2,2K
Primele calificari dupa criterii europene pozitioneaza atat Universitatea de Stat din Pitesti, cat si Universitatea particulara „Constantin Brancoveanu” in categoria a III-a, cotata a fi cea mai slaba
Pentru prima data in istorie, Universitatile din Romania au fost clasificate dupa criterii europene de catre un organism international de evaluare – Asociatia Universitatilor Europene. Asa cum era de asteptat, aceste clasificari nu aveau cum sa nu nasca si nemultumiri, principalele acuze aduse fiind legate de criteriile de evaluare si de timpul foarte scurt in care s-au facut. In ceea ce priveste Universitatea de Stat din Pitesti, acesta a fost inclusa in ultima categorie – categoria a III-a, in care sunt incluse „universitatile centrate pe educatie”. In aceeasi categorie a intrat si Universitatea particulara „Constantin Brancoveanu”, cu mentiunea ca facultatile acesteia a primit calificari ceva mai bune. In schimb, singura Facultate care a primit calificativul A (acordat facultatilor de top), este cea de Educatie Fizica si Sport a Universitatii de Stat din Pitesti.
Cum s-au acordat masteratele si doctoratele
Clasificarile universitatilor sunt extrem de importante, mai ales prin prisma factorului financiar. Astfel, Ministerul Educatiei a alocat locurile la master si la doctorat pentru toate cele trei tipuri de universitati, astfel:
– universitatile de cercetare avansata si educatie (categoria I) primesc in acest an universitar un numar total de locuri la master si doctorat cu aproximativ 20% mai mare decat in anii precedenti (acestei categorii i-au fost alocate aproximativ 84% dintre locurile la doctorat)
– universitatile de educatie stiintifica si cercetare (categoria a II-a) au primit un numar de locuri aproximativ egal la master fata de anul trecut si un numar de locuri la doctorat diminuat;
– universitatile centrate pe educatie (categoria a III-a) primesc un numar diminuat de locuri la master si doar pentru programele care sunt de calitate. Concret, aproximativ 1,6% din locurile de la doctorat merg la universitati din categoria a III-a.
Gheorghe Barbu: „Unele facultati au fost subevaluate”
Rectorul Universitatii de Stat din Pitesti a comentat la cald, pentru „Bitpress magazine”, modul in care s-au facut clasificarile universitatilor din Romania.
Rep: Cum comentati clasificarile pe care le-au primit facultatile Universitatii de Stat din Pitesti?
Putem afirma ca aceste clasificari sunt acceptabile, dar unele facultati au fost subevaluate, clasificarea lor nu reflecta realitatea, daca facem comparatie cu cele similare din alte universitati, pe care le cunoastem foarte bine.
Rep: Cunoasteti care au fost criteriile pe baza carora s-au facut aceste clasificari si, daca da, le considerati a fi corecte?
Eu consider ca aceste criterii trebuiau mai intai discutate si puteau fi mult mai relevante. Mai mult, aceste criterii trebuia sa fie cunoscute cu cel putin cu un an inainte de aplicare, pentru a ne pregati si a avea timpul necesar sa strangem acel volum imens de date din anii anteriori. Avand vedere timpul scurt avut la dispozitie, volumul mare de date din anii precedenti si perioada aglomerata in care s-a facut, am constatat ca o serie de activitatii au fost omise. Criteriile au dezavantajat facultatile noastre care nu au o vechime mare, fiind comparate cu cele care functioneaza de mult timp, au beneficiat de multe locuri subventionate, de fonduri si nu au prins aceasta perioada a blocarii posturilor pentru concursuri si promovari.
Rep: Vorbim de o clasificare partinitoare, cu implicatii politice, sau de una reala?
Opinia mea este ca aceste criterii trebuiau puse in discutia mediului universitar cu mult timp inainte, validate si apoi aplicate. Nu putem vorbi de implicatii politice, dar putem vorbi ca, asa cum au fost concepute, avantajeaza pe unii si dezavantajeaza pe altii.
Rep: Care va fi impactul acestor clasificari asupra Universitatii de Stat din punct de vedere financiar?
Cu siguranta ca finantarea va tine seama de aceste clasificari, iar cei slabi vor deveni si mai slabi pana la disparitie.
Rep: In ce masura se repercuteaza aceste clasificari asupra posibilitatii organizarii de studii de master?
Clasificarea va afecta numarul de locuri subventionate. Masterele acreditate vor functiona in continuare. Un program de masterat poate fi inchis numai in urma unei reevaluari.
Rep: Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a dat de inteles ca Universitatea de Stat s-a extins in detrimentul calitatii actului educational si a dotarilor necesare. Sunteti in asentimentul sau?
Nu stiu pe ce s-a bazat domnul presedinte cand a facut aceasta afirmatie pentru ca nu a mai fost de mult timp prin universitate. Noi functionam numai cu specializari autorizate, acreditate si evaluate periodic de catre Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii Invatamantului Superior, singura in masura sa constate daca toate standardele de calitate sunt indeplinite.
Lista facultatilor de top – notate cu A
*Educatie fizica si sport – Universitatea de Stat Pitesti
Lista facultatilor bune – notate cu B
Universitatea de Stat Pitesti:
*Informatica
*Muzica
Universitatea Constantin Brancoveanu
*Stiinte Administrative
*Stiinte ale Comunicarii
*Marketing
Lista facultatilor medii – notate cu C
Universitatea de Stat Pitesti
*Matematica
*Geografie
*Inginerie aerospatiala, autovehicule si transporturi
*Stiinte ale Comunicarii
*Asistenta
*Stiinte militare, informatii si ordine publica
*Finante
*Contabilitate
*Stiinte ale Educatiei
*Filologie
*Teologie
Universitatea Constantin Brancoveanu
*Contabilitate
*Management
Lista facultatilor mediocre – notate cu D
Universitatea de Stat Pitesti
*Chimie
*Fizica
*Ingineria sistemelor, calculatoare si tehnologia informatiei
*Inginerie industriala
*Inginerie si management
*Inginerie electrica si energetica
*Biologie
*Medicina
*Drept
*Stiinte Administrative
*Management
*Marketing
*Psihologie
*Filosofie
Universitatea Constantin Brancoveanu
*Drept
*Stiinte militare, informatii si ordine publica
Lista facultatilor slabe – notate cu E
Universitatea de Stat Pitesti
*Agronomie, horticultura, silvicultura, Inginerie forestiera
*Stiinte politice
*Relatii economice internationale
*Ingineria mediului
*Economie
Universitatea Constantin Brancoveanu
*Asistenta sociala
*Stiinte politice
*Relatii economice internationale
Cele mai bune universitati din lume
Tot mai multi romani cu stare isi dau copiii sa studieze la marile universitati ale lumii. Conform rezultatelor din acest an, Cambridge se situeaza pe prima pozitie pentru al doilea an consecutiv. Pe locul doi se claseaza Harvard, urmata de Massachusetts Institute of Technology, Universitatea Yale, Oxford, Imperial College London, University College London, Universitatea din Chicago, cea din Pennsylvania si de Columbia University.