2,6K
Emil Bajenaru, noul sef al Garzii de Mediu Arges, sustine ca nu a venit la conducerea institutiei ca sa vaneze agentii economici pentru a-si face norma la amenzi
Cand presedintele PNL Arges, Ion Popa, a declarat ca va instaura meritocratia la conducerea institutiilor argesene, mi-am spus ca nu este vorba decat de aceeasi epurare pe criterii politice, dupa sloganul ,,Vin ai nostri, pleaca-ai nostri, noi ramanem toti ca prostii”. Poate ca nu sunt toti la fel de… meritocrati, dar cel putin la Garda de Mediu Arges, Iani Popa a nimerit-o bine. Ioan Ene, spaima agentilor privati din moment ce a ridicat judetul pe locul trei la planul de amenzi la hectar, a fost inlocuit de Emil Bajenaru. Cu toate ca activeaza de ani buni in domeniu, va marturisim cu rusine ca nu am auzit de numele noului director pana in prezent, probabil si pentru faptul ca, desi este liberal vechi, a preferat sa evite mediile poluate ale politicii, iar noi ne ocupam mai mult cu poluarea pe baza de politicieni. Este o chestiune pe care ar trebui sa o remediem, pentru ca, la fel de sincer va marturisim, am descoperit, dincolo de un profesionist adevarat, un om foate misto (asta ca sa ne exprimam in termeni ,,academici”). Un tip degajat, direct si care vede problemele de mediu intr-o perspectiva cat se poate de pragmatica, de realista. Va lasam sa-l descoperiti si dumneavoastra in randurile de mai jos, dar inainte de asta va deconspiram cateva chestiuni din bucataria personala: este un mare iubitor de drumetii, un pescar impatimit si, cand timpul ii permite, se relaxeaza citind carti de istorie sau de aventuri. Si pentru ca tot vorbeam de… bucatarie, este impotriva institutiei saormei si a mezelurilor pe baza de Salam, Sorinel Pustiul si alte ,,delicatete” de gen…
,,S-a facut multa cantitate si putina calitate.”
Domnule director, tocmai vin de la seful dumneavoastra de partid, Ion Popa, si imi spunea ca a reinstaurat meritocratia in fruntea institutiilor din Arges. De ce… meritocrati dumneavoastra sa ocupati acest post?
Incep cu mentiunea ca nu amestec politica si locul de munca, cu atat mai mult cu cat statulul de functionar public nu imi permite. In privinta meritocratiei, va spun ca am 22 de ani de munca in domeniu, nu am umblat de la o institutie la alta si, cu toate ca aveam ocazia sa lucrez in mediu privat, unde mi-ar fi fost mai bine, m-am dedicat acestui domeniu si-mi place… am ramas aici. In plus, cei care au lucrat cu mine, atat colaboratori cat si sefi, m-au apreciat pentru ca am stiut sa fiu un tip ponderat si sa aplic legea exact, fara sa caut interpretari.
Sunteti la prima… tentativa intr-un astfel de post de conducere?
Nu, am mai fost director al institutiei in perioada 1990-2001, si 2009-2010. Perioada de dinainte de 1989 nu are nicio relevanta.
Ati declarat in presa ca numirea a fost o surpriza pentru dumneavoastra. A fost una peste noapte?
In niciun caz, au existat niste propuneri facute la nivel de judet, mi s-a cerut un CV si functie de acesta banuiesc ca s-a facut alegerea buna. Asta ca sa fiu modest…
Reveniti la Garda Judeteana de Mediu dupa sapte ani. Ati regasit aceeasi secretara, paznic, femeie de serviciu, sofer sau conducerile politice si-au pus amprenta?
Secretara nu avem, colega noastra care face oficiile de gazda fiind referent, nu avem post de conducator auto si paznic… Iar o parte dintre colegii cu care am lucrat, i-am regasit.
Ce preluati de la fostul director? Ce ati gasit?
Nu pot spune ca am gasit lucruri dezastruoase, departe de mine acest lucru… Ar insemna sa lovesc in colegii mei care si-au facut treaba exact asa cum au fost indrumati. Trist este altceva: s-a facut multa cantitate si putina calitate. Mi-am propus ca ridic calitatea actului de control, nu cantitatea. Si inca un aspect deloc de neglijat, si este deviza mea de 22 de ani de experienta: munca trebuie sa fie preventiva, nu coercitiva. Rolul nostru nu este sa-i lasam pe toti sa greseasca, ca sa avem pe cine amenda.
Pana acum s-au dat amenzi la hectar…
Aproximativ…
In acest sens declarati tot in presa ca nu vreti sa fiti un bau-bau…
Exact! Din vanatoarea de amenzi nu castiga nimeni, nimic.
Sper ca nu veti fi nici un fel de Zana Maseluta…
Nici chiar asa… Cei care isi dovedesc reaua-credinta si nu vor desi au posibilitatea, vor fi sanctionati.
Sau sa fiti un fel de Xena, ca doamna fost director Emilia Dumitrescu, cea care dorea sa inchida Arpechimul…
In niciun caz! A suspenda o activitate este o munca destul de laborioasa, trebuiesc prea multe incalcari grave ale legii ca sa intrerupi o activitate. Situatia economica este cea care este, somajul ridicat, nu te poti juca, totusi, cu soarta firmelor, chiar si cu acelea care au cinci angajati.
,,Unii oameni parca abia asteapta sa se intample ceva pe terenul lor, ca sa primeasca despagubiri de la OMV”
Care sunt vechile probleme de mediu ale Argesului cu care ati dat din nou piept?
Cu precizarea ca parte dintre probleme s-au mai diminuat, proasta gestionare a deseurilor ramane o realitate, fie ca vorbim de cele menajere sau industriale. Se vor rezolva si ele o data cu problemele ce tin de civilizatie, constiinta… Nu este de neglijat faptul ca, pana in present, nu am avut un cadru care sa-i permita cetateanului sa aiba unde sa depoziteze deseurile. In rural, abia acum incepem sa asiguram cele necesare. S-au facut pasi mici, dar siguri.
Problema numarul doi?
Traficul rutier, care creaza discomfortul pe care il resimte pietonul. Desi natura combustibililor s-a imbunatatit mult, totusi, aceste aglomerari ale traficului creaza in orele de varf – orele 7-9 si 15.00 – 19.00 – cresteri bruste ale indicatorilor de calitate. Nu sunt depasiri care sa ne sperie, dar le s-ar putea corecta printr-o fluidizare corecta a traficului.
Din punct de vedere al marilor poluatori, cum mai stam?
In mare parte, din punct de vedere al masurilor luate, au inceput sa se alinieze normelor in vigoare.
Arpechim fuse si se duse, deci am scapat de unul…
Petrochimia este un caz mai aparte, dar ceea ce era acum 10-15 ani din punct de vedere al poluarii, nu mai este in prezent.
Probleme mai delicate de mediu…
Desi frecventa s-a redus enorm, mai avem poluarile acestea accidentale din activitatea de extractie a produselor petroliere. Stiti cazul de acum o luna si ceva, cand a fost o avarie foarte urata pe raul Cotmeana. Eu nu vreau sa-i disculp pe cei de la OMV Petrom, dar vechimea conductelor este de mai bine de 20 de ani. In plus, titeiul, in amestec cu apa sarata, este extraordinar de coroziv. Repet, nu ma fac aparatorul lor, dar sunt chestiuni inerente, sunt accidente pe care nimeni nu si le doreste. Stiu ca au avut programe de conformare si ca in permanenta se fac inlocuiri de conducte, dar sunt mii de kilometri si sunt costuri mari. Usor-usor se vor alinia. Si mai este un aspect deloc lipsit de importanta: aceste trasee de conducte trec in majoritate pe proprietati private. Nu vreau sa-i condamn pe oameni, dar unii dintre ei parca abia asteapta sa se intample ceva pe terenul lor, ca sa primeasca despagubiri. Se platesc niste sume destul de mari… Este o realitate… In plus, toate aceste avarii se intampla noaptea, sau in week-end, parca este un facut!
,,Volumul de munca este atat de mare incat este extraordinar de greu de acoperit”
Cum mai stam cu defrisarile ilegale?
Este un fenomen destul de greu de stapanit. Se poate, dar numai cu concursul tuturor organelor care se pot implica: ITRSV, Politia, Jandarmeria…
Cineva ia spaga, si ia foarte multa, domnule director…
Nu pot aduce acuzatii nefondate, e nevoie de probe…
Realitatea este o proba in sine… Iar vinovati sunt de la primarul care nu vrea sa-si puna votantii in cap, la politistul care inchide ochii pentru diverse beneficii si uite asa, pana in varful piramidei… Iar dumneavoastra, cu harburile de masini pe care le aveti pe institutie, nu stiu cum puteti stopa un astfel de fenomen…
Este o realitate, pentru ca nu poti sa stai 24 din 24 de ore, sa pazesti toate traseele pe care pot aparea camioanele incarcate cu masa lemnoasa exploatata ilegal.
Ca sa nu mai spun ca protectia mediului presupune si alte arii de acoperit…
Bineinteles…
Cati oameni lucreaza in cadrul institutiei?
14 persoane…
Cu care trebuie sa acoperiti un judet…
Da, si unde sa te duci mai intai? Dincolo de controalele inopinate, mai sunt controalele planificate cu o anumita frecventa. Zilnic, toti cei 14 colegi sunt plecati pe teren. Spre exemplu, saptamana viitoare (n.r. saptamana aceasta) am un control tematic pe salubrizare. Ii sufoc, efectiv, pe caldurile astea. Volumul de munca este atat de mare incat este extraordinar de greu de acoperit.
,,Toti ne gandim la natura. Dar la mine, om, cine se gandeste?”
Un subiect care a generat vii dispute este cel al microhidrocentralelor (MHC) si al impactului lor asupra mediului. M-ar interesa un punct de vedere al dumneavoastra pe acest subiect.
Din punctul meu de vedere, cei care au tras anumite semnale, le-au tras mai mult sau mai putin intemeiat. S-a plecat de la afirmatia ca ar fi un dezastru ecologic. Cred ca noi nu avem notiunea dezastrului ecologic sau cei care au folosit-o nu o au. Daca niste lucrari facute intr-o zona montana, pe un curs de apa, pot fi comparate cu ceea ce s-a intamplat in Japonia, dupa tsunami acela devastator, atunci ceea ce s-a intamplat la noi cum sa mai etichetez? Ati putea spune ca sunt subiectiv, pentru ca o parte dintre avize au fost semnate de mine, in perioada in care eram director la Agentia de Mediu….
Deci dumneavoastra sunteti de vina… O sa trimitem ONG-urile sa va picheteze!
Am argumente suficiente pentru care mi-am pus semnatura. Daca va veti duce acum in locul in care s-a lucrat, nici nu ati spune ca s-a intervenit cu ceva. Au fost voci care au spus ca s-a intrat in apa si s-a lucrat. Pai orice lucrare de gen se face si in apa, ca nu te duci cu elicopterul sa faci puturi. Orice lucrare legata de apa, se lucreaza in apa! S-a mai pus o problema: vai, s-a ucis pastravul! In primul rand, pastravul nu face parte din fauna protejata. Mai mult, in zonele de munte unde creste pestele, sporul de greutate este de 12 kg pe an. La emisiunea ,,Romania, te iubesc”, imi aratau mie un pastrav care dadea sa iasa pe mal.. Eu, ca unul care sunt pescar, niciodata nu am vazut un pastrav care sa sara pe mal!
Era unul sinucigas…
Cu siguranta. Sa stiti ca pastravul te simte de la zece metri…
Dar a simtit televiziunile prin apropiere si a iesit pe mal, sa dea un interviu…
Da, a facut-o in mod demonstrativ… Dar un pescar adevarat stie ca pastravul te simte de departe si ca fuge. Niciodata nu veti vedea un pastrav luat de cupa excavatorului sau care sa iasa pe mal. Mai mult, toate microhidrocentralele sunt prevazute cu scari de pesti. Au fost prieteni de-ai mei prin Austria, care este plina de MHC-uri, au sute, si nu au vazut nici scari de pesti. Aici au si asa ceva… Dincolo de acest aspect, nimeni nu a cautat sa vada ce inseamna legea energiei electrice, ce facilitati se acorda celor care dezvolta asemenea tip de investitie. Din cate stiu, se lucreaza la un ghid de bune practici pentru constructia acestor MHC-uri. Trist este si faptul ca in judetele limotrofe Argesului se construiesc, dar nimeni nu a spus nimic. Numai aici s-a iesit in fata. Oare de ce? Nu mai spun ca la nivel mondial se simte nevoia de surse regenerabile de energie. Daca este sa judecam impactul mai mare pentru areal, cand s-a construit barajul Vidraru a fost impactul cel mai mare. Acum toata lumea spune ca a fost benefic. Vedeti dumneavostra, natura are puterea de a se regenera. Poate ca atunci s-au distrus 1000 de hectare de padure, dar s-a populat in alta parte iar flora si fauna aferente nu au murit. Si mai e un aspect: toti ne gandim la natura. Dar la mine, om, cine se gandeste? De ce sa nu scap de o sursa de poluare, de o termocentrala care merge pe combustibil lichid sau solid, sa scap de o centrala nucleara care prezinta oricum un risc?… O sa vedeti, in curand, alte scandaluri, cunoscand cum suntem noi, romanii… Va urma o explozie masiva de campuri de celule fotovoltaice, tot resurse regenerabile; sa vedeti ce o sa fie, ba ca va disparea pasarica nu-stiu-care, ba soicelul nu-stiu-care… Cum vrea sa faca unul ceva, nu e bine!
,,Sa speram, insa, ca nu vom avea o poluare fonica pe baza de… mezeluri”
Hai sa trecem si la medii… ceva mai placute!
Atunci dati-mi voie sa va spun ca am fost, de curand, la inaugurarea primei zone de picnic din Arges, cea de la Arefu. Si vor mai fi. Am dat o circulara prin care sa identificam zonele cu potential turistic, sa atentionam primariile ca pentru bugetul din 2013 sa prevada bani in buget pentru asa ceva. Nu este scump deloc! In plus, eu, ca privat, avand o suprafata de teren, pot amenaja o asemenea zona. Imi trebuie un gratar-doua, o toaleta ecologica, niste masute si… cam atat. Chiar am sugerat primarului de la Arefu sa puna la dispozitie si lemne, asa cum am vazut acum ceva ani in zona Baia Mare. Dadeai doi lei si aveai si lemne. Si toata lumea era multumita. Si atunci se schimba putin imaginea.
In ce masura credeti ca va afecta maneaua conditiile de mediu?
Aoleu! Din toate punctele de vedere! Sunt anti-manele total!
Nu va place Salam, nu va plac mezelurile?
In urma cu 30 de ani in urma lucram intr-un anumit sector…
…cu multi ascultatori de jazz…
Da, mai ales jazz… Si era chin cu manelele!
In cazul acesta, sa puneti un tonomat cu un playlist prestabilit…
Nu neaparat, dar as putea, in calitate de organizator al zonei de picnic, sa am o statie si sa pun muzica…
…de Bach. Poti aduce si vaca… Vaca da lapte mai mult pe muzica clasica…
Asa se zice… Sa speram, insa, ca nu vom avea o poluare fonica pe baza de… mezeluri.
,,Eu fac politica ecologica, nu ecologie politica.”
Imi pare rau ca nu faceti politica, v-as fi intrebat si eu cata poluare este in zona asta…
E poluare morala mare la noi, in toate domeniile. Eu fac politica ecologica, nu ecologie politica.
De obicei, politicienii sunt biodegradabili?
Ca orice produs, fireste. Dar sunt unii ca plasticul, se biodegradeaza in 1000 de ani. Avem o clasa politica in formare, de ce sa nu recunoastem. Mie imi pare rau ca cei din generatia dumneavoastra nu se implica mai mult. Romanul, trebuie sa recunoastem, are capacitate intelectuala si putere de adaptare, dar nimeni nu a incercat sa faca ceva pentru a forma o clasa politica. Personal, si revin la modestie, pe cei care depasesc 55 de ani, nu i-as mai pune in functii de conducere. I-as lasa consilieri, pe langa baieti tineri de 35-40 de ani, cu putere de munca, pe care sa-i poata forma. Asa ar fi normal. Dar e mentalitatea asta: am ajuns la 60 de ani pe scaunul asta, tin de el, de ce sa vina altul mai tanar? Experienta este una, capacitatea de a munci si a te adapta noului este alta. Pe de alta parte, este pacat ca si tanara generatie nu vrea sa se implice, nu vad ambitie, nu vad placerea de a face un lucru.
,,Argesenii sunt… afurisiti. Si o recunosc si ei.”
Revenind la specificul institutiei dumneavoastra, sesizari mai interesante aveti?
La ora actuala sunt pe rol aproximativ 80 de sesizari. Dintre acestea, 80% sunt de competenta noastra. Unele sunt justificate, dar multe sunt facute tendentios. Spre exemplu, de curand, am fost sesizati ca in Pitesti s-a deschis o terasa si ca in mijlocul ei a ramas un brad si un tei. Numai ca persoana care a sesizat a spus ca lemnul de la pardoseala sugruma copacii si daca ploua, nu se mai iriga. Am trimis un coleg, am constatat ca asa era si i-am pus pe proprietari sa faca o gaura mai mare pe langa, sa nu se sufoce pomii. Nu se sufocau, dar sa nu zica cetateanul ca nu am dat curs dorintei sale.
Sa faceti bine sa va trimiteti angajatii sa irige zilnic pomii!
N-ar fi exclus sa ni se ceara si asta… 80% dintre sesizari sunt din… invidie. La nivel legislativ eu as introduce niste masuri astfel incat, atunci cand se constata ca nu este veridica o sesizare, pe cel care a facut-o l-as amenda si l-as pune sa plateasca si costul personalului care se duce acolo, si sa vedeti cum ii vom domoli pe romanasii nostri sa mai faca sesizari aiurea.
Sunt romanii reclamagii?
Vai de mine! Cum scoate unul capul la suprafata, da-i la temelie! Cele mai multe reclamatii le avem de la Pitesti in sus, zona Curtea de Arges, Rucar, Podul Dambovitei. Acum, fie vorba intre noi si cititorii dumneavoastra, argesenii sunt… afurisiti. Si o recunosc si ei.