Florin Frătică, primarul din Bradu, a fost reţinut pentru 24 de ore, în dosarul în care este suspectat de evaziune fiscală. Anchetatorii au ridicat de la locuința lui Frătică mai multe obiecte, printre care 4 arme de foc, pentru care edilul nu avea acte.
Alături de primarul Florin Frăţică, au fost reţinute, pentru 24 de ore, de către procurorii Parchetului Tribunalului Capitalei, alte 32 de persoane cercetate în acelaşi dosar. Aceştia urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Primarul comunei argeşene Bradu, Florin Frăţică, este vizat într-un dosar de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 30 milioane de euro. Anchetatorii au făcut, duminică, percheziţii în acest caz la persoane şi firme din domeniile IT şi construcţii, printre care Erbaşu, UTI şi Strabag.
Parchetul Tribunalului Capitalei a început în ianuarie urmărirea penală în acest dosar, faţă de 50 de persoane şi 116 firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare a banilor.
De asemenea, anchetatorii au făcut duminică 146 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT şi construcţii şi la locuinţele reprezentanţilor acestor societăţi.
Poliţiştii au ridicat documente de la firmele percheziţionate, printre care Erbaşu, UTI, Strabag, Romsys şi Total Network Solution. Oamenii legii au făcut percheziţii şi la locuinţa lui Cristian Romeo Erbaşu.
Poliţia Română a precizat, că în dosar sunt vizaţi reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale care, în perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat, că suspecţii au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale. Sume importante ar fi fost transferate în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii ar fi fost retraşi în totalitate în numerar.
Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Anchetatorii susţin că suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro.
Primarul din Bradu este cunoscut pentru averea sa fabuloasă din vremea în care era membru PDL. În declaraţiile sale de avere apar bunuri în valoare de milioane de euro. În ultmii ani a cumpărat în 90 de hectare de pădure la Călineşti, 90.000 de metri pătraţi de alte terenuri, case, apartamente, spaţii comerciale şi patru maşini. Deşi nu apare în declaraţia de avere, presa a scris că primarul şi-ar fi luat de curând şi elicopter.
Pe listă apar kilograme de aur şi bijuterii de valoare. Frătică avea atâţia bani încât şi-a împrumutat cu un milion de lei şi 125.000 de euro prietenii şi parteneri de afaceri.
Tot în vremea în care era primar PDL, Florin Frătică a fost cercetat alături de Constantin Slav. E vorba despre dosarul de acordare a unei de despăgubiri supraevaluate pentru un teren din Bradu, unde Frătică era membru în comisia funciară. Presa a scris că, imediat ce au câştigat procesul, sătenii şi-au vândut drepturile litigioase către omul de afaceri Daniel Dragomir şi partenerii săi. Suma primită de cei doi a fost de 300.000 de euro. În aceeaşi zi, respectivul teren a fost evaluat la peste 35 de milioane de lei, adică peste 8 milioane de euro. Două săptămâni mai târziu, Comisia Specială de Acordare a Despăgubirilor din cadrul ANRP a şi aprobat emiterea titlului de despăgubire pentru aceeaşi sumă.