2,3K
Deputatul PSD, Mircea Draghici s-a intalnit cu delegatia FMI, la Palatul Parlamentului. Parlamentarul Colegiului Curtea de Arges, membru al Comisiei de Buget-Finante a declarat ca discutiile au scos in relief doua probleme grave ale actualului Guvern: slaba absorbtie a fondurilor europene si modul haotic in care sunt cheltuiti banii publici.
Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks a precizat: „FMI a venit cu un pachet de asistenta financiara pentru depasirea crizei, iar noul acord pe o perioada de doi ani este unul de precautie. Programul Guvernului impreuna cu cel al FMI, de ajustari, este pe finalizare, totul in ideea de a genera crestere economica!”
Specialistul FMI s-a plans de numarul prea mare de intreprinderi de stat (peste 1000 de dupa 1989) care genereaza pierderi de doua ori mai mari decat bugetul din sectorul de sanatate, pierderi care nu au fost incluse in statisticile privind bugetul datoriilor de stat si deficitul bugetar.
Reprezentantul comisiei Europene a fost mult mai transant: „Crucial pentru Romania este sa aiba o strategie fiscala coerenta nu pe un an, ci pe minimum trei ani. Foarte important este ca Parlamentul sa reuseasca sa impuna executivului modalitatea de alocare a fondurilor publice. Veti primi sustinere pentru actiunile de privatizare si restructurare a intreprinderilor de stat bugetofage.”
Oficialii au atras atentia ca in perioada 2008-2011, in tara noastra s-a inregistrat o scadere a PIB cu 15 puncte procentuale, iar in sistemul de sanatate daca se continua inregistrarea de arierate, este exact bomba care va arunca in aer bugetul pentru 2012!
La intrebarea deputatului Mircea Draghici privind reducerea TVA de la 24% la 5% pentru alimentele de baza, Jeffrey Franks a raspuns: „O astfel de masura este in opinia noastra bine venita doar dupa ce colectarea la bugetul statului va fi imbunatatita sau veniti cu alte masuri de compensare la veniturile diminuate prin acest TVA micsorat. In locul Guvernului am actiona in realizarea unui model de simulare pentru a ne convinge daca reactia in piata ar fi de diminuare a evaziunii si nu riscam sa pierdem venituri importante la buget. Aceeasi intrebare ne-a fost pusa si in Irlanda si am raspuns la fel.” De remarcat ca parlamentarul argesean se numara printre initiatorii legii privind scaderea TVA de la 24% la 5% pentru alimentele din cosul zilnic.
In discursul sau, Mircea Draghici a punctat si faptul ca Romania are la dispozitie 20 de miliarde de euro de la CE pentru absorbtie pe perioada programatica de pana in 2013, iar gradul de absorbtie la acest moment este de doar 3%: „Daca facem un exercitiu de simulare si ne-am inchipui ca Romania ar fi absorbit aceasta suma destinata in principal proiectelor cu efect multiplicator in economie, poate ca Romania n-ar mai fi avut acum nevoie de cele doua acorduri de imprumut.”
Interventia lui Jeffrey Franks pe aceasta tema a fost categorica: „20 de miliarde de euro nu sunt un cadou, sunt reglementate procedurile de absorbtie. Mai mult chiar, alte 20 de miliarde asteapta sa fie transferate catre Romania daca ne demonstrati ca puteti sa-i luati. Polonia a depasit criza pe baza absorbtiei fondurilor alocate de la UE. Sigur ca si dvs. ati fi putut acest lucru… Din pacate timpul de start a cam fost ratat si nici macar prea mult timp de implementare nu mai este! Vestea cea mai proasta este ca si in cazul cheltuielilor deja facute in interiorul celor 3%, (facturile emise si stopate la Bruxelles), nu se va putea duce intreaga suma pana la capat. O sursa principala de probleme este cea a achizitiilor publice. Cei de la DG Regio au facut saptamana trecuta o vizita in Romania: problema principala este slaba administratre a programelor, existenta unor proceduri complicate specifice riscurilor de tara, slaba expertiza in domeniul implementarii programelor si a proictelor, lipsa de pregatire in achizitii, intarzieri provocate de contestatari de profesie, etc. Angajamentul nostru este ferm de a ajuta, conditia este sa va lasati ajutati!”
In legatura cu majorarea cotei de TVA de la 19% la 24%, seful echipei FMI a indicat clar ca a fost alegerea Guvernului Boc: „Noi am propus trei variante: majorarea impozitelor, reducerea cheltuielilor publice sau cresterea TVA. Guvernul a ales cea de-a treia solutie! Gradul de colectare lasa de dorit si se impune imbunatatirea administratiei fiscale. O echipa a FMI lucreaza cu ANAF pentru imbunatatirea activitatii, au avut loc sase intalniri, dar efectele lor se pot vedea doar in timp, uneori in ani de zile!”