Se spune despre ei ca au condus lumea dintotdeauna, animati de un singur ideal: Puterea Absoluta. Se mai spune ca au determintat, de-a lungul timpurilor, marile evenimente care au schimbat istoria omenirii, revolutii culturale, financiare, industriale si politice. In jurul lor s-au construit nenumarate mituri care mai de care mai pline de mister, ceea ce ii face sa fie priviti cu o anumita teama, chiar daca, in planul aparentelor, proclama teluri nobile precum progres, fraternitate si egalitate intre oameni. Desi nu fac tapaj de statutul lor, pot fi intalniti oriunde in societate, dar mai ales acolo unde se afla parghiile de comanda si decizie. Daca vrei sa intri in randurile lor, nu trebuie sa ii cauti. Daca prezinti vreun interes te gasesc ei, iar odata intrat… nu vei mai putea iesi. Regula de baza care asigura eficienta organizatiei lor este aceea ca ii cunosti doar pe cei inferiori tie in grad, niciodata pe superiorul de la care primesti ordine. Sunt organizati in Ordine, Loji locale, regionale si nationale si se numesc MASONI.
Clubul Rotary, poarta de intrare in masonerie
In Arges, masoneria este prezenta la vedere in special printr-unul din cele mai importante bastioane ale sale si anume Clubul Rotary, organizatie care isi are originile in Anglia. Clubul Rotary a fost infiintat la Pitesti in anul 1998, de catre Eduard Dragusin, fost jurnalist la Ziua si fost director al Radio Contact Pitesti si al ziarului Observator argesean, cotidian detinut de un alt rotarian, Marcel Proca, consilier judetean PSD si potent om de afaceri. Dragusin a fost, de altfel, si primul presedinte (1998- 1999) al Rotary Club Pitesti, el fiind succedat pana in prezent de Cristian Simionas, director de banca (1999-2000), Constantin Arsene, fost director BCR Arges (2000 -2001), Dan Ionescu, AOA (2001-2002), Adrian Ghita, patron Mobiland (2002-2003), Daniel Trandafir (2003-2004), Eugen Dobrescu, fost director OPC Arges (2004-2005), Sorin Grigorescu, om de afaceri (2005-2006), Cristian Vasile, director Jurnal de Arges (2006-2007) si Daniel Radu, judecator (2007-2008). In prezent, presedinte in functie este Cristian Drumea.
Masonii din Arges
Referitor la rotarieni si la clubul lor, Dan Amedeo Lazarescu, fost Mare Maestru in Marea Loja Nationala a Romaniei, spunea ca probabilitatea ca un membru al Clubului Rotary sa nu fie mason este minima, daca nu chiar egala cu zero, dupa cum nu este obligatoriu ca un rotarian sa detina grade semnificative ca importanta in Loja. Surse demne de incredere spun ca masonul argesean aflat pe cea mai inalta treapta este Gheorghe Manole, fost director al Arpechim Pitesti. Alaturi de el, dar pe trepte inferioare, sunt rostite nume precum Marian Dragusin, patron DGM- New Planet, singurul mason care a indraznit sa-si afiseze Echerul si Compasul pe frontispiciul firmei; Florian Goran, fost director al Finantelor Publice; Alin Rainea, om de afaceri, apropiat al PRM; Liviu Banica, patron Pan Trading; Nicolae Radneantu, fost consilier local, patron Ritz Guard; George Rotaru, patron Rotarexim; Marin Ciungu, fost director al Directiei Apelor Arges-Vedea; Catalin Radulescu, om de afaceri.
Masoni cu… grade grele
Aceleasi surse ii dau ca sigur drept purtatori de grade grele (masonice, bineinteles) pe Constantin Stroe – vicepresedinte CA Dacia, George Caval – director BRD-GSG Arges si Constantin Nicolescu – presedintele CJ Arges. Despre acestia se spune ca au devenit masoni pe filiera occidentala, franceza mai precis. Tot pe filiera franceza pare a fi fost initiat si Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, un francofon declarat. In fine, o alta personalitate a vietii publice locale despre care se spune foarte des ca face parte din Masonerie este Gelu Mujea, directorul SC Apa Canal 2000 SA Pitesti. Suntem convinsi ca Argesul este o zona care se poate lauda cu mult mai multi masoni dar care, asa cum le sta bine, se afla bine ascunsi in spatele sortuletului de zidar. Numele prezentate mai sus sunt doar ale acelor personalitati care, intr-un mod sau altul, au lasat sa se inteleaga ca au acest statut.
Cele mai cunoscute organizatii masonice
Pe teritoriul Romaniei functioneaza mai multe ordine si loji masonice, fiecare dupa dupa acelasi tipic ca in orice alt colt al lumii. Cele mai importante dintre acestea sunt Loja Albastra, Ritul Scotian Antic si Acceptat, Ordinul Batranului Alb din Munte, Ordinul Roza Cruce, Fratia Solomonara si Marea Loja Nationala din Romania care este formata din 18 Respectabile Loji de Rit Oriental, dupa cum urmeaza: Zamolxis (Zalau), Edmond Nicolau (Bucuresti), Concordia (Arad), Brukenthal (Sibiu), Steaua Romaniei (Bucuresti), Ritualistica si Cercetari Masonice (Bucuresti), Anghel Saligny (Constanta), Stepan Ludwig Roth (Medias), Horea (Alba Iulia), Phoenix (Timisoara), Schassburg (Sighisoara), Cavalerii lui Orfeu (Brasov), Steaua Dunarii (Galati), Pythagora (Braila), Heliopolis (Bucuresti), Cavalerii Dobrogei (Tulcea), Steaua Moldovei (Vaslui) si Alexandru Papiu Ilarian (Targu Mures).
Cum se face initierea
Ritualul inietierii masonice este astfel conceput incat sa-l uimieasca si sa-l marcheze definitiv pe proaspatul recrut. Initiatul este legat la ochi, i se iau banii si obiectele din metal, este imbracat ca un eretic condamnat si este anuntat ca ultima treapta a initierii este invierea dupa moarte. Simbolismul mortii si invierii initiatului este actul prin care se ajunge la treapta de Maestru.
Marile Lumini ale Masoneriei sunt Biblia, Echerul si Compasul. Echerul si Compasul sunt simboluri de notorietate atat de cunoscute incat folosirea lor heraldica in foarte multe tari este limitata prin lege la domeniul strict al masoneriei.