17,5K
Agentia Nationala de Integritate a primit prima mare infrangere din partea justitiei: Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European. Asta a decis definitiv Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia in acest sens luata de Tribunalul Capitalei.
In motivarea deciziei sale, tribunalul a aratat ca Diaconu are "vocatia legala incontestabila" de a ocupa functia de europarlamentar, instanta explicand ca legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice nu poate fi asociata legii penale.
Tribunalul Bucuresti a notat, in motivare, ca prin Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), legiuitorul a ingaduit unei persoane fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate sa ocupe functii alese, intre care si calitatea de membru din partea Romaniei in Parlamentul European, pe perioada celor trei ani, nu insa si functii numite.
De asemenea, instanta a facut referire si la sintagma "aceeasi functie", folosita in legea ANI, care ar viza totalitatea functiilor in care o persoana poate fi aleasa. In acest context, judecatorul tribunalului arata ca "ar insemna sa se loveasca in chiar susbstanta dispozitiilor constitutionale ce reglementeaza dreptul de vot, dreptul de a fi ales, dreptul de a fi ales in Parlamentul European, si care concura cu exercitarea suveranitatii nationale".
Pe de alta parte, a aratat instanta, Legea 176/2010 nu poate fi supusa, prin analogie, regimului juridic specific dreptului penal si sanctiunilor penale. Interdictia de a mai exercita, timp de trei ani, o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, este o sanctiune care apare suplimentar, alaturi de sanctiunea disciplinara a destituirii sau eliberarii din functie, a adaugat instanta, in motivare.
"Fiind angajata in cadrul raspunderii disciplinare, aceasta sanctiune trebuie sa aiba legatura cu circumstantele in care a fost savarsita fapta ce a declansat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese si tocmai de aceea vizeaza aceeasi functie, si nu o alta, atunci cand este vorba de functii sau demnitati eligibile. (…) Dreptul de candida la alegeri si, daca este cazul, de a fi ales, garantat de articolul 3 din Protocolul numarul 1 si inerent notiunii de regim cu adevarat democratic, nu ar fi decat iluzoriu daca parte interesata ar putea in orice moment sa fie lipsita de el in mod arbitrar", a subliniat judecatoarea Camelia Maria Ilie, cea care a decis ca Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare.
Alaturi de Mircea Diaconu a mai primit OK-ul pentru candidatura si Vadim Tudor. Acesta din urma va candida pe listele PRM.