La finele săptămânii trecute s-a raportat primul caz de pestă porcină și în Județul Dâmbovița. Astfel, pesta porcină a ajuns la granița cu Argeșul iar informația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât cea mai importantă măsură a conducerii DSV Argeș pentru a preîntâmpina răspândirea molimei în județ este… ,,ne rugăm la Dumnezeu".
În Argeș există numeroase ferme de porci, cele mai importante fiind la Slobozia, Rătești, Ștefănești, Căteasca, Recea, Domnești, Costești, Suseni, Bradu și Lunca Corbului. ,,Aici ar trebui autoritățile să aplice măsuri de prevenție, să dezinfecteze" susține consilierul județean Adrian Miuțescu. Potrivit acestuia, primarii ar trebui să prevadă din timp bani în buget pentru achiziționarea de soluții dezinfectante pentru că nicăieri în țară Direcțiile Sanitar-Veterinare nu ar fi alocat bani pentru așa ceva.
Ce înseamnă izbucnirea pestei porcine în apropierea unei ferme? Nini Săpunaru, secretar general adjunct al PNL a dat exeplul fermelor care cresc scroafe pentru reproducere și în apropierea cărora s-a confirmat pesta porcină. Fiind în zona de carantină, niciun porc, viu sau tăiat, nu are voie să iasă din ferme. Întrucât purceii care se nasc zilnic nu au unde să mai fie ținuți, aproximativ 2,5 milioane au fost uciși până acum! Asta înseamnă pierderi de 135 de milioane de euro! Și toate acestea din cauza faptului că onor imbecilul de ministru al Agriculturii, Petre Daea, pe care îl bănuiesc și de un ușor retard (asta ca să fiu delicată) a creat o adevărată isterie, omorând în masă animalele, bolnave sau sănătoase. Oamenii și-au tăiat de teamă animalele, iar boala s-a răspândit exponențial. Nu mai vorbim de faptul că oricum s-a acționat nu doar prost, ci și extrem de târziu.
Să mai adăugăm la toate acestea faptul că lucrurile se vor complica și mai mult. Ce se întâmplă cu sutele, cu miile de porci îngropați în gropi comune? Deja autoritățile locale sunt îngrijorate că pânza freatică va fi afectată. Incineratoare pentru cadavre… nema! În schimb aruncăm cu bani pentru tot felul de festivisme centenare.
În Argeș, în afară de o informare cu primarii și veterinarii de vreo două ore, dintr-aia seacă, citită de pe foi, nu s-a făcut nimic. Primarul Costeștiului, localitate pe raza căreia se află o importantă fermă de porci, susține că nu a văzut picior de veterinar pe străzile orașului, să vină să informeze crescătorii de porci de pe raza localității.
La PSD Argeș, partid aflat la guvernare, cu Viorica Vasilica șef peste comitul de criză, nu se aude nimic de pesta porcină. În prima conferință de presă din sezonul toamnă-iarnă 2018, președintele Șerban Valeca a ieșit repede să nege cum că ar fi semnat vreo scrisorică otrăvită la adresa lui Liviu Dragnea. ,,Cel mai important lucru pe care vreau să vi-l transmit este că s-a votat în Senat organizarea Referendumului pentru familia tradițională. (…) Al doilea lucru important despre care vreau să vă vorbesc este presupusa scrisoare pe care aș fi semnat-o…" – acestea au fost cele mai importante lucruri de pe agenda publică a PSD. L-am întrebat la finele conferinței pe domnul Valeca de ce pesta porcină nu e un subiect important pentru partidul domniei sale. Mi-a răspuns că este, dar presa e vinovată pentru că e interesată mai degrabă de scandaluri". Presupunând că așa este, același domn Valeca ne-a declarat în conferința de presă cum că în urmă cu câteva zile s-a întâlnit cu Liviu Dragnea pentru a discuta o serie de lucruri importante precum ,,Referendumul pentru familia tradițională și o posibilă remaniere de Guvern". Se pare, așadar, că nici Dragnea nu e interesat de pesta asta, mai ales că l-a ajutat pe fiu-său să scape de porci cu câteva zile înainte ca măcelarul de Daea să intre cu cuțitul în ei. Dacă averea familiei Dragnea a fost pusă la adăpost, ce mai contează restul proștilor!
Ce spune CJ Argeș? Cu un președinte fost șef peste Morgă, probabil că abia așteaptă să facă o autopsie în masă în județ. Între timp, președintele Dan Manu e ocupat cu serbările și șezătorile din județ, unde musai trebuie să aprindă flacăra și să mănâce colaci la parastasuri.