În urma dezbaterilor în cadrul Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor (UNBR) s-a stabilit un „Tablou al onorariilor minimale”, care să se aplice, evitându-se restricţionarea concurenţei profesionale, informează Mediafax.
Conform noii liste a onorariilor, un avocat poate percepe peste 120 de lei doar pentru studierea dosarului penal, 1.400 de lei pentru asistenţa în faţa organelor de urmărire penală şi 1.680 de lei pentru reprezentarea juridică generală.
În materie civilă sau contencios administrativ şi fiscal, tabloul onorariilor arată că avocaţii trebuie să perceapă din partea clientului 240 de lei pentru asistare la o mediere sau o negociere, pentru o asistare în faţa unei instituţii care nu este parchet, poliţie sau instanţă şi 120 de lei pentru redactarea unor diferite documente necesare înfiinţării unei firme.
Mai departe, potrivit documentului, clientul trebuie să plătească un onorariu de 840 de lei pentru o cerere de evacuare din imobile folosite sau ocupate fără drept, 240 de lei pentru o cerere de reexaminare sau de scutire de la plata taxei judiciare de timbru, 960 de lei pentru o cerere pentru constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept nepatrimonial, cereri ce vizează dreptul de folosinţă a unui bun închiriat sau arendat. De asemenea, o acţiune în grăniţuire (cea prin care se urmăreşte determinarea, prin hotărâre judecătorească, a limitelor dintre două proprietăţi vecine) costă 1.200 de lei.
În privinţa executărilor silite, avocaţii pot percepe onorarii cuprinse între 480 şi 1.200 de lei, pentru asistenţă, contestaţii şi cereri de suspendare sau de întoarcere a executării, mai informează Mediafax.
Pe lângă o listă de tarife aplicabile de la 30 septembrie, actul UNBR cuprinde și câteva reguli de aplicare a tarifelor. Practic, ele se vor aplica, pe categorii, de la caz la caz, exact așa cum se prevede în anexa hotărârii Consiliului. Nu există însă o claritate în privința următorului lucru: dacă aceste onorarii sunt doar de recomandare sau au caracter obligatoriu.
Regula este că onorariul minim trebuie perceput oricărui tip de client, însă actul Consiliului UNBR cuprinde și câteva excepții de la această regulă:
Cine beneficiază de reduceri
Ar putea beneficia de reduceri de 50% pentru clienții minori sau din categoriile pentru care legile speciale prevăd facilități; reduceri de cel mult 30% pentru cazurile când avocatul apreciază că, dacă ar cere onorariul minim, s-ar încălca accesul la justiție al clientului său; numai că, în astfel de cazuri, se prevede că avocatul trebuie să ceară încuviințare de la decanul baroului pentru a aplica onorariul redus (va adresa, în acest sens, un referat decanului, care va putea încuviința atât perceperea unui onorariu redus, cât și a unui onorariu superior celui propus de avocat).
Avocații vor avea posibilitatea să-și lase clienții să le plătească în rate onorariile minimale, însă eșalonarea la plată nu va putea depăși un an de zile.
Cine poate plăti şi dublu!
Dacă, pe parcurs, avocatul va constata că lucrurile în cazul respectiv sunt mai complicate decât păreau inițial, onorariul minimal se va majora cu 50% (când se formulează în aceeași cauză cereri incidentale, adiționale sau accesorii, sunt necesare prestații profesionale suplimentare privind luarea măsurilor preventive sau de siguranță, etc). De asemenea, dacă în contract nu se precizează exact ce anume reprezintă serviciul respectiv, în sensul în care nu se diferențiază prestațiile profesionale ale avocatului, onorariile aferente activităților exercitate în căile ordinare sau extraordinare de atac se vor majora cu 50%.