1,7K
Exploatarea irationala si abuziva a resurselor naturale se pare ca a devenit litera de lege in Romania, iar efectele nu intarzie sa apara. Ravagiile produse recent de inundatiile abundente sunt o consecinta fireasca a defrisarilor fanatice din ultimii ani, chiar daca nimeni nu vorbeste despre asta. Muntii din Romania isi pierd padurile, flora, fauna si … rostul, pentru un pret derizoriu incasat pe materia prima lemnoasa care merge la export si care se intoarce, ambalata cochet, sub forma de mobila de lux. Nici autoritatile, nici ONG-urile de protectie a mediului nu par deranjate de situatie. Dimpotriva, capacitatea lor de reactie este activata atunci cand resursele naturale sunt valorificate pentru productia de energie in folosul romanilor, chiar in conditiile in care o criza planetara cu mize energetice majore este pe cale sa izbucneasca.
Energia regenerabila din surse hidro – indezirabila in Romania
Un comunicat recent emis de Asociatia Dezvoltatorilor si Operatorilor de Microhidrocentrale din Romania (ADOMCH) arata ca hotararea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice de avizare a constructiilor de microhidrocentrale doar in afara ariilor naturale protejate pune practic capat investitiilor in productia de energie regenerabila pe baza de apa, indiferent daca este vorba de microhidrocentrale sau hidrocentrale. Dupa cum se arata in documentul amintit, decizia a fost luata la presiunea ONG-urilor, cele care au fortat si extinderea suprafetei ariilor protejate de la 8% in 2007 la 22% din teritoriul tarii. Argumentele “verzilor” sustin teoria impactului ecologic, dar ele sunt infirmate categoric de studiile de specialitate efectuate pe lucrari in executie si pe obiective in exploatare de pe intreg teritoriul tarii, care arata ca impactul asupra biodiversitatii este minor in etapa de constructie si redus in totalitate dupa circa 36 de luni de la punerea in functiune. Romania se autocondamna astfel la inactivitate si isi pune la conservare aproape un sfert din teritoriul sau, in conditiile in care Europa, cele peste 18.000 de microhidrocentrale existente sunt turate la maxim.
Miza productiei de energie pentru mediul de afaceri
La momentul actual, intreaga piata a energiei din Romania este macinata de tensiuni: producatorii de energie se declara asaltati de impozite si taxe (de exemplu, taxa pentru apa uzinata este cea mai mare din Europa) care le slabesc competivitivitatea de piata si capacitatile de export. In acelasi timp, producatorii de energie regenerabila acuza reducerea subventiilor pentru energia verde, fapt care a condus deja la retragerea unor investitori importanti de pe piata. Pe de alta parte, schema de ajutor de stat pentru marea industrie privind exceptarea de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie din resurse regenerabile care trebuia sa intre in vigoare la 1 august a.c. a fost amanata cu doua luni, pentru octombrie, fiind posibil ca ea sa fie aplicata abia in 2015, conform declaratiilor oficialilor Agentiei Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei.
Pe scurt, pentru mediul de afaceri, vestile proaste curg in lant: factura la energie nu scade inca, investitorii in energie regenerabila sunt scosi in afara terenului de joc prin reglementari lipsite de logica, statisticile prognozeaza cresteri mari ale consumului de energie in perioada toamna – iarna, iar Europa freamata sub amenintari cu iz energetic.
In acest context, Camera de Comert si Industrie Arges considera ca elaborarea strategiei energetice nationale trebuie sa devina prioritatea zero, in stransa corelare cu realitatile politico-economice si cu contextul geopolitic actual. Mediul de afaceri nu va putea suporta costurile unei posibile vulnerabilitati energetice si de aceea cere rationalitate si predictibilitate. In consens cu membrii Asociatiei Dezvoltatorilor si Operatorilor de Microhidrocentrale din Romania si cu alti producatori de energie, Camera de Comert si Industrie Arges considera ca pentru o tara civilizata este de neacceptat ca activitatile economice sa fie anulate total pe aproape un sfert din teritoriul tarii si cere implicit revizuirea tuturor normativelor care ingradesc abuziv investitiile in productia de energie. Resursele exista pentru a fi valorificate, pentru a genera crestere economica, si, in momentul de fata, siguranta nationala.
Simion Zanfir
Director General
Camera de Comert si Industrie