*Clasa politică argeșeană – reacții la cald după rezultatul Referendumului
Andrei Gerea, deputat ALDE:
,,Din păcate am ratat o șansă reală de a dezbate realmente temele vitale din societate legate de familie. Miza nu a fost neapărat strict legată de constituirea familiei dintre un bărbat și o femeie. Ca de obicei, societatea a intrat într-o polemică superficială. În ciuda dezbaterilor relativ obiective de la televizor, în mediul online manipularea a atins cote de neînchipuit. Iar unele partide au boicotat realmente acest referendum, spunând astfel pas și tradițiilor românești și învățăturilor creștine…"
Cătălin Rădulescu, deputat PSD Argeș:
„Personal, sunt mâhnit şi este pentru prima dată când sunt supărat pe poporul român (…), pentru că 87% suntem ortodocşi, credincioşi, creştini şi noi n-am înţeles nimic, absolut nimic, că acest vot până la urmă era din respectul pe care trebuia să-l dăm pe de o parte celor trei milioane de oameni care au cerut acest referendum, dar care cred că nici ei nu s-au dus toţi la vot, iar pe de altă parte era vorba de respect pentru înaintaşii noştri, pentru ce au clădit ei în decursul timpului. Eu aş fi organizat altfel, eu aş fi mediatizat foarte mult, aş fi explicat foarte mult în emisiuni de televiziune, aş fi făcut o campanie mult mai agresivă, în sensul bun al cuvântului. Eu cred că o vină mare o are şi Biserica. Chiar nu înţeleg cum Biserica n-a reuşit, noi fiind 87% ortodocşi şi credincioşi, cum n-a reuşit Biserica să scoată 30%. Hai să mai clarificăm o chestiune: aici a fost o mare minciună şi o mare capcană, noi nu suntem 18 milioane de alegători, eu vreau să ridic această problemă în Parlamentul României. Preşedintele Liviu Dragnea şi-a dorit foarte mult şi a cerut foarte mult să se implice toate organizaţiile noastre PSD din toată ţara (…). Dacă oamenii din teritoriu n-au făcut ceea ce ar fi trebuit, trebuie făcută o analiză la nivel de partid şi cine n-a ştiut să-şi facă treaba trebuie să răspundă. Sunt convins că trebuia făcut altfel. Trebuia să se implice mult mai mult şi partidul şi Biserica. Nu mai spun că ceilalţi din Opoziţie chiar nu s-au implicat, ci din contră, au boicotat în mod permanent acest lucru.”
Ionuț Moșteanu, deputat USR:
,, Romanii stiu mai bine decat conducatorii lor! Revin cu ganduri legate de referendumul asta. Acum trebuie sa-mi incarc bateriile dupa maratonul de la sediu. Ma inclin in fata delegatilor USR din sectii si in fata colegilor din echipele centrale si locale de organizare. USR are cea mai tare echipa! Fiti buni unii cu altii si nu mai permiteti politicienilor sa vina peste credintele voastre si nici bisericii sa se implice in viata politica."
Ioana Dumitru, primar Ștefănești:
Noi cei din Stefanesti am votat împreună cu familiile noastre pentru familia tradițională.
Toți cei prezenți la vot au ajutat biserica și aș vrea să știe toată lumea că partidele,fără excepție,au sabotat demersurile preoților nostri. Sunt bucuroasă însă că parafrazand Biblia, această cetate nu va fi distrusă atâta vreme cat mai avem oameni cu conștiință! Mulțumesc tuturor celor care ați salvat onoarea acestui oraș!
Mihai Alexandrescu, lider de opinie PNL Argeș:
,,1.Dacă referendumul era validat, acesta ar fi devenit un glonţ al lui Liviu Dragnea şi al Vioricăi Dăncilă împotriva Uniunii Europene. Parcă aud discursul: "Occidentul imoral susţine homosexualii şi lesbienele, în vreme ce noi, români cu frica Domnului, susţinem familia tradiţională compusă din bărbat şi femeie, ar fi bine ca UE să nu se mai bage în treburile noastre, nici în cele economice, nici în cele politice!" Deci iată un motiv suficient de bun să ieşim din UE. Prefaţa o scrisese deja Dăncilă la Bruxelles, prin cel mai prost discurs pe care l-am auzit vreodată. (Nu poate fi încadrat nici la discurs politic, nici la discurs diplomatic, nu poate fi încadrat la nimic.)
2.Cetăţenii români din Uniunea Europeană n-au vrut, însă, să ia distanţă de bătrânul continent. Ei au înţeles că UE este cel mai ofertant club de naţiuni, că civilizaţia şi prosperitatea sunt aici, că nu este bine să părăsească această lume. În plus românii ştiu că, dicolo de propaganda PSD-BOR, fiecare este liber să iubească pe cine vrea, aceasta fiind o chestiune strict personală. În consecinţă, au ignorat referendumul, ei cerând de la clasa politică dezvoltare reală, nu cai verzi pe pereţi. Adică puţină seriozitate.
3.Primarii. Dacă primarii din România vroiau, scoteau lumea la vot. Începând cu Gabriela Firea şi terminând cu ultimul primar de cătun, indiferent de culoarea politică. Dar logic că au şi ei nevoie de FONDURI EUROPENE. Discursul antieuropean al lui Dragnea-Dăncilă i-a scos din sărite, fiindcă primarii mai vor – întotdeauna – încă un un mandat. Şi doar cu FONDURI EUROPENE pot acoperi investiţiile necesare. Cum să bage ei acest glonţ în arma lui Dragnea? Nu sunt proşti.
4.Procedura referendumului s-a decredibilizat în România. A mai fost un referendum în urma căruia românii au stabilit că vor doar 300 de parlamentari. Şi clasa politică nu a luat nicio măsură pentru aplicarea acestei dorinţe exprimate prin vot. Pe scurt, românii au primit flit în acest caz. Nu poţi, ca politician, să-ţi baţi joc la modul ăsta! Iar de data asta s-a vădit că nu poţi abuza de procedura referendumului pentru non-subiecte, sexualitatea neputând fi reglementată prin legi. (Oricât ar spune ei despre familie, până la urmă tot despre sexualitate este vorba, fiindcă familia se întemeiează şi pe sex, iar dacă nu s-ar întemeia deloc pe sex, ar putea sta împreună şi 5 femei, şi 8 bărbaţi, că tot aia e, ar sta ca surorile sau ca fraţii.)
5.BOR. Dacă biserica mai vrea credibilitate şi influenţă în România, va trebui să se reformeze. Nu mai poţi – în 2018, într-o lume care a depăşit fantasmele mistice primitive şi bestiarul cu dracii, smoala, iadul, îngerii etc. – să te comporţi ca în Evul Mediu.
6.Clasa politică. E limpede că politicienii au nevoie de o aducere la zi a discursului şi a acţiunii. Nu mai au de-a face cu români pe care-i pot prosti cu orice, fiindcă graniţele sunt deschise, românii au văzut lumea şi au înţeles că viaţa are o ală măsură, motiv pentru care pretind aceeaşi măsură şi la ei în ţară. Românii au văzut şi ţările UE şi ţările non-UE, ştiu bine care sunt diferenţele, aşa că au ales dezvoltarea şi libertatea. Pe orice politician care le vinde gogoşi, ca în anii 90 sau ca în ani 2000, îl tratează drept ridicol şi pe bună dreptate.
Pe scurt, cam astea ar fi concluziile."
Gigi Dinescu, președinte PNȚCD Argeș:
,,Este clar, un ETNIC niciodată nu va simnti 100% românește! Cel mai vinovat pentru asta este Crin Antonescu și PNL! Dar pe Iohannis îl doare’n palton de țara asta! Se vede, se simte!"
Tiberiu Avramescu, fost consilier local PNL:
,,Îmi pun întrebarea: cine este de fapt câștigătorul referendumului? Partidele? Cred că niciunul, nici macar USR. Iohannis? Nu cred, a fost prea duplicitar? Poporul român? Nici atât, o să își dă seama curând de manipularea la care a fost supus. Cred că singurul câștigător este Liviu Dragnea. Șmecherul asta negociază zăcămintele de gaze din Marea Neagra și a negociat până și referendumul! Cu cine? Cu cei de la Bruxelles. Ce interes avea Dragnea ca referendumul sa fie validat, știind că socialiștii europeni sunt "progresiști" in problema căsătoriilor între persoane de același sex? Miza lui Daddy: propria libertate. Așa ca, mi-e teama că, după celebrul caz Băsescu Traian, de care nu "s-a legat" nimeni până in prezent, Dragnea a negociat la Bruxelles propria libertate "vânzând" referendumul. Așa că, pentru cei care au fost #boicot în weekend, am doua vesti proaste. Unu: ați reactionat conform dorinței socialistilor europeni, deci se pare ca sunteți de stânga. Doi: cred că l-ați salvat pe Dragnea de puscarie. Chiar atât de naivi sunteți sa credeți că Daddy nu putea să scoată mai mult de 20% la vot în Teleorman? N-a avut niciun interes. (…) Președintele Iohannis a mers la vot! Cu o oră înainte de a se închide urnele. Daca mergea sâmbătă dimineață sau nu mergea deloc, avea respectul meu. Dar atitudinea duplicitară nu este potrivită pentru președintele meu. Președintele meu trebuie sa fie un bărbat politic care își asumă cu curaj o poziție, indiferent care este ea. Sper ca la următoarele alegeri să apară o varianta mai buna și să nu fiu nevoit să aleg pe KWIohannis, doar pentru a nu ajunge președinte PSDragnea. "
Valentin Șuvar, președinte România Forța Civică Argeș: