1,3K
Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Argesean „Muntenia¨ a trimis o scrisoare deschisa catre primul-ministru Emil Boc, ministrul educatiei, Daniel Funeriu si prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu, prin care au subliniat situatia dezastruasa a invatamantului romanesc
5 octombrie, Ziua Internationala a Educatiei, o zi in care toti factorii implicati in desfasurarea procesului de instructie si educatie, cei care au responsabilitati si putere decizionala, ar trebui sa identifice noi modalitati de imbunatatire a actului educational, de asigurare a conditiilor minime si obligatorii pentru ca unitatile scolare din Romania sa ajunga la standarde europene, dar si pentru atragerea si mentinerea in sistem a personalului performant.
Fiecare ministru al educatiei a dorit sa-si impuna propria viziune privind reformarea invatamantului, insa niciunul nu a obtinut alocari bugetare care sa permita implementarea reformelor avute in vedere. Din nefericire, la fel ca in ultimii 20 de ani, scoala romaneasca se confrunta cu lipsuri majore. Noua Lege a Educatiei nu a reusit sa inlature sau sa amelioreze carentele sistemului de invatamant, dimpotriva, a bulversat sistemul si a amplificat nemultumirea salariatilor, a parintilor si elevilor, datorita inexistentei actelor administrative subsecvente Legii Educatiei Nationale.
Totodata, procentul din PIB alocat invatamantului in ultimii ani a fost total insuficient pentru desfasurarea in conditii normale a procesului instructiv – educativ si a avut efecte negative asupra sistemului educational. S-a ajuns in situatia inacceptabila in care, din lipsa de fonduri, au fost blocate posturile vacante, ceea ce ingreuneaza activitatea in unitatile de invatamant. Mai mult, salariile personalului din invatamant, care oricum erau printre cele mai mici din sectorul public, au fost drastic diminuate, astfel incat mii de cadre didactice calificate parasesc sistemul, in cautarea unui loc de munca mai bine remunerat. De asemenea, din lipsa de fonduri au fost abandonate sute de proiecte de investitii in infrastructura scolara, multe dintre acestea aproape de finalizare.
Un alt fenomen ingrijorator este abandonul scolar, care se manifesta atat in mediul rural, cat si in cel urban, a carui cauza principala este saracia din cauza careia multe familii nu pot suporta costurile scolarizarii. O alta cauza a acestui fenomen o reprezinta lipsa unei oferte educationale care sa fie in concordanta cu cerintele pietei muncii. In ultimii ani, obiectivul major al actualei guvernari – de politizare a tuturor structurilor statului – s-a manifestat si in invatamant, unde unicul criteriu de promovare in functii de conducere a fost cel al apartenentei politice. Lipsa totala de consideratie a Guvernului BOC fata de partenerii de dialog social s-a manifestat si in relatia dintre conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si federatiile sindicale reprezentative din invatamant, prin mimarea sistematica a dialogului social. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, in numele celor peste 186.000 de membri, solicita Guvernului Romaniei, Parlamentului si tuturor factorilor decizionali sa trateze sistemul de educatie cu seriozitate si responsabilitate.
Este imperios necesara alocarea unui procent de minim 6% din PIB, pentru finantarea invatamantului, asa cum prevede Legea Educatiei Nationale, pentru ca reformarea invatamantului nu se poate face fara resurse financiare. Alocarea a 6% din PIB va permite finalizarea proiectelor de investitii aflate in derulare, dar si o salarizare decenta a personalului din sistem, care sa tina seama de importanta sociala a muncii acestora. Din punct de vedere salarial, in ultimii ani, personalul din invatamant a fost dezavantajat in raport cu alte categorii de bugetari. Executivul trebuie sa gaseasca solutii pentru plata, in regim de urgenta a diferentelor de drepturi salariale obtinute de angajatii din educatie prin hotarari judecatoresti definitive. Un invatamant performant nu se poate face fara a asigura numarul minim de personal necesar pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii unitatilor de invatamant preuniversitar, astfel incat se impune adoptarea de urgenta a unui act normativ care sa permita deblocarea posturilor vacante si ocuparea acestora.
Solicitam elaborarea, in regim de urgenta, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a unor programe scolare care sa tina cont de noile realitati de pe piata fortei de munca. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere Primului – Ministru, domnul Emil BOC sa emita hotararea de guvern privind sectoarele de activitate la nivelul carora se negociaza contractele colective de munca, pentru a putea incepe negocierea unui nou contract colectiv de munca la nivelul sectorului invatamant. Intreaga clasa politica trebuie sa constientizeze ca ignorarea in continuare a acestui domeniu strategic – invatamantul – va avea consecinte dezastruoase pe termen lung asupra evolutiei societatii romanesti in ansamblul ei.