2,2K
Deputatul Colegiului Curtea de Arges, Mircea Draghici a participat la conferinta sustinuta de fostul premier britanic Tony Blair, despre ,,Viitorul Europei in noua ordine mondiala”.
La eveniment au fost prezenti fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostii premieri Calin Popescu-Tariceanu, Petre Roman si Victor Ciorbea, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, europarlamentari, vicepresedinti ai PSD, deputati si senatori, lideri sindicali, numeroase personalitati din mediul academic si universitar, analisti, jurnalisti.
Mircea Draghici a declarat ca Tony Blair a tinut o veritabila lectie de politica, un discurs pur englezesc, intr-o maniera pozitiva, extrem de util pentru scena politica damboviteana, presarand exemple din cariera sa, cu amintiri si sfaturi subtile. Invitatul a pledat pentru o Europa puternica prin unitate, despre valori si credinta, despre putere si schimbare, despre leadership si incredere.
Parlamentarul argesean, care detine si functia de trezorier al PSD a fost atras si de informatiile despre moneda unica, una dintre marile provocari contemporane: ,,Trebuie sa fie limpede ca Europa o sustine. O alta provocare este durabilitatea monedei unice, respectiv depasirea actualei crize a zonei euro. Aceasta provocare exista si va necesita hotarari foarte dificile si leadership politic. Trebuie reformat modul de functionare a pietei muncii europene, dar si modul de realizare a parteneriatului stat – sindicate, absolut fundamental pentru viitorul Europei”.
Oaspetele britanic a enumerat si o serie de directii de politica externa comuna, intre acestea fiind o politica energetica, dar si criminalitatea transfrontaliera.
De asemenea, Mircea Draghici a precizat ca Tony Blair l-a impresionat prin vorbele despre caracterul national, prin indemnul la dezvoltarea educatiei si prin raportatea permanenta la istorie: ,,Fostul prim-ministru britanic ne-a spus ca uitam prea usor, ceea ce nu este bine, pentru ca trebuie sa invatam din faptele trecute si sa nu le mai repetam. Este adevarat ca astazi ritmul si amploarea schimbarii domina lumea, dar trebuie sa combinam mai multe cai pentru a ne mentine proiectele economice, politice, sociale si chiar securitatea.”