Cluburile Studentesti Liberale dezaproba modul in care oamenii politici din arcul guvenamental al puterii trateaza un subiect atat de important precum educatia. Pe langa faptul ca, in ultimii 2 ani, asistam la o politizare tot mai accentuata a invatamantului romanesc, odata cu adoptarea noii Legi a Educatiei vom asista la falimentul moral al acestuia.
Singurele actiuni concrete ale guvernantilor in ceea ce priveste educatia au fost scandalurile, multe initiative legislative cu efecte discutabile, masuri implementate doar la nivel formal, marginalizarea invatamantului romanesc prin sistarea tuturor investitiilor, diminuarea salariilor profesorilor, desfintarea scolilor etc. Toate acestea au dus la o supraaglomerare a sistemului si, in timp ce la nivel European tendinta este catre autonomia institutionala, in Romania, noua Lege a Educatiei incalca grav principiul autonomiei universitatilor.
De aceea, CSL le reaminteste guvernantilor ca autonomia institutionala functioneaza atunci cand institutiile de invatamant superior au posibilitatea sa si-o asume. Totodata, CSL respinge vehement prevederile noii Legi a Educatiei conform carora Guvernul infiinteaza si desfiinteaza programe de studii, Guvernul infiinteaza, desfiinteaza facultati, Guvernul hotaraste preluarea prin fuziune a unor universitati slabe de catre universitati bune, fara a le intreba pe acestea din urma daca sunt interesate de o asemenea masura, ce, evident, le-ar afecta negativ, Ministerul Educatiei statueaza cum sa se realizeze in universitati recunoasterea si echivalarea studiilor, Guvernul se angajeaza ca in maxim 12 luni sa promoveze o lege de comasare prin fuziune a universitatilor cu misiune asemanatoare, Guvernul exclude total implicarea studentilor in procesul decizional.
Toate aceste masuri ii exclud pe studenti din procesul decizional, fapt care incalca grav principiul autonomiei.
in consecinta, Cluburile Studentesti Liberale solicita Guvernului Romaniei rediscutarea tuturor acestor reforme la nivel operational, nu numai cu rectorii, dar si cu decanii, si cu studentii, deoarece trebuie distrus mitul conform caruia numai bursele si subventiile pentru camine si cantine sunt de domeniul organizatiilor studentesti.
Radu Surugiu,
Presedinte CSL Romania