5,8K
Deputatul PSD Mircea Draghici, Chestor al Camerei Deputatilor si trezorier USL, face o serie de precizari referitoare la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.
Conform deputatului social-democrat, modificarile propuse in proiectul de lege depus recent in Parlamentul Romaniei sunt rezultatul unei analize si a unor dezbateri consistente purtate in cadrul grupului de lucru constituit de Autoritatea Electorala Permanenta.
“Ca urmare a evaluarii realizate prin monitorizarea a 45 de tari, GRECO a emis o serie de recomandari de aliniere a legislatiei in domeniul finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale. In baza acestora, s-a constituit un grup de lucru in AEP, iar rezultatul muncii depuse de acest grup s-a concretizat in proiectul de lege mai sus amintit. In calitate de trezorier USL, eu am fost cel care s-a ocupat de aceste aspecte si totodata cel care s-a lovit cel mai adesea de problemele ce tin de finantarea partidelor. De asemenea, prin intermediul mandatarilor financiari mi-au fost semnalate din teritoriu multe chestiuni legate de finantare si de dificultatile reale cu care se confrunta acestia”, a afirmat deputatul PSD Mircea Draghici.
In ceea ce priveste articolul din lege care prevede ca Autoritatea Electorala Permanenta sa fie abilitata sa controleze respectarea prevederilor legale privind finantarea partidelor politice, ale aliantelor politice sau electorale, ale candidatilor independenti si ale campaniilor electorale, precum si legalitatea finantarii campaniilor electorale, in detrimentul Curtii de Conturi, Chestorul Camerei Deputatilor a tinut sa precizeze ca aceasta decizie este luata de comun acord in urma discutiilor oficiale purtate intre conducerile celor doua institutii.
“Propunerea de abrogare a alineatului 2 din articolul 35 care prevedea efectuarea unui control simultan al AEP si al Curtii de Conturi privind subventiile de la bugetul de stat este o decizie care a survenit in urma intalnirilor dintre reprezentantii celor doua institutii ale statului si a unei corespondente scrise intre AEP si Curtea de Conturi. Asupra acestui fapt nu incape nicio indoiala, Curtea de Conturi pierzandu-si in fond atributiile in ceea ce priveste controlul subventiilor bugetului de stat inca din 2007, cand a fost adoptata o ordonanta de Guvern in acest sens”, a mentionat Mircea Draghici.
“Referitor la tema legata de imprumuturile pentru finantarea campaniilor electorale, aceasta nu era deloc reglementata prin lege pana la acest moment. Ceea ce facem noi este sa acoperim prin prevederi legale si aceasta zona nereglementata, pentru o mai mare transparenta a surselor financiare”, a adaugat deputatul social-democrat.
Nu in ultimul rand, deputatul argesean a subliniat ca adoptarea acestor amendamente pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale ar putea avea efecte benefice substantiale in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen, prin imbunatatirea raportului MCV.
“Pentru ca aceasta propunere legislativa porneste de la probleme reale identificate de-a lungul timpului, tinand totodata cont de recomandarile GRECO, am convingerea ca prin adoptarea sa statul roman se va alinia la normele europene privind finantarea partidelor politice, asigurandu-se o mai mare transparenta si eliminarea fraudelor in acest domeniu. In acest sens, raportul MCV poate fi imbunatatit, astfel ca Romania va avea foarte mult de castigat”, a precizat Chestorul Camerei Deputatilor.