Grecia a fost puternic lovită de pandemia Coronavirus. Nu din punct de vedere al victimelor, unde lucrurile nu stau nici pe departe ca în Italia, Spania, Marea Britanie sau SUA, ci din punct de vedere economic. Turismul, principalul motor al economiei, a fost, efectiv, îngenuncheat. Romeo Iordache lucrează de peste 15 ani în industria hotelieră, pe una dintre cele mai celebre insule ale Greciei, Santorini. Spune că are încredere în puterea Greciei de a se regenera, ceea ce nu poate spune despre… România, care nu a făcut-o nici în vremuri normale.
,,O mască costă între 1,20 și 8 euro”
*Ce măsuri s-au luat până în prezent în privința distanțării sociale și cum privește populația aceste măsuri? Le respectă, este reticentă?…
S-au închis toate școlile, localurile, cafenele, magazinele, mai puțin cele alimentare și cele cartier și farmaciile. Pe insula Santorini, dacă nu ai dovada că ai domiciliul pe insula respectivă, nu ai acces pe vapor. Controalele sunt extinse și deplasările persoanelor sunt limitate la fel ca în România, justificate cu declarație pe propria răspundere. Există și o aplicație prin care se poate comunica intenția de deplasare, ea se înregistreaza în sistemul oficial și la verificare trebuie să corespundă traseul și ora. Cei care lucrează au declarație de la angajator cu programul de lucru. Sancțiunea la prima abatere este 150 euro.
*Cum stați cu circuitele de alimentare? Se găsesc în magazine toate alimentele și medicamentele necesare? S-au înregistrat și în Grecia creșteri de prețuri?
**Sunt creșteri de preturi la măsti de protectie și la materiale sanitare care cam lipsesc de pe piață. O mască costă între 1,20 -8 euro. La mâncare nu sunt creșteri importante de preț.
,,Salariații primesc 800 euro pentru perioada 15 martie- 1 mai. Patronii nu au voie să facă disponibilizări”
*Grecia este o țară care se bazează într-o mare măsură pe turism. Care este colacul de salvare în această perioadă?
**Totul e închis. E o mare problemă cu rezervările făcute de turiști, cu plăți în avans. Hotelierii nu vor/nu pot să returneze banii și caută alternative. Oferă serviciile rezervate într-o perioadă ulterioară pandemiei, chiar și peste un an jumătate. Guvernul a amânat plata impozitelor și a taxelor pentru 3 luni. Salariații primesc 800 euro pentru perioada 15 martie- 1 mai. Patronii nu au voie să facă disponibilizări în perioada asta, angajaților le merg mai departe contractele de muncă, obligațiile de plată la sistemele de asigurari fiind preluate de către stat. De 800 de euro beneficiază și cei cu profesii liberale. Autoritățile locale pot să ia măsuri suplimentare față de cele guvernamentale (carantină totală, oprirea activității în construcții, etc). Începând de săptămâna aceasta (n.r. săptămâna trecută), în insula Santorini nu se mai lucrează nici în domeniul construcțiilor, pentru 30 de zile.
,,Există percepția cetățenilor că Grecia a gestionat cel mai bine criza de coronavirus”
*Ce măsuri de protecție economică și socială s-au luat?
**Șomerii care se află la sfârșitul perioadei de ajutor vor beneficia de încă două luni de șomaj.
*Cum face față sistemul sanitar?
**În Grecia sunt 79 de morti și 1755 de infectati în acest moment (n.r. luni, 6 aprilie. Situație 27 aprilie, 2506 confirmați, 130 morți). Spitalele nu sunt încă aglomerate și au timp să-și mărească stocurile de materiale sanitare si de protecție.
*Care este încrederea populației în autorități?
**Oamenii sunt mulțumiți de măsurile luate de Guvern. Spun că e prima dată după mult timp când pot spune asta. Există percepția cetățenilor că Grecia a gestionat cel mai bine criza de coronavirus. Puțini morți și puține infecții. Se fac controale și în mijloacele de transport în comun, nimeni nu are voie să circule fără un motiv extrem de serios.
*Știu că la voi situația este și mai delicată în sensul în care aveți și taberele de migranți în cadrul cărora s-au înregistrat primele cazuri de infectare cu Covid. Care este politica Guvernului în legătură cu acestea?
**Persoanele depistate au fost plasate în carantină. Sunt ,,centre închise” și se urmărește repatrierea migranților. E o problemă cu Turcia care facilitează în continuare tranzitul către Europa prin Grecia.
*Personal, în ce manieră ați fost afectat și cum vedeți perioada imediat următoare?
**Lucrând în turism, beneficiez de ajutorul de la stat, dar nu cred că turismul își va reveni prea curând, chiar dacă va trece pandemia. Ne vom reinventa, vom avea alte jocburi. Problema particulară a Greciei e că depinde enorm de turism, care e motorul economiei. Asta înseamnă că nu vor exista comenzi nici în alte industrii care beneficiau indirect de capacitatea turismului de a aduce bani.
*V-ați gândit să reveniți în România?
**Nu. Nu cred în puterea României de a-și reveni mai repede decât Grecia. Nu a făcut-o nici în vremuri normale, dar acum!…