2,3K
Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape si Paduri, a semnat recent un protocol cu WWF Romania, prin care s-a angajat sa suspende de la 31 ianuarie autorizarea microhidrocentralelor in ariile protejate si sa fie elaborata o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investitii nu pot fi realizate.
ONG-urile din Coalitia pentru Mediu din Romania au reclamat de mai multe ori ca albiile raurilor de munte Capra, Buda si Otic, din judetul Arges, si odata cu ele habitate naturale protejate prin lege, au fost distruse prin constructia de microhidrocentrale. S-a afirmat ca unul dintre investitori a solicitat si a primit, in 3 septembrie 2012, un acord de mediu actualizat de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului din Pitesti, cu toate ca, in urma unui control al Garzii de Mediu, efectuat in iulie anul trecut, fusese amendat cu 100.000 de lei pentru "nereguli flagrante".
Organizatia WWF Romania a lansat, la finele anului trecut, campania nationala "Raurile de munte: ultima sansa", urmarind sa obtina protectia legala pentru cele mai valoroase rauri de munte din Romania, ce ar fi amenintate de peste 500 de proiecte de microhidrocentrale (MHC), aflate in diferite stadii de avizare, construire sau functionare. Reprezentantii organizatiei mai arata ca aceste interventii au avut loc din cauza cadrului legislativ ambiguu si a faptului ca Romania nu are un mecanism de pre-planificare strategica la nivel national care sa indice unde pot fi amplasate microhidrocentrale si unde nu.
Astfel, prin protocolul semnat, Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura condus de Lucia Varga si WWF Romania vor colabora pentru a dezvolta acest mecanism de pre-planificare.
,,Partile semnatare convin sa colaboreze in vederea intreprinderii tuturor masurilor necesare pentru definirea, identificarea, cartarea si protectia zonelor de excludere, precum si a zonelor nefavorabile si mai putin favorabile pentru amplasarea de amenajari hidroenergetice, in conformitate cu legislatia nationala si angajamentele internationale ale Romaniei", se arata in document.
Totodata, este prevazuta suspendarea procesului de avizare/autorizare de amenajari hidroenergetice in ariile protejate pana la indeplinirea obiectivelor protocolului. Suspendarea autorizarii va fi dispusa pana la 31 ianuarie 2014.
Tot pana la 31 ianuarie, Lucia Varga trebuie sa desemneze printr-un ordin de ministru zonele de excludere (corpuri de apa situate in arii naturale protejate si corpuri de apa avand stare ecologica buna si foarte buna).
In urmatoarea luna, pana la 28 februarie, trebuie infiintat la nivel national a unui grup de lucru format din reprezentanti ai factorilor interesati (autoritati publice relevante cu atributii in domenii specifice obiectivului protocolului, Coalitia Natura 2000, mediul academic, ONG-uri in domeniul conservarii naturii, eco-turismului, pescuitului si al industriei) in scopul elaborarii mecanismului de pre-planificare (tinand cont de zonele de excludere, nefavorabile si mai putin favorabile) urmand ca in baza acestuia sa se realizeze un studiu pentru evaluarea potentialului hidroenergetic al Romaniei.
Delimitarea diferitelor tipuri de zone si aprobarea mecanismului de pre-planificare si integrarea acestora, alaturi de propunerile de armonizare legislativa din cadrul grupului de lucru, intr-o propunere de act normativ si adoptarea noii legi ar urma sa fie realizate pana la 28 februarie 2015, se mai arata in protocol.
La nivel national, peste 300 de microhidrocentrale (MHC) au autorizatii de gospodarirea apelor, fiind construite si functionale, iar alte peste 150 sunt in curs de autorizare, potrivit informatiilor furnizate de Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura.
Cele mai multe autorizatii – 55 – au fost emise de Administratia Bazinala de Apa Olt, 50 – de Administratia Siret, cate 47 de administratiile Mures si Buzau – Ialomita, 36 – de Administratia Somes – Tisa, 27 – de Administratia Banat, 23 – de Administratia Arges – Vedea, si sub 20 de administratiile Crisuri si Jiu.