Soarta Arpechim a fost pecetluită o dată cu privatizarea acestuia. Ceea ce la început a fost doar un zvon s-a transformat, pe parcurs, într-o certitudine: OMV nu este intersat de Arpechim decât în măsura în care poate scoate bani pe el la fier vechi. Ceea ce urmează să se întâmple şi în mod oficial. Pentru că, neoficial, multe camioane încărcate cu utilaje dezafectate au ieşit pe poarta combinatului.
Politicienii au ştiut de la bun început ceea ce urmează să se întâmple cu Arpechim. Dar nu le-a păsat. Privatizarea de succes (doar pentru austrieci!) fusese făcută, posibil că la mijloc s-a aflat şi un… comision tot de succes pentru artizanii noştri şi, foarte posibil, bugetele partidelor aflate la guvernare mai cunosc, punctual, binefacerile sponsorizărilor prin intermediari. Altfel nu se explică de ce atâta tăcere. Şi nepăsare.
Doar o mică parte a politicienilor, ăia mai cinici din fire, au făcut play-back, cu intenţia de a-şi atrage capital electoral. Le-au scris consilierii două-trei cuvântări, două-trei interpelări şi gata! Şi-au făcut datoria faţă de Argeş! Au luptat pentru judeţ. Actualul ministru al Energiei, Andrei Gerea, a împins ipocrizia şi mai departe, afirmând, săptămâna trecută, că Arpechim ar mai fi avut o şansă, numai că aceasta a dispărut pentru că a fost demis din funcţia de ministru al Economiei pe care a deţinut-o anterior.
"Am avut anul trecut o șansă pentru Arpechim. Când am plecat de la minister, în săptămâna respectivă, în guvern se stabilise să facem comisia de negociere pentru preluarea rafinăriei de la OMV Petrom astfel încât cei interesați de preluarea Oltchim să le poată prelua la pachet. Aceasta a fost strategia atunci, pentru că toți au solicitat să le cumpere împreună. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. Revenim iarăși la instabilitatea în gestiune, generată și de instabilitatea politică. Au venit alte gândiri și opinii. Nu s-a mai mers în aceeași direcție. Deși pista chinezească a revenit între timp, Oltchim a mers foarte bine anul trecut profitând de scăderea prețului petrolului. Dar ce ne interesa atunci pe noi era găsirea unui investitor strategic care să fructifice toată capacitatea. Din păcate s-a pierdut acest tren. Au fost reluate discuțiile, dar cel puțin cu rafinăria nu pot spune că se mai poate întâmpla ceva. Oltchimul poate avea o șansă fără rafinărie, dar trebuie găsiți investitori interesați să o cumpere astfel. Ar trebui să ne păstrăm totuși optimismul. îl cunosc pe ministrul Economiei și va face tot ce va depinde de domnia sa petru a găsi o soluție.” a declarat Andrei Gerea.
Declaraţia este mult prea jenantă pentru a mai adăuga ceva…