezentarea acestora la reevaluarile periodice.
Apreciem ca formula redactionala a art. 59 alin.1 din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, genereaza interpretari arbitrare, deoarece legiuitorul nu a stabilit in mod clar si fara echivoc conditiile si imprejurarile in care se face reevaluarea persoanelor cu handicap ireversibil, creand astfel o aparenta contradictie cu prevederile art. 87 alin.1¹ din lege, precum si premisele unor posibile practici defectuoase din partea autoritatilor competente sa aplice aceasta dispozitie legala.
In acest context, apreciem ca aparenta contradictie si practicile administrative defectuoase la care ne-am referit ar putea fi evitate prin introducerea unei precizari privind conditiile si imprejurarile care determina reevaluarea persoanelor cu handicap ireversibil".
As dori sa mai adaug faptul ca proiectul de lege a fost adoptat cu 336 voturi pentru si o abtinere.”