6,6K
Propunerea legislativa care vine in sprijinul persoanelor cu handicap, initiata de deputatul PSD Mircea Draghici, a primit marti, 1 aprilie, al doilea raport de adoptare din partea comisiei sesizate pe fond in Camera Deputatilor.
Dupa ce a fost adoptata de Senat, propunerea legislativa pentru modificarea art.59 alin (1) lit.c) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si-a urmat parcursul legislativ in Camera decizionala, obtinand avize favorabile de la toate cele patru comisii sesizate, precum si raport de adoptare din partea Comisiei pentru munca si protectie sociala si a Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor.
“Faptul ca luni, Comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor a oferit raport de adoptare pentru propunerea legislativa prin care persoanele cu dizabilitati vor scapa de umilintele la care au fost supuse abuziv prin rechemarea infinita la comisiile de evaluare reprezinta un semnal pozitiv. Proiectul a trecut de Senat, a obtinut avize favorabile de la toate comisiile sesizate, iar acum mai avem un singur pas: votul in plenul Camerei Deputatilor. Dincolo de culoarea politica sau de apartenenta la un grup parlamentar sau altul, am speranta si vreau sa cred ca, in momentul votului, voi avea suportul colegilor mei. Avem astfel ocazia sa punem capat unui sir lung de umilinte si nedreptati pe care persoanele cu dizabilitati le-au indurat de-a lungul timpului prin statul nejustificat la cozi interminabile pentru a fi reevaluate, desi incadrarea si tipul de handicap dovedeau clar ca rechemarea la comisie nu era justificata”, a afirmat Chestorul Camerei Deputatilor, social-democratul Mircea Draghici.
Propunerea legislativa prevede ca persoanele pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului de incadrare in grad si tip de handicap sa se prezinta pentru reevaluare doar in situatia in care se solicita acest lucru ca urmare a agravarii conditiei lor medico-psiho-sociale sau in cazul in care sunt convocati de catre structurile competente in cazul unor suspiciuni justificate in respectarea prevederilor legale privind incadrarea in grad si tip de handicap.