Peste 400 de cărţi s-au scris, în ultimii trei ani, în spatele gratiilor. Majoritatea, de către oameni care sunt de-a dreptul agramaţi sau care n-au citit nici 100 de pagini la viaţa lor. Şi totul pentru a reduce din perioada de detenţie primită. Adevărata problemă, însă, nu este că oameni care nu au nimic în comun cu scrisul decid să o facă, în nişte circumstanţe excepţionale. În definitiv, nu ai prea multe variante când urmează să petreci nişte ani la puşcărie. Adevărata problemă este că, în majoritatea cazurilor, este greu de crezut că deţinuţii sunt şi adevăraţii semnatari ai cărţilor. Probabil că un scurt test ar duce la concluzia că unii nici nu ştiu ce stă scris în cărţile semnate. Or, să comiţi o nouă infracţiune, după gratii aflându-te, abia asta demonstrează că, pentru unii, hoţia este congenitală.
La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Justiţiei a trimis lista integrală a titlurilor scrise de aproape 200 de deţinuţi, din ianuarie 2013 şi până în decembrie 2015.
Filip Florian, unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani, descendent al scriitorului Ioan Slavici, a declarat pentru Republica.ro că societatea românească trăieşte un alt scandalos paradox.
„Paradoxul foarte trist este că în aceeași țară, scriitorii adevărați sunt disprețuiți ca nicăieri pe lume. Am tot spus-o și nu am să obosesc să o spun, suntem singura țară din Europa, în care nu există bursă de creație, rezidență de creație. Nu este cazul să dau exemplul Germaniei, unde sunt mii pe an sau al Elveției, dar pot să dau exemplul Albaniei, Macedoniei, Bosniei-Herzegovina. State de nivel teoretic ca al nostru sau mai jos decât al nostru care au înțeles că fără o rezidență de creașie nu se poate ca o literatură să meargă înainte. Suntem țara în care unica rezidență de creație e pușcăria și, bineînțeles, numai pentru aleșii sorții. Dacă un hoț de zahăr, de lingurițe se apucă scrie cu adevărat să scrie sunt convins că ăluia nimeni nu îi va reduce pedeapsa pentru că nu va putea să publice niciodată ce pune pe hârtie acolo. Rușine e puțin spus, e absolut strigător la cer ce se întâmplă. Și, culmea, coincide cu acest dispreț lung, nesfârșit, uluitor, față de scrisul în sine.” declară Filip Florian, pentru Republica.ro, publicaţie ce a declanşat o campanie pentru desfiinţarea Uniunii Scriitorilor din puşcării.
Citiţi aici…
Topul greilor literaturii române de penitenciar
În ceea ce-i priveşte pe… scriitorii argeşeni, şi aceştia au dat literaturii ştiinţifice titluri de referinţă, după cum urmează:
Constantin Nicolescu
Evolutia economica a judetului Arges dupa 1989
Gheorghe Cornel Penescu
-Managementul mass-media. Sedinta de redactie in presa locala
-Jurnalismul de investigatie si particularitatile sale in presa locala
-Presa online din Arges – pasi timizi spre o presa moderna
-Comunicarea in spatiul public. Relatia dintre jurnalisti si specialisti in relatiile publice
-Dinamica genurilor presei in jurnalismul romanesc actual
Liviu Ilie Facaleata
-Perspective ale pietei romanesti de retail in contextul Europei 2020
-Orientarea catre client in cadrul firmelor de alimentatie publica
Grigore Dobre
-Calitatea vietii si indicatorii ei – importanta motricitatii in viata oamenilor
-Particularitatile managementului in domeniul activitatilor motrice