Ion Iliescu nu se consideră responsabil pentru venirea minerilor la Bucureşti şi nu are ce să-şi reproşeze cu privire la morţii şi răniţii de la Mineriadă. A declarat-o înainte să intre, în această dimineaţă, la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei. El va dobândi calitatea de inculpat, fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.
Ion Iliescu a fost citat pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de mai multe persoane, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.
Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma și Adrian Sârbu au fost audiați săptămâna trecută în acest dosar.
Ca martor a fost audiat și scriitorul Andrei Pleșu, în acea perioadă ministru al Culturii. La iesirea de la Parchetul General, el a declarat că a condus negocierile între manifestanţi şi Ion Iliescu, însă fără ca acestea să aibă un rezultat.
Miron Cozma a fost audiat timp de cinci ore. Fostul lider al minerilor din Târgu Jiu a refuzat să semneze actul în care i s-a adus la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat în acest dosar.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, în 29 decembrie 2016, că dosarul Mineriadei este în faza finală, soluţia urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările.
Presupunând prin absurd că Ion Iliescu nu ar avea nicio vină pentru venirea minerilor la Bucureşti, poate explică procurorile cum se face că le-a mulţumit acestora la plecare, deşi au lăsat în urmă patru morţi şi mii de răniţi…