După ce, duminică seară, mii de români au ieşit din nou în stradă împotriva modificărilor pe care PSD vrea să le facă în codurile penale, luni, judecători şi procurori din Cluj, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vor protesta în faţa tribunalelor. În ultima perioadă, întregul sistem judiciar a susţinut că acestea vor avea efecte devastatoare asupra combaterii criminalității.
Asociația Procurorilor din România a întocmit o broșură a exemplelor practice privind efectele pe care le pot avea modificările preconizate ale Codului de procedură penală și Codului penal. În broșură găsim exemple despre ce s-ar întâmpla dacă viitoarea formă a legii va interzice comunicările publice privind amănunte ce ar permite identificarea mai rapidă a autorului și prevenirea unei crime, va institui un număr limitat de probe ce pot fi utilizate în procesul penal, precum și faptul că arestarea preventivă nu va mai fi permisă.
Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache urmează să dezbată astăzi modificările propuse la cele două Coduri penale. Profitând de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală. Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată.
De asemenea, social-democraţii şi cei de la ALDE propun ca „în cursul procesului penal să fie interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni”.
Tot la Codul de procedură penală UDMR a propus ca „înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”.
UDMR a mai propus şi ca „exercitarea dreptului de a nu da nici o declarație pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului într-o etapă ulterioară a procedurii și nu poate fi utilizată la coroborarea faptelor”.
PSD şi ALDE au depus un alt amendament la Codul de procedură penală, potrivit căruia „audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore”.