2,4K
Magistratul George Matei, de la Tribunalul Bucuresti, a sustinut in motivarea incheierii din data de 28.12.2012, din dosarul nr. 49141/3/2012, ca Cioaca nu poate fi cercetat in stare de libertate pentru ca da semnale ca ar putea avea afectiuni psihice. Judecatorul a facut referire la o serie intreaga de patologii care conduc la deformarea realitatii, dupa ce politistul Cristian Cioaca a dat impresia, in fata instantei, ca se simte amenintat, ca toata lumea ii doreste raul si conspira impotriva lui. Ba mai mult, inculpatul ar fi facut referire si la faptul ca viata i-ar putea fi amenintata.
Judecatorul care a respins cererea de ridicare a masurii de arestare preventive a lui Cristian Cioaca doreste ca organele de urmarire penala sa indeplineasca toate formalitatile pentru a se asigura ca se afla in fata unei persoane apte sa raspunda penal, inclusiv din punct de vedere psihic:
„Teza conspiratiei indreptate impotriva sa pe care a incercat sa o invedereze in fata tribunalului apare ca fiind usor fantezista, inculpatul nefiind in masura sa dea nici cel mai vag indiciu cu privire la cine ar avea interes sa-i insceneze ceva. Oricum, variant ca procuratura si politia din Brasov la care s-a adaugat Parchetul General in scopul ticluirii de probe impotriva sa apare ca fiind neserioasa in conditiile in care nu exista absolute niciun element care sa dea macar o amprenta de adevar spuselor sale. Analizand doctrina medicala de specialitate tribunalul identifica o serie intreaga de patologii ce au drept consecinta crearea fata de pacient a unei imagini deformate a realitatii, bolnavul traind cu impresia ca toata lumea ii doreste raul si conspira impotriva sa, doreste sa-l ucida etc. Fara a considera ca inculpatul Cioaca Constantin Cristian sufera de o severa afectiune psihica ce il face sa creada catoate autoritatile uneltesc impotriva sa, tribunalul considera ca organele de urmarire penala trebuie sa depuna toate staruintele legale pentru a se asigura ca se afla in fata unei persoane care este apta sa raspunda penal inclusiv din punct de vederepsihic," se arata in motivarea citata pe luju.ro.
Aparatorii politistului sustin: Un psihopat nu este niciodata neglijent
Din punctul de vedere al celor care il reprezinta pe Cristian Cioaca din postura de aparatori, apare o discrepanta: Cioaca nu poate fi considerat ca fiind un psihopat diabolic si foarte atent la detalii din moment ce au fost lasate la vedere obiecte personale care sa il incrimineze. Apararea a aratat ca "sunt doua concepte total diferite, respective chipul unui psihopat, periculos si diabolic care distruge un cadavru, (…) si, in alta ordine de idei, acelasi individ sa fie atat de neglijent sa isi lase niste obiecte marunte care puteau fi distruse fara nici o urma intr-un mod absolute facil, la indemana unui copil(…). De asemenea, apreciaza ca urmarirea penala impotriva inculpatului nu a fost instrumentata cu respectarea garantiilor aflarii adevarului si a prezumtiei de nevinovatie, cata vreme de-a lungul a cinci ani de zile, piese de la dosar au fost raspandite pe media, desi apararea nu a avut posibilitate sa le prezinte expertilor”, au motivat aparatorii.
Politisul Cristian Cioaca a fost arestat anul trecut, pe 5 decembrie, dupa mai bine de cinci ani de la disparitia avocatei Elodia Ghinescu,semnalata pe 6 septembrie 2007 de catre Cristian Cioaca.