3,K
Premierea ,,fiilor” si ,,cetatenilor de onoare” ai Argesului, eveniment ce a incheiat Sarbatorile Argesului si Muscelului, ne-a oferit prilejul sa facem o incursiune in realitatea mediatica a zilelor noastre. Am incercat sa cream un tablou cat mai fidel cu sprijinul colegilor de breasla, unii dintre acestia oameni de cultura, directori de ziare sau jurnalisti care activeaza la nivel national. Nu vrem sa dam verdicte si nici sa tragem concluzii, tocmai de aceea va redam punctele de vedere pe care colegii nostri au avut amabilitatea sa ni le ofere.
Dana Grecu, realizator Antena 3
,,Eu sunt un jurnalist liber si imi place sa cred ca voi ramane asa”
,,Fata de presa din anii ’90-2000, lucrurile sunt asezate acum. Interesant este ca jurnalistii isi asuma chiar si o atitudine politica, pe fata. Este de laudat, se intampla oriunde in lumea asta, nu suntem noi cei care am venit cu o astfel de inventie. Orice ziar isi poate asuma o directie politica, prin acel editorial care reprezinta un punct de vedere asumat. Si in orice ziar exista materiale care raspund la cele cinci intrebari si care nu au cum sa fie intinate politic in niciun fel. Eu sunt un jurnalist liber si imi place sa cred ca voi ramane asa. Daca scolile de presa s-au inmultit dupa ‘90 incoace, ai tinde sa crezi ca lumea face presa dupa carte. Din pacate, in presa ajung si oameni care nu au nicio legatura cu meseria asta.”
Marilena Barata, director ,,Curierul zilei”
,,Presa e libera, dar cu putina teama instituita in ultimele mandate”
,,Presa s-a adaptat la ora actuala pentru ca asta este, te adaptezi in functie de ce doreste spectatorul sau cititorul. Daca nu te adaptezi, iesi dupa piata sau faci presa doar pentru tine. Presa este la fel de libera ca intotdeuna, pot spune asta dupa 17 ani de cand fac parte din bransa, cu putina teama instituita in ultimele mandate. Nu ni s-a intamplat nimic si sper nici sa nu ni se intample de acum inainte.”
Gabriel Lixandru, redactor-sef ,,Argesul”
,,Presa de azi mi se pare mult prea superficiala”
,,Presa facuta de cei de dupa 1989 era o presa mai adevarata, daca imi este permis sa spun asa, intrucat cei care o faceau erau mai responsabili, si mai cititi, si mai specializati. Se punea mare pret pe cuvantul scris. Presa de azi mi se pare mult prea superficiala, dar in ton cu vremea: bazata mai mult pe informatie si mai putin pe profunzime, pe analiza.”
Claudiu Dita, redactor ,,Argesul”
,,Goana dupa senzational face ca presa sa devina vector al absurdului si al ridicolului”
,,Din pacate, nu pot spune ca presa argeseana a evoluat inspre mai bine. Imi aduc aminte ca atunci cand, in 1999, am intrat in presa a trebuit sa sustin un concurs dur la Terra Sat, un post de televiziune care in vremea respectiva era foarte cunoscut si avea standarde ridicate. Proba de cultura generala, eseu, gramatica, dictie, telegenie, examen psihologic, interviu… Acum, angajarea in presa se face dupa criterii mult mai simple: nu ai reusit in alt domeniu, poate merge in presa, cam cum e si cu invatamantul in prezent. In plus, daca injuri si scuipi cum trebuie si esti pasionat de monden, esti numai bun! Mai sunt insa si publicatii care si-au pastrat o linie normala si in ton cu ceea ce trebuie sa faca presa cu adevarat, asa cum este si cea la care lucrez sau cum sunt unele saptamanale care au aparut in ultima vreme. Totusi, nu pot sa nu regret ca goana dupa senzational face ca presa sa devina, din formator de opinie, vector al absurdului si al ridicolului in multe situatii, avand o contributie deloc de neglijat in imbecilizarea populatiei…"
Sergiu Nicolaescu, exponent al vechii scoli de presa:
,,Daca inainte era un stapan, acum sunt 100”
,,Presa de dinainte era o presa pe care asa o impuneau cei care conduceau la acea vreme. Acum avem o presa la care nu se mai gandeste nimeni, o presa de capul ei. Pe de alta parte, si atunci, ca si acum, daca doreai sa faci o presa buna, puteai sa o faci sau puteai sa te inhami, sa te infeudezi, la cate un stapan. Traiau mai bine, dar numai jurnalisti nu erau. Daca inainte era un stapan, acum sunt 100. Iar stapanul isi doreste sa supuna toate mecanismele societatii, nu numai presa. Pai de ce credeti ca este bataia asta pe putere?!”
Dumitru Augustin Doman, scoala veche de presa
Aia romantica, si asta politica
,,Daca ar fi sa rezum totul in cateva cuvinte as putea spune cam asa: aia era romantica, si asta e politica. In aia nu era informatie suficienta, in asta este, dar prea multa si… manipulata.”