Imagineaza-ti ca esti acuzat de crima, considerat deja vinovat si pus in situatia de a te dezvinovati. Iar daca nu-ti poti demonstra nevinovatia, vei fi luat cu forta din propria casa si trimis intr-o tara, care vede drepturile omului drept un ‚lux teoretic’. Judecatorul alocat nu poate revizui dovezile aduse impotriva ta – trebuie sa te extradeze si nu poate lua alta decizie daca nu poti dovedi, dincolo de orice dubiu, ca ar trebui sa procedeze altfel. Imagineaza-ti ca vrei sa ti se faca dreptate in contextul in care acuzarea este un guvern determinat sa te reduca la tacere atat pe tine, cat si pe familia ta.
Acum cred ca ai o idee despre ceea ce inseamna sa fii in pielea lui Alexander Adamescu si sa trebuiasca sa infrunti cosmarul juridic kafkian legat de un mandat de arestare european, emis de una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana – Romania.
Alexander Adamescu este un scriitor care a crescut in Germania si a absolvit Scoala Centrala Regala de Discurs si Drama din Londra. Nascuta in Romania, familia lui Alexander detine unul dintre putinele ziare independente ramase in viata, „Romania Libera” („The Free Romania”).
Dupa publicarea articolelor care expuneau coruptia vadita din guvernul roman, editorul publicatiei, Dan Adamescu – tatal lui Alexander – si-a facut niste dusmani puternici. Ca dovada, a fost acuzat public de coruptie la televiziunea nationala de catre razbunatorul prim ministru Victor Ponta, satul de continua critica a administratiei sale in paginile ziarului.
Intr-un proces rapid care, conform organizatiei non-guvernamentale Fair Trials International, „nu a respectat prezumtia de nevinovatie” , Dan Adamescu a fost trimis la inchisoare fiind acuzat de dare de mita fara vreo dovada in acest sens, ci strict pe baza unor declaratii mincinoase.
Desi nu a pus piciorul in Romania de ani buni, cand Alexander a criticat guvernul Romaniei asupra modului in care l-a tratat pe tatal sau, s-a trezit acuzat de exact aceeasi ‚crima’. Astfel ca unui judecator roman i-a luat sub 20 minute sa delibereze, emita si publice un mandat de arestare trimis in graba la Londra.
Daca nu poate dovedi motivarea politica din spatele acestor acuzatii sau ca drepturile omului ii vor fi incalcate la intoarcerea in tara, sotia lui Alexander si cei 3 copii vor ramane in Londra sa continue singuri lupta pentru dreptate, in timp ce el o sa zaca in puscarie asteptand un proces nedrept.
Ceea ce i s-a intamplat lui Alexander Adamescu si familiei sale este doar unul dintre multiplele exemple despre cum mandatul european de arestare a devenit un instrument de persecutie pentru guvernele fara scrupule. Presupune paritatea justitiei in tarile membre UE cand de multe ori nici nu e cazul.
Sistemul legal din Romania nu are un proces cu jurati, nu ia in considerare prezumtia de nevinovatie pana la proba contrara si nici habeas corpus. Nu se prea verifica abuzul arbitrar de putere din partea statului roman, care, in ciuda apartenentei la UE inca manipuleaza sistemul judiciar sa-si atace oponentii intr-o forma de razboi legalo-juridic. Si cu toate acestea judecatorii din alte tari UE trebuie sa gestioneze mandatele emise in Romania cu incredere si reciprocitate.
Liderii UE si policienii trebuie sa recunoasca deteriorarea adusa literei legii in intreaga Europa de catre un sistem fundamental defectuos care emite mandate de arestare. Acest mandat european are nevoie urgent de reforma pentru a se asigura ca nu sacrifica in niciun fel calitatea procesului judiciar de luare a deciziilor doar de dragul de a fi prompt.
Mandatele de arestare europene emise in tari ca Romania, unde numeroase rapoarte au demonstrat deja incapacitatea de a se derula un proces echitabil, trebuie sa fie confruntate cu niveluri de control pana cand acestea isi imbunatatesc considerabil standardul de justitie.
Judecatorii trebuie sa poata revizui probele pentru acuzațiile formulate impotriva suspectilor si, unde este necesar, trebuie sa se apeleze la jurati pentru a emite verdictul cu privire la caz.
Pana cand oficialii UE implementeaza aceste garanții, judecatorii din Europa vor fi obligati sa supuna unor chinuri ingrozitoare mai multe familii ca Adamescu, ceea ce va submina increderea in sistemul judiciar al UE.
Despre autor:
Mitchell Belfer este directorul Departamentului de Relatii Internationale si Studii Europene la Universitatea Metropolitana din Praga si redactor-sef al Jurnalului Central European de Studii Internationale si de Securitate (JCESIS) .