Traim intr-o epoca a manipularii, iar presa pune si ea umarul din plin, ghidandu-se dupa principiul ,,Va informam sau va dezinformam, dupa cum aveti norocul”. Sau functie de cum va duce (sau nu va duce) capul… Noi avem ghinionul ca, oricat de subtil am incerca sa va manipulam (doar nu credeati ca suntem independenti ca restul presei din Arges…), avem cititori mai inteligenti decat media si atunci, fir-ar, nu ne iese! Prezent la Pitesti pentru a-si lansa cartea ,,Demonii puterii in democratie”, Oreste – cunoscutul om de televiziune, le-a vorbit celor prezenti despre cum se face manipulare prin presa si, mai ales, despre cum se poate contracara aceasta manipulare. Asa ca-l lasam pe el sa cugete, si pe dumneavoastra, sa luati aminte, sa va treziti si sa nu va mai lasati manipulati! Nici de noi, mogulii cei rai, si nici de cei ceva mai buni!
,,Presa a devenit un instrument de manipulare in slujba celui care o plateste”
,,Cine stapaneste forta cuvantului devine, daca nu are caracter, un manipulator. Cine stapaneste semnele de punctuatie in comunicare, devine, daca nu are caracter, un manipulator. Manipularea functioneaza foarte persuasiv si foarte subtil in democratie. In sistemele totalitariste este foarte simplu: ii pui teava in frunte lui Gigel. In democratie e mai complicat, pentru ca Gigel, in democratie, este liber. Si atunci eu trebuie sa-l determin pe Gigel sa ia o decizie, alta pe care ar lua-o in mod spontan, fara ca el sa suspecteze ca a luat-o la comanda altcuiva din exterior, si sa creada in continuare ca decizia pe care a luat-o ii apartine. Intr-o formula absolut utopica, pentru ca este ideala, presa este cainele de paza al democratiei. Este a patra putere in stat, in mod paradoxal, pentru ca nu este aleasa de nimeni, este o putere care se autoimpune prin calitatea informatiilor. Asa a inceput sa existe presa, ca un element de control in democratie al celorlalte puteri, adica in a deveni supapa informativa prin care cei chemati sa aleaga sa aiba cunoasterea celor pe care ii propun sa-i reprezinte.
Ciudat este ca insusi parintele democtratiei, Thomas Jefferson, ne da noua, jurnalistilor idealisti, cu leuca in cap inca de la inceput, spunandu-ne ca niciodata, intr-o lume libera presa nu poate fi libera, pentru ca daca ea este libera, nimeni nu mai este liber. Si intr-un fel avea dreptate apropo de abuzurile presei, care se substituie altor puteri in stat. In momentul in care presa da verdictul, eticheteaza si emite judecata de valoare ca cineva este vinovat, inainte ca instanta sa se pronunte, in perceptia noastra colectiva este acel cineva vinovat, chiar daca este reabilitat de justitiei. Etichetarea face parte din predicatele manipularii si ale dezinformarii. Jefferson se referea la abuzurile si tentatia presei de a se substitui puterii judecatoresti, puterii executive s.a.m.d.
Din nefericire, astazi, noi ne confruntam exact cu reversul: presa nu mai are nicio putere, pentru ca nu mai apartine domeniului informatiei, si e valabil in toata lumea. Presa nu mai este de multa vreme cainele de paza al societatii si, din nefericire, prin faptul ca a fost achizitionata de niste oligarhi, de niste moguli, a devenit un instrument de propaganda, de manipulare si de dezinformare in primul rand in slujba celui care o plateste. Jurnalistul nu mai creste intr-o piata in care calitatea informatiei mentine publicatia sau postul in piata, si oamenii cumpara ziarul sau se uita la tv. Ziarele, daca studiati Brat-urile, audientele si tirajele, in 7-8 ani au pierdut zeci de mii de exemplare. Audienta emisiunilor de stiri este in cadere continua. Astazi vorbim de audienta mare de doua puncte de rating, ceea ce inseamna pana in 500.000 de oameni. Realmente, presa nu se sustine natural, din relatia fireasca cerere-oferta.” a relatat Oreste.
Scapa cine poate!
Pe de alta parte, Oreste a punctat si faptul ca manipularea se face si cu concursul celor manipulati, carora le place sa traiasca asa, intr-o dulce ignoranta si autocompatimire. ,,Manipularea nu se poate face decat cu o singura conditie, ca victima sa consimta sa faca parte din manipulare, adica sa se vanda in cunostinta sau in necunostinta de cauza. Dar necunostinta de cauza nu mai este demult o scuza.” Ca atare, conchide Oreste, ,, daca tu insuti te cunosti, te autocunosti, incepi sa intelegi regulile si legile dupa care functionezi, sensul existentei tale, atunci poti sa te feresti de manipulare.” Dar cum noua, romanilor, ne place sa fim frumos mintiti, scapa cine poate.