Se întâmplă rar în lumea reală, însă povestea de dragoste a soţilor Georgiana şi Mircea Drăghici a fost una cu happy-end. S-au căsătorit şi, nu peste mult timp, a apărut o mogâldeaţă de fetiţă în jurul căreia a început să se învârtă un întreg univers. Univers plin de lapte, biberoane, scutece, purtat pe braţe, mămici, tătici şi bunici, care gravitează toate, de dimineaţa până seara, în jurul Anei Maria Timeea. Despre experienţa de a fi mamă, despre ce s-a schimbat în viaţa familiei Drăghici o dată cu venirea pe lume a celei mici sau despre cum se descurcă tati cu schimbatul scutecelor, vă invităm să citiţi în interviul de mai jos!
►,,Orice început este greu, dar puterea îţi vine de la bebe şi de la familie.”
Cum aţi reacţionat când aţi aflat că sunteţi însărcinată şi cum i-aţi dat lui tati marea veste?
A fost o mare bucurie şi o surpriză! M-a sunat Dorina, finuţa şi m-a anunţat că va fi mămică. Apoi am zis să verificăm, dacă a trecut barza şi pe la noi, iar rezultatul ne-a umplut inima de bucurie. Ţin minte că tati era plecat şi că a venit într-un suflet acasă. Anul trecut am fost naşi pentru două cupluri minunate, Dorina şi Valentin, Aurora şi Mircea, iar anul acesta, iată că Dumnezeu ne-a binecuvântat pe noi, dar şi pe finuţi, cu câte o fetiţă! Cred că este cel mai minunat şi important dar al vieţii!
Aţi născut la o clinică privată sau la un spital de stat? Care a fost motivaţia pentru care aţi ales una sau alta dintre variante?
Am născut la o clinică privată, pentru ca am avut mai multe experienţe neplăcute în spitalele de stat, dar nici aici nu sunt lucrurile prea grozave!
Cum a fost naşterea?
Sincer, a fost un moment impresionat, nu voi uita niciodată primele momente cand am văzut-o pe cea mică, primul ţipat sau primul nostru pupic în sala de operaţie. Tati a fost extrem de emoţionat şi a aşteptat cu sufletul la gură, vreo trei ore cât a durat operaţia, ca să ne vadă pe amândouă în afara oricărui pericol. A fost o voinică de 3,6 kg, care a primit nota zece şi care s-a apucat imediat de păpat.
În ce mod vi s-a schimbat viaţa o dată cu apariţia lui bebe?
Suntem o familie împlinită, care îşi doreşte linişte. La spital, chiar în ziua în care s-a născut pitica, a venit şi fetiţă cea mică din prima căsnicie a lui Mircea, Christiana, aşa că tati a trăit clipe speciale, alături de fetele lui.
Cine i-a ales numele şi ce semnificaţie are?
I-am ales numele împreună, Ana – pentru că locuim la Curtea de Argeş, un loc plin de semnificaţii, Maria – pentru că a venit pe lume chiar pe 8 septembrie, o zi sfântă, iar Timeea înseamnă “în onoarea lui Dumnezeu, preţuindu-l pe Dumnezeu”. Eram prin ţară, în campania pentru europarlamentare şi din întâmplare am ajuns la mănăstirea Prislop, unde era zi de hram. Acolo am aflat povestea unei măicute şi mi-a placut tare mult, iar cineva de acolo mi-a sugerat pentru bebele pe care-l purtam în burtică să aleg numele Timeea. De fapt, a fost un bebe tare plimbăreţ încă din burtică, a mers prin aproape toată ţara în campania pentru europarlamentare şi am zburat până în luna a opta la Bruxelles.
Ce gen de mamă sunteţi: super-grijulie şi panicată sau mai relaxată şi stăpână pe sine?
Sincer, în primele săptămâni am fost foarte stresată, ţin minte că în prima noapte când am dormit acasă am făcut atac de panică, pentru că voiam să fie totul perfect pentru bebe. Nu voiam să dorm, să mănânc, cu gândul că poate fix atunci are nevoie de mine. Fiecare mămică este agitată la primul prunc, pentru că nu ştii ce să faci, nu ştii dacă faci bine, ei sunt atât de firavi, încât te înfioară fiecare scâncet. Mi-am luat două cărţi şi încercam să văd ce trebuie făcut. Apoi m-am liniştit, iar acum ne descurcăm fără probleme. Orice început este greu, dar puterea îţi vine de la bebe şi de la familie.
►,,În fiecare zi ne uimeşte cu noi sunete sau gesturi!”
Invariabil, atunci când vezi un bebeluş, ai tentaţia să spui că seamănă cu unul sau cu altul dintre părinţi? La dumneavoastră cum stau lucrurile? Seamănă cu mami? Cu tati? Cu amândoi?…
Este copia lui tati! Să admitem că are de la mine urechiuşele delicate, în rest, inclusiv la degetele de la picioare, seamănă perfect cu tati. La ecograful de 6 luni, ţin minte că doamna doctor ne-a spus că vom avea o fetiţă simandicoasă şi foarte energică. Şi tare dreptate a avut!
Descrieţi-l pe bebe în câteva cuvinte…
Este o minune zâmbăreaţă, dornică să audă mereu muzica, să o ţii non-stop în braţe, să o plimbi prin casă şi să doarmă legănată pe picioare. În fiecare zi ne uimeşte cu noi sunete sau gesturi!
Cine i-a făcut prima băiţă? Îi place în apă?
Moşica, mami şi bunica. Îi place tare mult în apă, abia aşteptăm să crească şi să meargă la înot.
În pătuţ sau cu mami şi tati în pat?
Păi la început, a stat în pătuţ, pentru că toată lumea aşa m-a sfătuit, dar acum am cedat şi este în pat lângă noi. Prin pătuţ, mai răruţ…
La sân sau la biberon?
Am trecut de partea cu alăptatul şi acum mâncăm de la biberon.
Cum staţi cu colicii, cu nopţile nedormite?
A avut colici din primele zile, dar tati a găsit un medicament foarte bun, care ne-a fost de mare ajutor. Tocmai de aceea, am renunţat la pătuţ pentru că plângea foarte rău şi voiam să fie mai aproape de noi ca să o putem linişti.
►,,Cea mai mare plăcere este să fim toţi acasă, să facă tati dimineaţa „avionul” cu bebe prin casă”
Cum stă tati la capitolul schimbat de scutece şi făcut de biberoane?
Foarte bine, a avut experienţă! Cea mai mare calitate a lui tati este sufletul, este un om prea bun, cu o inimă mare, care încă mai crede în buna-credinţă a semenilor şi în valori!
Haine de firmă sau… de toate pentru toţi?
De toate pentru toţi! Să fim serioşi, la cât de repede cresc, este o prostie să dai foarte mulţi bani pe nişte hăinuţe care în trei săptămâni devin mici.
Ce întâmplări haioase aţi trăit, până acum, cu bebe?
Am fost plecaţi amândoi de acasa în campanie şi când am ajuns seara ne-a certat cum a putut ea, dar se vedea clar că e supărată pe noi. A fost tare haioasă!
La ce plăceri a trebuit să renunţaţi o dată cu venirea lui bebe?
Cea mai mare plăcere este să fim toţi acasă, să facă tati dimineaţa „avionul” cu bebe prin casă, să facem seara băiţă şi să ne bucurăm de faptul că suntem sănătoşi. Nu pot să spun că am renunţat la ceva anume, din contră, viaţa noastră a cunoscut cea mai mare plăcere, aceea de a fi părinţi.
Cine vă ajută cu creşterea copilului?
O prietenă şi bunicile.
Alegerile prezidenţiale v-au scos din casă. Aveţi de gând să reveniţi la munca de partid cu normă întreagă?
Pe primul loc este copilul fiind încă foarte mic, dar am făcut campanie pentru că eu cred în muncă, în implicare şi pentru că tot timpul am fost activă.
►,,Să iubească viaţa, frumosul şi să aibă mereu inima curată.”
Cum vă descurcaţi ca mamă cu o carieră solicitantă?
Deocamdată sunt în concediu, dar vom vedea peste câteva luni, pentru că la birou voi reveni la primăvară, iar din toamnă mă întorc şi la universitate.
Ce valori consideraţi că sunt foarte importante şi aţi dori să le transmiteţi copilului dvs.?
Să iubească viaţa, frumosul şi să aibă mereu inima curată.
În educaţia copilului este ceva ce aţi dori să schimbaţi din modelul educativ moștenit de la părinții dvs.?
Nu, vreau să înveţe, pentru că educaţia este foarte importantă şi pentru că părinţii meu mi-au spus întotdeauna că fără bună creştere şi şcoală nu poţi să fii om adevărat.
Când şi unde va avea loc botezul? Va fi un eveniment de familie sau unul împărtăşit întru-un cadrul extins?
Va fi un eveniment de familie în luna ianuarie, pentru că nu am dorit să o botezăm în post.
Cum vedeţi relaţia cu cel mic peste… 10 ani?
Apropiată, cu tati care să ne îndrume spre sport, cu mami la lecţii şi cu bunicii să facă năzdrăvănii şi să se alinte!
Un sfat pentru mămicile care citesc Bitpress.ro?…
Indiferent de sfaturi, de ceea ce citesc în cărţile de specialitate, să se ghideze întotdeauna după ce le spune sufletul, instinctul de mamă şi ceea ce simt ele.