In spatele fiecarui om, bogat sau sarac, celebru sau nu, se afla un dascal. Iar primul dascal care ne sculpteaza caracterul si sufletul este, neindoielnic, invatatorul. Cand spui scoala, in mintea fiecaruia dintre noi apare chipul invatatoarei sau al invatatorului; azi sarbatorim „Ziua invatatorului”, ziua oamenilor care au ca misiune sa le dezvaluie copiilor "corola de minuni a lumii", ei sunt cei care marcheaza profund dezvoltarea personalitatii copilului.
Ziua invatatorului este in fiecare zi in care invatatorul, profesorul intra in clasa. Ziua invatatorului este in fiecare zi in care un elev invata si reuseste. Cred si eu, o data cu dumneavoastra, ca misiunea noastra este sa-i ajutam pe copiii nostri sa invete si sa reuseasca in viata!
Influenta pe care o are un dascal asupra unui copil este eterna: nu vom putea sti niciodata unde se opreste. Caci fiecare copil poarta in suflet o vorba, un gest, o invatatura a dascalului, pe care, adult devenind, o va transmite mai departe, in mod inconstient, copiilor sai.
Credem a fi momentul, ca odata pe an, la 5 iunie, sa elogiem rostul si stradania invatatorului, a celui care sadeste lumina pentru lumina viitorului.
Pornind de la premisa ca la romani a existat, de foarte multa vreme, o adevarata vocatie pentru educatie, putem afirma cu certitudine ca rostul dascalului a contribuit la propasirea neamului romanesc.
Invatatorul, de la Comenius incoace, constientizeaza ca scoala este un „atelier al umanitatii” si „drumul regal spre intelepciune”. Intotdeauna invatatorii au gasit resursele interioare pentru a depasi conjuncturi neprielnice. In jurul lor s-au creionat portrete memorabile care strabat vremea si sunt argumente ale devotamentului profesional de care au stiut sa dea dovada.
Se stie ca profesia de dascal (invatator, profesor) are un statut cuprinzator intr-o societate moderna: instructor, actor (care emotioneaza prin descifrarea unor texte perene, pentru a fi receptat de elevi aflati in formare), mediator, moderator intre actorii comunicarii educationale, autoritate institutionala, confesor si protector al celor mai slabi, consilier si terapeut, lider de opinie stiintifica, manager profesionalizat al colectivitatilor de elevi.
Este foarte greu sa masori in cateva cuvinte tot ceea ce inseamna invatatorul in societatea prezentului, dar recunostinta trebuie sa fie mare daca o raportam la menirea acestei categorii profesionale. Consideratiile noastre se indreapta astazi catre cei care construiesc personalitati si au inteles si inteleg ca activitatea didactica se ridica la rangul de arta in a-i invata pe altii bine.
Ce ar trebui sa fie dascalul ? Un om cu har si vocatie, un sculptor de suflete si caractere, cel mai bun dintre noi. Un model de succes in viata, ca sa nu zic, vorba mare – un ideal. De ce? Pentru ca tinerii, elevi si studenti sa-i soarba vorbele din gura, sa se uite la el(ea) cu nespusa admiratie, sa-l creada in tot ceea ce spune, in stiinta pe care le-o transmite, in judecatile de valoare pe care le face. Pentru ca parintii sa-l respecte si pentru ca sa-si gaseasca in comunitate locul pe care il merita. E mult mai usor sa fii un foarte bun specialist in orice domeniu, decat sa-i inveti pe altii ce stii si mai ales decat sa faci din ei oameni, adica sa-i formezi. Pentru asta, noi dascalii ar trebui sa avem multe calitati si cunostinte.
Invatatorii, dascalii – un termen chiar mai cuprinzator – merita o zi a lor, dar nu doar atat. Statutul dascalului s-a schimbat foarte mult in timp. Tinerii nu mai vad in dascali un model de reusita in viata. De aceea, putini tineri se indreapta spre aceasta profesie.
Nu pentru ca dascalul nu ar fi un model de succes si un om de valoare, ci pentru ca un dascal, in ziua de azi, castiga infinit mai putin decat un om de afaceri care nici macar nu stie sa se exprime corect. Deci, de ce ar vrea un tanar sa aiba astfel de modele, cand societatea ii demonstreaza ca in viata poti face bani si fara educatie.
Cu bucurie sarbatorim azi, Ziua Nationala a celor care cu credinta si cu daruire slujesc scoala romaneasca. Desi ne confruntam cu probleme mari in invatamant, optimismul ce ne este caracteristic ne face sa privim cu incredere in viitor, cu incredere in realizarea autentica a reformei, cu incredere in capacitatea noastra de a-i pregati pe elevi pentru viata in Romania, si nu pe alte meleaguri, dar in calitatea lor de cetateni ai Uniunii Europene, competitivi si inteligenti.
Ce doresc educatorii de ziua lor? Isi doresc ca:
»educatia sa fie repusa in drepturile sale firesti;
»educatorilor sa li se dea cinstea si locul ce li se cuvine;
»institutiile educatiei si scoala sa fie respectate;
»sa se materializeze convingerea ca intrarea Romaniei in societatea cunoasterii nu se poate face decat prin educatie.
Va dorim cat mai multe succese in plan profesional si va invitam sa construim impreuna marile performante ale celor mici! Va urez sanatate si putere pentru continuarea lucrului pe care-l faceti cu daruire. La multi ani, generatiilor de profesori si de elevi deveniti profesori, care duceti pe umeri dulcea povara a luminii!
Inspector scolar General,
Prof. Neculai Negoita