1,1K
Comisia pentru Administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului si Comisia pentru Buget, finante, activitate bancara si piata de capital a Senatului au avizat favorabil Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, propunerea initiata de Chestorul Camerei Deputatilor, Mircea Draghici.
Proiectul de lege mai are nevoie de raportul pozitiv al Comisiei Juridice, dupa care va intra in dezbatere in plenul Senatului. Camera Deputatilor este camera decizionala.
Propunerea legislativa, semnata si de liderii grupurilor PSD si PNL din Parlament, prevede o mai mare transparenta privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Initiativa care ar urma sa reglementeze modul in care partidele isi pot finanta activitatea si campaniile electorale a fost dezbatuta inclusiv cu Autoritatea Electorala Permanenta. Conform proiectului, "acceptarea donatiilor din partea altor state ori a organizatiilor din strainatate, precum si din partea persoanelor fizice care nu au cetatenia romana sau de catre persoane juridice de alta nationalitate decat cea romana este interzisa". Totodata, este interzisa finantarea campaniei electorale de catre astfel de persoane.
Initiativa legislativa care vizeaza modificarea si completarea Legii 334/2006 mai prevede ca: "partidele politice pot incheia imprumuturi numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute. Imprumuturile al caror obiect are o valoare mai mare de 400 de salarii de baza minime brute pe tara se supun conditiilor de publicitate".
De asemenea, propunerea legislativa stipuleaza ca, in anul fiscal in care au loc mai multe alegeri generale si/sau referendumuri nationale, donatiile primite de la o persoana fizica pot fi de pana la 400 de salarii de baza minime brute, la valoarea de la data de 1 ianuarie a anului respectiv, pentru fiecare campanie electorala sau campanie pentru referendum. In cazul persoanelor juridice limita este de 1.000 de salarii de baza minime brute.
Acest proiect legislativ, sustine deputatul PSD Mircea Draghici, "poate aduce beneficii clare in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen, prin imbunatatirea raportului MCV. De asemenea, Romania se va alinia la normele europene privind finantarea partidelor politice, respectand recomandarile GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei) si se va asigura o mai mare transparenta, fiind eliminate fraudele in acest domeniu".
Conform raportului unic anticoruptie lansat luni, 3 februarie, de Comisia Europeana, doi din trei europeni (67%) cred ca finantarea partidelor politice nu este suficient de transparenta si de bine monitorizata. Acelasi raport, referindu-se in mod expres la Romania, sustine ca "marile cazuri de coruptie arata vulnerabilitati in supravegherea finantarii campaniilor electorale a partidelor si in activitatea de prevenire a fraudei electorale. In raportul sau din decembrie 2012, GRECO a subliniat ca 10 din cele 13 recomandari cu privire la finantarea partidelor politice nu sunt inca puse in aplicare pe deplin. Adoptarea modificarilor legislative propuse prin demersul parlamentarului Mircea Draghici va elimina lacunele existente, in special cu privire la accesul la situatiile financiare anuale ale partidelor politice.