Cine trece prin dreptul intrarii spre satul Dealu Viilor (Mosoaia) nu poate sa nu observe anuntul mare pe care sta scris: „Centru de buddhism tibetan”. Evident, curiozitatea ne-a fost starnita si probabil ca si la ora actuala sunt multi cei care nu stiu in ce consta de fapt acest centru, cu ce se ocupa si cum a aparut in comuna Mosoaia. Inarmati cu aparatul de fotografiat, ne-am indreptat spre satul Dealu Viilor si, la mai putin de un kilometru de drumul national, am descoperit centrul de buddhism. Am gasit-o aici pe Alexandra Grigorescu, cea care de altfel ne-a fost si gazda in scurta noastra vizita. Va prezentam in cele ce urmeaza povestea acestui centru, care iese din canoanele cu care s-au obisnuit nu numai mosoienii, lumea satului, ci chiar intreaga societate romaneasca.
Conferinta la Biblioteca Judeteana
In data de 23 septembrie, la Biblioteca Judeteana „Dinicu Golescu” din Pitesti se anuntase o conferinta avand ca tema „Sacrul Buddhism”. Organizatorii lipisera afise prin oras, invitand oamenii sa participe la o discutie inedita despre un subiect destul de putin cunoscut in Romania, despre care toata lumea stie cate ceva dar de fapt nimeni nu stie nimic. Surpriza a fost destul de mare pentru ca sala bibliotecii s-a umplut la refuz, dovada ca subiectul conferintei a suscitat foarte mult interesul. A fost piatra de plecare pentru un program care isi doreste sa initieze romanii in tainele culturii si civilizatiei tibetane, in puterea meditatiei si in medicina traditionala buddhista.
A venit sa deschida portile buddhismului si in Romania
De curand, la Mosoaia a poposit Lotsawa Thubten Sherab, originar din Nepal. Lotsawa Thubten a fost calugar intr-o manastire din Tibet: „A intrat in manastire de la varsta de 10 ani” ne povesteste gazda noastra, Alexandra Grigorescu. „Timp de douazeci de ani a fost calugar, dupa care a fost trimis in Europa sa predea buddhismul, ajungand in tari precum Franta, Spania, Germania, Anglia, in centrele buddhiste din Italia, iar acum misiunea lui este sa deschida portile buddhismului si in Romania”.
Dupa cum ne-a explicat Alexandra Grigorescu, buddhismul are de fapt patru ramuri, cea din care face parte Lotsawa Thubten fiind ramura Buddhismului Mahayana. Lotsawa Thubten este de departe un erudit, cunoscand nu mai putin de opt limbi straine.
Cum sa obtii pacea interioara
Incepand de vineri, 23 octombrie, la centrul de buddhism tibetan din Dealu Viilor au inceput cursurile pentru cei care doresc sa se initieze in tainele acestei filosofii de viata. Ce se invata, practic, la acest centru? Raspunsul ni l-a oferit tot Alexandra Grigorescu: „In primul rand, se explica ABC-ul buddhismului. Buddhismul reprezinta o cale de a evada din stresul cotidian, de a linisti mintea si de a obtine pacea interioara si o gandire pozitiva care sa vina in ajutorul semenilor. In buddhismul Mahayana se cere ajutorul divinitatii pentru bolnavi, pentru suferintele sufletului.”
La centrul de buddhism cursantii vor fi initiati in meditatie si mantre, prin care acestia sa isi dobandeasca linistea sufleteasca. Centrul se afla intr-un cadru intim si pitoresc si dispune de sali de conferinte, de meditatie, separeuri, bar si restaurant cu specific romanesc si tibetan.
Meditatii in acordurile rugaciunilor calugarilor buddhisti
Alexandra Grigorescu ne-a prezentat si sala de meditatie amenajata la etajul intai al cladirii. Decorata in stilul orientului indepartat, cu statuia lui Buddha tronand in mijlocul incaperii, sala de meditatie reprezinta locul in care cursantii care vor veni aici vor putea sa scape de problemele cotidiene prin meditatie. O statuie mai mare il infatiseaza pe Buddha Sakyamuni, corespondentul buddhist al lui Iisus Hristos, care a oferit lumii invataturile sale. O alta statuie, ceva mai mica, il infatiseaza pe Buddha al medicinei, acestuia adresandu-i-se rugaciuni pentru tratarea bolilor trupului si sufletului.
„Buddhismul Mahayana se diferentiaza de celelalte ramuri ale bddhismului prin faptul ca lucreaza cu sacrificiul si vorbim aici de sacrificarea placerilor vietii pentru a ajuta semenii nostri, animalele, toate fiintele aflate in suferinta” ne explica Alexandra Grigorescu. Atmosfera tibetana este completata in sala de meditatie de fundalul sonor, camera fiind inundata de acordurile rugaciunilor calugarilor buddhisti.
Bucatarie tibetana
Asa cum am precizat, la centrul de buddhism tibetan exista si un restaurant. Initial, acesta a fost infiintat pentru a deservi pe cei care vin la cursuri, insa poate fi frecventat de oricine doreste. Aici clientii pot servi atat mancare traditionala romaneasca, dar mai ales mancaruri din bucataria tibetana. Dupa cum ne-a spus Alexandra Grigorescu, bucataria tibetana consta in general din legume, fiind o hrana foarte sanatoasa. Legumele nu sunt fierte, ci flambate, in felul acesta pastrandu-se toate vitaminele pe care le contin. Mancarea se prepara pe loc, din legume proaspete, nu congelate.
Cititi mai multe in Buletinul Comunei Mosoaia!