Peste 130 de tineri dn întreaga lume s-ar fi sinucis după ce au intrat într-un joc extrem de periculos – ,,Balena albastră”. Jocul a apărut în social-media din Rusia, dar se răspândeşte rapid în toată lumea. Autorităţile moldovene sunt în alertă după ce, în ultimele zile, trei tineri şi-au luat viaţa, aruncându-se de pe blocuri. Doi dintre ei, un băiat şi o fată, minori, s-au sinucis, în noaptea de 8 martie, sărind în gol de la etajul 18 al unui bloc din Chișinău.
Potrivit presei ruse, în luna noiembrie 2016, a fost arestat într-o suburbie a Moscovei, unul dintre moderatorii grupurilor morții de pe rețeaua de socializare Vkontakte, Philipp Budeikin. El a creat opt grupuri ale morții, în perioada decembrie 2013 – mai 2016, pentru a obține cât mai mulți followeri.
În interviu, administratorul grupurilor periculoase a admis că îndeamnă tinerii la suicid, dar că, cel puţin aceştia… ,,Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală: căldură, înţelegere şi comunicare".
,,Totul a început în 2013. Am vrut să curăţ lumea de oameni care fac rău societăţii. Am creat F57. Şi a atras oameni. În 2014, a fost interzis. Ulterior, am gândit proiectul, conceptul, în diferite faze şi niveluri." a declarat psihopatul cu pricina.
Jocul ,,Balena albastră” presupune îndeplinirea mai multor sarcini pe parcursul a 50 de zile. Tinerii sunt puși să urmărească o zi întreagă filme de groază, să se trezească la ore neobișnuite pentru a îndeplini o anumită sarcină, să se urce pe poduri sau blocuri înalte ca să își învingă frica și chiar să se mutileze. Ei trebuie să posteze pe site-ul Vkontakte, un fel de facebook rusesc, fotografii care să demonstreze că au dus la bun sfârșit o sarcină. La final, prin intimidări și amenințări, tinerii sunt constrânși să își pună capăt zilelor.
Gabriel Diaconu, unul dintre cei mai cunoscuţi psihiatri din România, solicită ca DIICOT să intervină de urgenţă întrucât a primit informaţii că jocul a început să devină interesant şi pentru tinerii din România.
,,Fenomenul, care ține de criminalitate în mediul virtual, are potențialul să viralizeze în România. E nevoie nu doar de intervenția DIICOT, dar și de un upgrade rapid de practici profesionale/ psihiatri, psihologi, consilieri școlari, profesori.” a scris Diaconu, pe pagina sa de Facebook.