Guvernanţii au catadicsit să răspundă unei interpelări formulată cu dubli destinari de către deputatul de Mioveni al PSD Simona Bucura Oprescu privind criza bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic. Interpelarea a fost în atenţia lui Dacian Cioloş – Prim-Ministru al României – şi a lui Patriciu Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii (care între timp a şi demisionat!). Conform regulamentelor în vigoare, guvernanţii ar fi trebuit să răspundă interpelării din 8 martie cel mai târziu la data de 29 martie 2016. Nu a fost însă cazul. Criza bebeluşilor s-a stins aproape de la sine, fără să se găsească, din păcate, sursa îmbolnăvirii cu E-coli care a dus la decesul a trei îngeraşi, iar între timp a apărut pe firmanent şi scandalul dezinfectanţilor.
Răspunsul la interpelare este formulat cu totală lipsă de responsabilitate de către Ministerul Sănătăţii, neindicând cauzele problemelor din sistemul de sănătate şi soluţiile pentru remedierea acestora.
,,Am adresat la vremea respectivă întrebări punctuale. Le readuc în atenţie:
– când estimaţi că vom afla cu exactitate cauza acestei situaţii?
– ce măsuri s-au luat în spitale şi în teritoriu pentru ca astfel de episoade să nu se mai repete?
– ce trebuie să ştie populaţia pentru a se feri de această bacterie?
– aveţi în vedere deblocarea posturilor de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti unde se înregistrează un deficit de 30 de medici şi asistente?
– aveţi în vedere dotarea Spitalului de Pediatrie din Piteşti cu un aparat de dializă peritoneală care să permită tratamente pentru copii în Argeş?
Ei bine, guvernanţii răspund, printre altele că <Ministerul Sănătăţii investighează toate datele legate de debutul şi evoluţia bolii la copiii din judeţul Argeş, coroborat cu informaţiile provenind de la copiii internaţi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. Nu există focar de infecţie la Spitalul de Pediatrie din Piteşti>. După care fac o istorie a evoluţiei crizei (cunoscută de public) şi se fac promisiuni cu caracter general referitoare la tot sistemul sanitar: ba că se vor face investiţii în aparatură şi reparaţii, ba că vor fi modernizate şi extinse facilităţile existente etc. Mai fac o trecere în revistă a condiţiilor legale privind angajările pe posturile vacante şi a sumelor de bani aprobate pentru Spitalul de Pediatrie (29.000 de lei pentru achiziţionarea unui monitor de funcţii vitale, 37.000 lei pentru achiziţionarea unui analizator automat de biochimie şi 11.000 lei pentru cumpărarea unui scaun de transport al pacienţilor). Dar mai nimic concret despre criza în sine, cauzele acesteia şi vinovaţii pentru moartea a trei bebeluşi şi chinurile prin care au trecut alţii care au fost internaţi şi au făcut dializă. Iată, aşadar, modul în care tratează reponsabilii din Sănătate o problemă gravă care a răscolit un judeţ întreg!", a declarat Simona Bucura Oprescu.