Vicepresedintele PSD Arges, deputatul de Stefanesti Radu Vasilica, a sustinut in Parlament urmatoarea declaratie politica despre scumpirile repetate ale carburantilor auto, scumpiri efectuate in ultima perioada.
,,Obiectul declaratiei mele de astazi il constituie protestul fata de scumpirile repetate ale carburantilor auto pe piata romaneasca, in ultima perioada. Cea mai mare nemultumire, pe aceasta tema, a consumatorilor romani, a populatiei in general, o constituie faptul ca la modificari similare ale factorilor de influenta ai preturilor combustibililor, ritmul scumpirilor a devansat intotdeauna ritmul eventualelor ieftiniri. Ma refer la pretul petrolului pe plan mondial, la cursul de schimb valutar, la nivelul taxelor si impozitelor etc., a caror crestere s-a regasit extrem de rapid si la un nivel mai mult decat proportional in preturile carburantilor auto, in timp ce reducerea acestor factori a avut o influenta mult mai mica si mai tarzie in scaderea preturilor la benzine si motorine.
Sigur ca la baza acestor realitati s-au aflat mai multi factori, incepand cu „goana nebuna” dupa profituri uriase ale companiilor de profil (nici macar una nemaifiind proprietate a statului roman), elasticitatea extrem de redusa a cererii pentru aceste categorii de produse (tocmai de aceea impozitate masiv), dar si incapacitatea institutiilor abilitate ale statului de a reactiona in vreun fel. si nu ma refer la influente directe asupra preturilor, ci la acele parghii economice pe care atat Ministerul Finantelor Publice, cat si Ministerul Economiei le puteau utiliza, daca existau vointa si viteza de reactie necesare pentru pastrarea sub control a situatiei.
In conditiile de astazi insa, nu cred ca putem vorbi despre asa ceva, atata timp cat numai in ultima luna si jumatate preturile la benzina, de exemplu, au fost majorate de cinci ori de catre marile companii de profil din Romania. Din 14 mai si pana la sfarsitul lunii iunie 2009, prin cele cinci scumpiri succesive amintite, preturile la benzine au crescut cu 11-12%. Desi este adevarat ca si cotatia petrolului a crescut in aceasta perioada, nu pot sa nu remarc, prin opozitie cu perioadele in care petrolul se ieftinea, rapiditatea majorarilor si proportia aproape egala in care cresterea pretului petrolului s-a regasit in scumpirea benzinei, chiar daca acesta nu reprezinta decat o parte a pretului carburantilor.
De asemenea, nu pot sa nu imi amintesc faptul ca, in urma cu mai putin de un an, in timp ce in Statele Unite pretul galonului de benzina scadea aproape proportional cu cel al barilului de petrol, in Romania pretul litrului de benzina se ieftinea intr-un ritm de aproape patru ori mai lent decat cel al petrolului. Astfel, carburantii din Romania s-au ieftinit cu doar 15% din iulie pana in noiembrie 2008, interval in care pretul barilul de petrol a scazut cu 56%.
Asa cum am mentionat insa, spre deosebire de exemplul de mai sus, atunci cand cotatia petrolului a crescut, pretul carburantilor a evoluat aproape proportional. in aceste conditii, s-a ajuns la situatia in care un litru de benzina sau motorina sa coste mai mult in acest an decat anul trecut, chiar daca preturile petrolului pe bursele internationale se aflau intre aceleasi limite. Nici macar faptul ca Romania are rezerve naturale importante de titei, asa cum nu se intampla cu multe tari europene, nu ne-a ajutat sa mentinem pretul carburantilor la un nivel rezonabil. Dimpotriva, toate aceste conjuncturi s-au concretizat numai in profituri uriase pentru companiile petroliere straine sau autohtone, care au negociat cu statul roman in beneficiul lor si in defavoarea romanilor. Preturile practicate de acestea au fost si sunt sfidatoare, mai ales din partea unei companii careia i-a fost vandut pe mai nimic petrolul romanesc. Acestei companii, care vorbeste despre un bun-simt pe care ea nu prea il practica, i-a fost permis sa primeasca ieftin si sa vanda scump, sa faca profituri mari cu investitii mici.
Ceea ce agraveaza insa si mai mult aceasta situatie este faptul ca preturile carburantilor au un puternic efect de antrenare la nivelul foarte multor tarife si preturi din economie: de la costul transportului in comun, pana la pretul unor bunuri alimentare sau de larg consum. De asemenea, preturile ridicate ale combustibililor auto se rasfrang negativ asupra eficientei unor sectoare economice, dintre care amintesc numai industria constructiilor de masini (acolo unde scumpirea carburantilor determina scaderea cererii de automobile) sau agricultura, unde se inregistreaza consumuri importante de motorina.
In final, ma adresez autoritatilor competente in domeniu cu cerinta de a interveni pentru o reglare corecta a preturilor carburantilor auto, prin prisma importantei deosebite pe care o au acestea asupra nivelului de trai al populatiei si asupra consumului in intreaga economie, mai ales acum, in timpul unei perioade de contractie economica” precizeaza deputatul Radu Vasilica.