Silit într-un fel de împrejurări, primarul Ion Georgescu a fost numit preşedinte executiv al PSD Argeş. O funcţie pe care, spune acesta, nu şi-a dorit-o, dar pe care a acceptat-o în primul rând pentru că reprezintă o perioadă de interimat şi, în al doilea rând, deoarece colegii l-au învestit cu încrederea lor.
În interviul de mai jos, primarul Georgescu ne-a vorbit despre situaţia dificilă cu care filiala argeşeană se confruntă de la decapitarea lui Constantin Nicolescu, dar şi despre nemulţumirile generate de scandalul cu care, recent, s-a confruntat preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău. Un preşedinte căruia îi impută că nu a venit în faţa colegilor la rău, să se sfătuiască, aşa cum a făcut-o şi la bine.
Să vă felicităm sau nu pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD Argeş?
Pentru mine este mai mult de muncă, responsabilitatea este mai mare. Activitatea mea în partid, pe perioada tuturor preşedinţilor, am desfăşurat-o normal, iar în momentul în care preşedintele, partidul sau Biroul Executiv mi-au solicitat mai multă implicare, în sensul de a merge şi în alte colegii, am răspuns pozitiv. Spre exemplu, în ultima campanie prezidenţială şi parlamentară am mers aproape prin tot judeţul. Alegerea mea a fost, probabil, o apreciere a activităţii din ultimii ani. Mă gândesc că a contat şi faptul că am făcut o echipă foarte bună cu domnul Valeca la partid şi în colegiul Mioveni. Probabil colegii, gândindu-se să-l pună interimar pe domnul senator Valeca, au apreciat că cel mai bun ajutor ar fi Georgescu de la Mioveni, care lucrează de 17 ani cu senatorul şi Gentea, care lucrează cu dumnealui la ICN.
Înţeleg că Gentea a declinat oferta de a fi secretar general…
A declinat-o în momentul în care era o incertitudine dacă domnul Tecău rămâne sau nu secretar. Dar apoi dumnealui s-a retras din toate funcţiile politice şi a rămas membru. Nu un simplu membru căci, potrivit statutului, prin calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean obligatoriu face parte şi din Biroul Permanent.
Se fac vehiculări prin presă că PSD i-ar putea retrage sprijinul politic domnului Tecău…
Ceea ce i s-a întâmplat domnului Tecău este o chestie privată, care a avut loc, mare parte, în afara programului. Este, probabil, un mic deranj în cadrul partidului pentru că, totuşi, e numărul unu al judeţului, ales, şi are o responsabilitate faţă de cei 600.000 de argeşeni, pentru că prefectul este numărul unu în Argeş, dar este reprezentantul statului în teritoriu, este numit. Automat, cei care au fost în campanie, electoratul, simpatizanţii, membrii de partid, probabil că sunt mai mult sau mai puţin supăraţi pentru că nu avea nevoie PSD Argeş de asemenea tam-tam, indiferent că este privat. Când ţi-ai asumat o funcţie publică, trebuie să iei în serios fişa postului şi să te fereşti de astfel de scandaluri. Nu pot să spun că este adevărat sau nu ceea ce s-a scris, pentru că nu am de unde ştii, şi mai ales pentru că dumnealui, de la izbucnirea scandalului şi până astăzi (n.r. joi, 22 ianuarie; a doua zi, Florin Tecău s-a prezentat în faţa colegilor) nu a binevoit să stea de vorbă cu colegii lui din partid.
Îi imputaţi acest lucru? Aţi fi vrut să vină în faţa colegilor şi să spună ce s-a întâmplat, să vă sfătuiţi cum să gestionaţi scandalul?
Cred că era responsabilitatea dumnealui, ca şi preşedinte al Consiliului Judeţean, ca şi preşedinte interimar al PSD Argeş. Responsabilitatea faţă de cei care l-au susţinut în campania electorală şi care i-am fost alături. Meritam o explicaţie din partea dumnealui în sensul că… sunt vinovat 1%, sunt vinovat 90%…
E posibil să nu-şi fi definitivat strategia cu avocaţii şi atunci să îi fie teamă că discuţiile din partid vor ajunge, iar, în presă? Că aşa se practică la PSD Argeş, ce se discută la şedinţe, apare a doua zi în presă…
În campania electorală şi la partid nu i-au fost alături avocaţii, i-au fost alături membrii Biroului Executiv şi colegii lui mai vechi sau mai noi din ultimii ani, care cred că şi ei au o pondere, alături de dumnealui, la câştigarea alegerilor.
Revin la întrebare: sunteţi şi dumneavoastră una dintre vocile care solicită retragerea sprijinului politic?
Dar nu vi se pare normal şi de ai greşit şi de nu, că cel puţin cu colegii tăi trebuie să stai de vorbă? Nu trebuie să faci împreună cu ei un plan de acţiune? Indiferent că eşti vinovat sau nu, sau cineva are ceva cu tine? Am dat un semnal în campanie de unitate şi de echipă. Atunci unitatea şi echipa trebuie să fie şi la bine, şi la rău. Eu cred că toţi colegii merită o explicaţie, indiferent care e aia, de la domnul Tecău, şi după aceea vom vedea. Dacă am ajuns la aceste schimbări, probabil că şi dumnealui are o pondere, prin ocolirea colegilor. Nu îmi permit să-l judec, este un punct de vedere versonal şi am observat prin sediul partidului că este o nemuţumire generală în acest sens. Nu e normal să auzim din gura dumnealui cum au stat lucrurile şi să ne sfătuim cum să ieşim cel mai bine din situaţia asta delicată? Eu, dacă eram, luni sau marţi chemam Biroul Permanent şi spuneam, băi băieţi, aşa stau lucrurile, ce facem? Dar nu s-a întâmplat asta… Poate din neştiinţă, din dezinformare, din necolaborarea asta dintre noi… Unii colegi probabil că au mai spus şi alte lucruri care l-au afectat pe domnul Tecău, nu ştiu…
E posibil să îi fi fost… jenă de subiectul în sine? Deşi, în definitiv, venea în faţa unor bărbaţi mulţi dintre ei cu… amante, dar, în fine, asta e viaţa intimă a fiecăruia, nu judec. De judecat sunt doar cei care, în viaţa publică, au un comportament indecent, pentru că sunt mulţi colegi de-ai dumneavoastră, în funcţii publice, care fac avansuri sexuale fără nicio perdea… În viaţa socială, domnul Tecău nu are acest tip de comportament, a avut… să spunem ghinionul să pice în plasă…
Probabil că oameni mai tineri fac asta…
Din contră, domnule primar, din contră…
Acum nu ştiu dacă dumnealui a avut sau nu ghinion… Şi ghinion, şi necaz şi… altceva… Ca părere generală, parcă cineva vrea să meargă rău în Argeş în ultimii doi ani de zile…
Dar parcă vă ajutaţi şi dumneavoastră…
De multe ori, dezbină ca să conduci… Noi, în judeţul Argeş, politic am câştigat, nu ştiu dacă aveam nevoie de aceste scandaluri. Cine le-a creat? Divinitatea probabil…
Nu stă divinitatea pe Facebook… Cu materialul clientului, domnule primar…
Da, cum lucrează croitorul, cu materialul clientului…
V-au lovit rău de tot, în cei mai puternici oameni…
Prima lovitură a fost în Nicolescu…
Aici a fost lovitura de graţie. Şi de aici a început… dezbină şi cucereşte…
Da, a fost lovitura de graţie şi apoi… bonusurile… Este o perioadă delicată iar noi am fost primul judeţ, în 2010, 2011, de unde a început cutremurul…
Nu vă este teamă că funcţia pe care o ocupaţi acum vă expune? Aţi văzut: cum a ridicat unul capul… cum?… Cel mai puternic partid este DNA acum…
Instituţiile statului ştiu că nu fac politică… Când un cutremur are replici, nu ştiu dacă selectează. Ce să spun, cu Dumnezeu înainte…
Aş vrea să lămurim puţin momentul numirii noii echipe la PSD Argeş. Statutar vorbind, de unde trebuia să vină propunerile, de la dvs. sau de la centru?
Membrii şi Biroul Permanent trebuie să-şi stabilească proprii lideri. La ora actuală au stabilit un interimat şi probabil că în martie, căci luna februarie este încurcată cu aprobarea bugetelor, va avea loc o conferinţă judeţeană în care cei care doresc să candideze o vor face…
Vă vom regăsi printre candidaţi?
Nu. Cel puţin aşa gândesc acum. Pentru că am tot citit şi auzit despre… grupul de la Mioveni. Este greşit! Mă deranjează. Nu vreau să afectez activitatea domnului Valeca, ce vrea să meargă mai departe, şi nici activitatea politică a Simonei Bucura, despre care se spune că ar fi în acest grup. Rămân alături de dumnealor şi de cei ce vor fi aleşi în martie şi pot să muncesc şi fără să fiu preşedinte executiv. Este o funcţie cu mai mare responsabilitate, dacă sunt doritori, şi mâine cedez postul.
Dar grupul de la Bucureşti există? Este mai apropiat domnul Drăghici de Ponta decât de organizaţia judeţeană?
Nu se pune vorba nici de grupul de la Bucureşti. Domnul Drăghici este chestor în camera Deputaţilor, este trezorier naţional şi l-am votat şi noi. Este un reprezentant al nostru pentru care am contribuit prin voturi să fie acolo…
Vă întreb pentru că au fost acele discuţii legate de faptul că a votat actuala conducere a PSD Argeş, dar nu a semnat procesul verbal…
Este o înţelegere greşită a lucrurilor. A votat, s-a făcut procesul verbal, s-a redactat acea hotărâre către Biroul Permanent şi, fiind şi membru al Biroului Permanent, a vrut să susţină acolo propunerile. Activitatea sa este în două: o dată participă la Biroul Permanent Judeţean şi o dată la Biroul Permanent Naţional. Nu a vrut să se interpreteze la centru că a dat aici un vot pe care trebuia să-l dea la Bucureşti.
Ar fi vrut Bucureştiul să impună pe altcineva?
Nu cred, că nu se poate…
După statut, nu, dar…
Dar dacă voia să impună pe cineva, nu dădea viză de validare pentru actuala echipă. Eu nu sunt avocatul lui Mircea Drăghici, dar puneţi-vă în locul lui: vii la şedinţă la Argeş, pe fondul unei tensiuni foarte mari, te duci la Biroul Naţional unde nici acolo lucrurile nu sunt roze… Te gândeşti să faci bine, nu rău… Poate mai sunt şi răutăţi…
Este marginalizat, văzut într-un fel de către colegii de partid?
Nu cred… Cred că toţi l-au votat să fie trezorier.