2,1K
Senatorul argesean va decide soarta proiectului Rosia-Montana!
Desi Cultura este aparent un minister fara mare miza economica, totusi de el depinde viitorul controversatului proiect Rosia Montana. Si asta pentru ca ministerul condus acum de catre Mircea Diaconu va trebui sa ii acorde avizul de specialitate, intrucat investitia firmei Gold Corporation va face sa dispara galeriile antice de mina, sapate de catre romani dupa cucerirea Daciei. In zona exista in prezent circa 150 de kilometri de vechi galerii din antichitate, dar si din evul mediu si din timpul administratiei austro-ungare. Este vorba, asadar, de un adevarat tezaur patrimonial, cu certa valoare istorica si despre care adversarii proiectului Rosia-Montana sustin ca distrugerea lui este o adevarata crima si ca, prin conservare si valorificare in scop turistic, s-ar castiga mai mult decat prin redeventele modeste si incerte ale contractului de exploatare cu firma canadiana.
O mina romana intacta
Cea mai spectaculoasa descoperire a fost facuta in anul 1970, cand tavanul unei galerii aflate in exploatare la 140 de metri adancime s-a surpat, si astfel s-a dezvaluit o mina romana de aur intacta! A fost, la vremea aceea, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Europa, iar sapaturile ulterioare, inclusiv cele datorate arheologilor francezi, realizate in urma cu circa 6 ani, in masivul Carnic, au intarit o convingere mai veche a specialistilor romani, si anume ca Rosia Montana este importanta prin aur, dar este si mai pretioasa, de-a dreptul unica in lume!, prin monumentele ei aflate in adanc. Despre comorile de aici povesteste inginerul Aurel Santimbrean, cel care a descoperit tezaurul arheologic: „Stiam ca in masivele Orlea, Tarina si Carpeni fusesera lucrari antice, dar nu-mi venea sa cred ca avusesem norocul sa dau chiar eu peste una dintre ele. Toata lumea a fost uluita de frumusetea tunelurilor in forma de trapez, construite cu dalta si ciocanul, de firidele in care minerii iliri isi agatau opaitele, de urmele de dalta de pe tavan, de bandajele de lemn. Aceste bandaje, odata ce au luat contact cu aerul, s-au facut pulbere. Am reusit totusi sa salvam sase fragmente, care pot fi vazute si astazi. In total, am eliberat circa 420 de metri de galerie, pe doua niveluri, pregatindu-le pentru a fi puse in circuitul turistic. Aveam in fata toata tehnica romana a mineritului, atat galeriile in forma de trapez, cat si in forma de triunghi, nemaiintalnite nicaieri in Europa. Impreuna cu ortacii mei, am cutreierat dupa aceea toate subteranele, in cautarea altor si altor galerii antice si medievale. In Tarina, am gasit niste lucrari deosebit de frumoase, in forma de triunghi, pe care ne-am propus sa le unim, printr-un tunel de circa 200 de metri, cu galeriile trapezoidale din Orlea. Din pacate, sefii de la minister n-au aprobat, motivand ca nu sunt bani”.
Adevaratele comori din adancuri sunt insa mult mai multe, unele asteptand inca sa fie descoperite. Galeriile de la Tarina, cu o lungime apreciabila, au un fel de amvon de unde sclavii-mineri erau supravegheati de ostasii romani. S-au descoperit morminte, altare, unelte de lucru, ba chiar si un opait antic uitat intr-o firida. Insa multe locuri au ramas acoperite, asa dupa cum e cazul masivului Cetate, unde sunt galeriile romane facute cu focul si apa, la suprafata, iar la cateva zeci de metri, este vestitul mormant circular roman. Aici se gasesc lucrari circulare si eliptice, cum nu se mai afla in Europa. In flancul vestic, au fost identificate alte galerii romane sapate cu dalta si ciocanul. Comori de acelasi fel se afla peste tot in Rosia Montana, in masivele Orlea, Carnic, Vaidoaia, Tarina sau Igre, toate bogate in vestigii daco-romane. Aurel Santimbrean adauga: “Daca cineva ar indrazni sa aprobe aceasta blasfemie anti-romaneasca, ar trebui sa se astepte la judecata aspra a prezentului, dar si a viitorului. Cu un minim bun simt, eu zic ca acest complex roman unic se poate amenaja pentru turism. Cu drumuri decente, nu autostrazi de viteza, poti ajunge aici cu usurinta. In fiecare masiv, chiar daca distantele dintre ele nu sunt mai mari de cateva sute sau zeci de metri, ai de vazut lucruri diferite, deoarece sunt genuri de lucrari care nu seamana intre ele. Un "circuit minier Rosia Montana" ar putea sa-ti ia, daca ar fi amenajat, o zi sau chiar doua, deoarece spectacolul industriei antice intrece orice inchipuire. Rosia Montana ar putea deveni cel mai important obiectiv turistic al Romaniei!”.
Turism contra cianuri
Cu amenajari perfect posibile si care ar da de munca fostilor mineri de la Rosia Montana, cu fonduri europene care incurajeaza astfel de lucrari si prin atragerea investitorilor romani si straini, Rosia Montana isi poate capata o noua identitate economica si poate pastra vestigiile milenare din adancuri. Interesant e faptul ca fostul ministru al Culturii, UDMR-istul Kelemen Hunor, a fost un adversar declarat al proiectului de exploatare propus de catre Gold Corporation. „Eu pot sa va spun ca nu se poate da un aviz pentru tot perimetrul la Rosia Montana, indiferent cine si ce doreste, fiindca pentru Orlea inca nu s-a facut descarcare de sarcina arheologica, fiindca nu au facut cercetarea arheologica. Deci, in ceea ce priveste Ministerul Culturii, eu pot sa va spun ca pentru masivul Orlea, nu se poate da avizul” – a spus Hunor.
Nationalistii il pot banui ca a facut-o nu pentru interesul Romaniei, ci visand ca, vreodata, Transilvania va reveni sub administrare maghiara. Ce facem insa cu romanii nostri care, la fel cum au facut-o cu Petrom-ul si cu atatea alte valori, vor sa vanda pe nimic si Rosia Montana si sa lase generatiilor urmatoare un adevarat dezastru ecologic si arheologic?
„Distrugerea tuturor galeriilor romane de care am vorbit mai sus, asa cum prevede proiectul companiei Gold Corporation, ar fi ca un tsunami impotriva culturii si istoriei nationale. Cine, din guvern, isi asuma aceasta responsabilitate ar trebui sa cada oleaca pe ganduri inainte de a-si pune semnatura. Blestemul aurului va fi cumplit, iar razbunarea istoriei, necrutatoare” – avertizeaza inginerul Aurel Santimbrean.
Asadar, grea decizie pentru ministrul Mircea Diaconu, cel care va fi pus in fata deciziei de a semna sau nu avizul de specialitate pentru inceperea exploatarii zacamintelor de la Rosia Montana si, deci, pentru distrugerea vestigiilor ecologice si inlocuirea lor cu un lac de cianuri. Dar cum domnia sa a fost in ultima vreme mai mult politician decat om de cultura si cum partidul care l-a pus in functie este cunoscut prin antecedentele scandaloase prin care a instrainat, pe doi bani, bogatii naturale ale tarii, probabil ca va face obrazul gros si va semna avizul respectiv. Si asta pentru ca “pragmatismul politic” aseaza banul inaintea istoriei si a bunului simt. Mai ramane “blestemul aurului” si, pentru a sti ce inseamna, Mircea Diaconu ar trebui sa mearga ca sa afle la Rosia Montana!
Ce spune Legea:
Statul garanteaza si asigura protejarea patrimoniului arheologic. Ministerul Culturii si Cultelor este autoritatea administratiei publice centrale de specialitate care raspunde de elaborarea strategiilor si normelor specifice de cercetare in vederea protejarii patrimoniului arheologic si care urmareste aplicarea acestora. Bunurile de patrimoniu arheologic sunt parte integranta a patrimoniului cultural national si pot fi clasate si protejate drept bunuri de patrimoniu cultural national mobil, drept situri arheologice sau ca monumente istorice. Cercetarea arheologica se realizeaza, in conditiile prezentei ordonante, de catre personalul de specialitate atestat si inregistrat. Certificatul de descarcare de sarcina arheologica este emis de serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, cu obligatia acestora de instiintare a directiei de specialitate din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, in termen de 10 zile.
Parlamentarii argeseni au cerut degeaba lamuriri in privinta Rosia Montana
Parlamentarii argeseni au cerut in numeroase randuri clarificari in privinta subiectului Rosia Montana. Dincolo de deputatul PNL, Andrei Gerea, care a condamnat vanzarea pe bucati a Romaniei si de deputatul PSD, Mircea Draghici, care sustine ca afacerea Rosia Montana este una pentru buzunarul lui Traian Basescu, senatorul PSD Serban Valeca a solicitat in cateva randuri date exacte despre zacamintele din acea zona si natura acestora. „Si in prezenta interpelare va solicit din nou sa prezentati continutul zacamintelor concesionate din zona Rosia Montana, pe tipuri de minereuri. In acest sens, va rog sa ne spuneti daca pe langa aur si argint (in cantitati ce sunt deja publice) exista si rezerve exploatabile comercial de minereuri din care se pot fabrica combustibili energetici (ex. uraniu) sau minereuri ce contin elemente de aliere (ex. wolfram) semnificative. In aceste conditii, as dori sa stiu daca in contractul semnat exista prevazute clauze si dividente pentru asemenea situatii (adica redevente pentru minereurile amintite) sau daca se prevede renegocierea contractelor existente in cazul in care se vor exploata aceste minereuri. Pentru acuratetea raspunsului, va solicit totodata ca informatiile obtinute de la agentia de specialitate sau ministerele de resort sa fie comparate cu bazele de date de la institutele romanesti de cercetare din domeniul geologiei. Totodata, va rog sa transmiteti si cantitatile de aur extrase in ultimii 10 ani cu ocazia carotelor de evaluare de catre firma concesionara si sumele care i-au revenit statului roman din aceste explorari in vederea evaluarii zacamintului“, a cerut Valeca. Este o solicitare care nu a primit niciodata un raspuns din partea fostului guvern.
Cine sustine proiectul Gold Corporation
Taian Basescu – presedintele Romaniei; Consiliul Judetean Alba – presedinte Ionel Dumitrel (PDL); Bogdan Baltazar – fost ministru, consilier financiar; Primarii din zona, jurnalisti si asociatii si sindicate, unele constituite special in acest scop; Organizatia UDMR Alba; Razvan Theodorescu – academician; Toni Grebla – senator PSD; Philippe Beaulne – Ambasadorul Canadei.
Cine este impotriva proiectului Gold Corporation:
Academia Romana; Partidul National Liberal; Monica Macovei – europarlamentar PDL; Teodor Paleologu – parlamentar PDL; Daciana Sarbu – europarlamentar PSD; Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidential; Organizatia Greenpeace; Organizatia sindicala “Cartel Alfa”; Jurnalisti, numeroase asociatii civice, unele constituite special in acest scop.
Ce spune premierul Victor Ponta
Victor Ponta a afirmat, la scurt timp de la numirea in functia de premier, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa se faca in interesul Romaniei, cu respectarea legii. Cu un an in urma, el spunea insa ca proiectul de la Rosia Montana trebuie sa ramana blocat.