Dincolo de teoriile conspirațiilor, dincolo de măsurile guvernelor lumii luate pentru a ține sub control această pandemie, specialiștii în virusologie privesc cu ochi diferiți atitudinea pe care ar trebui să o avem în fața acestei provocări. În timp ce unii consideră că izolarea este singura cale, alții sunt de părere că oamenii trebuie să iasă cât mai mult afară, evitând, pe cât posibil, aglomerația. Am ales să vă prezentăm câteva puncte de vedere foarte bine argumentate, aparținând unor reputați virusologi, puncte de vedere care s-au distins în tot acest bombardament cu… specialiști de carton.
VIRUSOLOGI ROMÂNI DEMONTEAZĂ O SERIE DE MITURI
Doina și Costel Atanasiu sunt doi reputați virusologi români, școliți în România, Marea Britanie și SUA. De 20 de ani lucrează la institute științifice și universități din Philadelphia, statul Pennsylvania, chiar în domeniul virusologiei. Aceștia au adus o serie de lămuriri extrem de importante în contextul în care lămuririle pe care autoritățile le aduc sunt infinit mai puține decât nevoia de informare corectă a cetățenilor. Așadar, iată ce răspunde cuplul de virusologi unor întrebări care mulți și le pun.
*Este SARS CoV-2 un virus care omoară doar bătrânii planetei?
,,Virusul omoară doar persoanele peste 60 de ani. Mortalitatea persoanelor infectate în vârstă de 60+ ani este într-adevăr mult mai ridicată decât a celor sub 60 de ani, dar de aici și până la a crede că dacă ești tânăr nu ai cum să mori este o cale foarte lungă. Dacă tinerii ar fi realizat că și ei pot să se îmbolnăvească sau chiar să moară, probabil că nu am mai fi văzut atât de multe cazuri de tineri ieșind la picnic sau la plajă, cum s-a întâmplat în Florida. În ultimile zile am fost contactat de prieteni din România, speriați că au auzit de cazul unei franceze de 16 ani care a murit în urma infectării cu SARS CoV-2, al unei românce de 27 de ani, al unei fetițe de 12 ani din Belgia și al unui bebeluș din America. Întrebarea pe care toți mi-au pus-o a fost: „S-a mutat virusul atât de mult încât acum omoară tineri?”. Nu, nu a apărut o tulpină mortală pentru tineri. Au fost cazuri de tineri morți încă din primele zile, dar probabil că nu au fost mediatizate suficient.”
*Te poți reinfecta cu virusul?
,,Vestea că pacienți care au supraviețuit infecției cu SARS CoV-2 au testat negativ, apoi au fost reinfectați, a pus pe jar comunitatea științifică. Oficial, întrebarea nu are încă un răspuns clar. Neoficial, cel mai probabil pacienții care au fost testați negativ și apoi au fost reinfectați nu au fost de fapt testați corect. Mai exact, testul făcut după terminarea simptomelor a fost fals-negativ, iar în realitate pacienții respectivi nu au scăpat total de virus. Nu există niciun virus pe Pământ cu care să te infectezi și să nu dobandești imunitate fie și pentru o perioadă scurtă, de câteva luni. Singura variantă rămasă ar fi ca virusul să fi suferit atât de multe mutații într-un timp foarte scurt, adică ar fi devenit atât de diferit față de virusul original, încât anticorpii obținuți acum 1-2 luni nu l-ar mai recunoaște. Din fericire, această rată teoretică de mutageneză excepțional de ridicată nu a fost observată în laborator. Genomul virusului este chiar mai stabil decât s-a crezut inițial. Asta înseamnă că anticorpii formați în corpul persoanelor care au avut șansa să supraviețuiască după ce au fost infectate poate să le ofere imunitate pe o perioada lungă, posibil chiar pentru toată viață. Asta este o veste bună și în eventualitatea în care se va pune la punct un vaccin. Cu cât numărul de mutații pe unitatea de timp este mai mic, cu atât vaccinul ne protejează pe o perioada mai îndelungată.”
*Virusul este inactivat de alcool?
,,Da, cu condiția ca alcoolul să fie minimum 70% și lăsat cel puțin 5 minute pe suprafața de sterilizat.”
*Săpunul inactivează virusul?
,,Adevărat. Săpunul este chiar mai eficient decât alcoolul. Virusul are o membrană lipidică, membrană care este distrusă cu ușurință de săpun sau detergent.”
*Tehnologia 5G a creat virusul?
,,Este un subiect care mă depășește, las inginerii și fizicienii să răspundă la această întrebare. Dar indiferent cât de multă energie ar emite rețelele 5G (am înțeles că asta ar fi problema), nu are absolut nicio legătură cu apariția unui virus.”
*Măștile protejează împotriva infecției virale?
,,Țările asiatice au recomandat cetățenilor să poarte măști încă din prima zi. Țările vestice au recomandat ca doar personalul medical și pacienții infectați să poarte măști. Unul dintre motivele invocate a fost că omul de rând nu știe să folosesacă masca și atunci îi face mai mult rău decât bine. În plus, bacteriile din atmosferă se acumulează în mască, iar umiditatea și căldura degajate de respirație creează condiții propice de înmulțire și implicit de infecție bacteriană. Mi s-a părut o motivație puerilă. Dacă omul de rând nu știe cum să-și pună masca, nu rămâne decât ca un medic să apară la televizor să explice poporului cum se pune masca corect. Personal, cred că motivația a fost alta: țările vestice au fost prinse pe picior greșit, nu au avut suficiente măști și atunci au descurajat „civilii” să le cumpere, ca să rămână suficiente pentru medici și asistente. Pe de altă parte, nu aș vrea ca cei care poartă măști să aibă un sentiment fals de siguranță. Să nu uităm că în eventualitatea că o persoană infectată strănută lângă o persoană sănătoasă, masca oferă zero protecție pentru ochi. Apoi trebuie ținut cont de un lucru foarte simplu: porii unei măști bune, gen N95, sunt în jur de 300 de nanometri, dimensiunea virusului este de aproximativ 120 de nanometri; în mod clar, porii măștii nu pot reține virusul în sine, în stare liberă, plutind în aer. Din fericire, după ce o persoană infectată tușește, virusul nu rămâne în aer decât pentru câteva minute (un singur studiu spune că virusul ar sta în aer până la 3 ore).
Cea mai mare parte a particulelor virale se găsește însă în saliva pacientului. Masca, deși nu poate reține virusul în sine, poate să oprească stropii de salivă conținând virusul. Datorită acestui fapt, pentru personalul medical care îngrijește zeci de pacienți, masca ajută mult, deși protecția nu este 100%.
Recomandările făcute de Organizația Mondiata a Sănătății (OMS) de a purta masca doar când persoana crede că este infectată vine în contradicție cu faptul că pacienții infectați nu prezintă simptome în primele 2-14 zile, timp în care îi pot infecta pe cei din jur. Purtând masca în mod preventiv, numărul particulelor virale din salivă împrăștiate în momentul tusei sau strănutului este diminuat în mod semnificativ. Personal, cred că dacă ar fi fost suficiente măști și daca toată lumea, de la medici până la omul de rând, le-ar fi purtat în primele săptămâni după declanșarea pandemiei, am fi avut un număr mult mai mic de persoane infectate. În acest moment, când suntem imobilizați la domiciliu, chiar în condițiile în care ieșim pentru o oră să plimbăm cățelul sau mergem la cumpărături, masca nu mai este la fel de folositoare cum ar fi fost înainte de începerea carantinei. Având în vedere numărul mic de persoane aflate pe stradă în același timp, probabilitatea de a te apropia de cineva la mai puțin de 2 metri a devenit mult mai mică decât era înaintea carantinei. Cei care avem măști ar trebui poate să le donăm medicilor care au în acest moment mult mai multă nevoie de ele decât noi.”
*Este izolarea cea mai eficientă metodă?
,,Sfatul nostru este să luați virusul în serios, nu este o glumă. Izolarea este cea mai eficientă metodă de împiedicare a răspândirii virusului. Trebuie să stăm în casă pentru o perioadă, indiferent cât de mare va fi prețul plătit la nivel economic. Dacă această izolare s-ar fi făcut acum o lună și jumătate așa cum noi, specialiștii, am recomandat, astăzi pandemia ar fi fost terminată, doar cu ceva pagube economice și cu un număr foarte mic de morți. Pe 15 februarie, aproape toate țările din lume, cu excepția Chinei, aveau sub 100 de cazuri. Pandemia ar fi fost mult mai ușor de rezolvat daca s-ar fi luat atunci masurile drastice care s-au luat în ultimile 10 zile. Mapamondul a întârziat carantina cu 4-5 săptămâni, acum avem pierderi economice mult mai mari, numărul de morți și infectați este de cel puțin 1.000 de ori mai mare, iar pandemia este departe de a fi sub control.”
KARIN MÖLLING, UN VIRUSOLOG GERMAN CARE CERE RĂSPICAT: ,,OPRIȚI CARANTINA!”
Karin Mölling este unul dintre cei mai reputați virusologi la nivel internațional. Acesta s-a aplecat în special asupra cercetărilor virusului HIV. Până în anul 2009 a fost directorul institutului de virologie medicală de la Universitatea din Zurich. În anul 2007 a primit Swiss-Award, un premiu acordat personalităților elvețiene remarcabile. În anul 2018 a primul decorația Ordinul de Merit clasa 1 a Republicii Federale Germania. Profesorul a adus o serie de argumente destul de solide pentru care carantinarea populației este mai degrabă dăunătoare.
*Cât de periculos este virusul cu adevărat?
,,Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe. Acum avem un sezon de iarnă un pic întârziat. Gripa deja se duce iar SARS-Corona 2 este în ascensiune. Rata de contagiune este foarte mare. Dar, în opinia mea, boala nu este la fel de rea ca gripa. Când am luat gripă, am crezut că voi muri. Toți cei care au avut SARS-Corona 2 îmi spun că nu aceasta a fost experiența lor. Cred că lucrurile sunt decupate în așa fel încât să se transmite o anumită panică. Vi se spune în fiecare dimineața câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în acea iarnă și câte morți a provocat… Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie. Iarna aceasta gripa nu a fost foarte dură, dar aproximativ 80.000 de oameni au fost infectați. Nu ni se prezintă deloc aceste numere. Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie.
În fiecare săptămână cineva moare în Berlin din cauza unor bacterii multirezistente. În toată Germania mor din aceeași cauză 35.000 de oameni anual. Lucrurile astea nu se spun deloc. Cred că am mai avut astfel de situații ca cea de acum de câteva ori iar măsurile sunt exagerate.
Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000 de morți. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată. Gripa din 2018 care a înregistrat 25.000 de morți nu a pus un moment pe gânduri presa. Spitalele au trebuit să se descurce cu un număr de 60.000 de pacienți suplimentari, care nu au reprezentat nici pentru clinici vreo problemă!”
*Va fi acest virus o prezență constantă în viața noastră?
,,Virușii fac parte din viața noastră, la fel ca microorganismele și bacteriile. Sunt de mai mult timp pe pământ decât noi. Virușii sunt atât de flexibili și adaptabili și atât de inovatori. Ne-au ajutat să fim ceea ce suntem. Există de la începuturile evoluției.
Ceea ce vedem acum este o evoluție pe ritm foarte rapid. Virușii sunt cele mai puternice și rapide evoluții din lume. Sunt cea mai mare populație din lume. Numărul lor este mai mare decât al stelelor din cer sau al firelor de nisip. În principiu numărul mare al virușilor nu te face bolnav. Nu sunt decât vreo 250 de viruși care potențial te îmbolnăvesc. Boala este determinată de parametrii umani. Dacă vei închide oamenii în case, virusul nu va muri ci se va duce la căței și pisici. Întotdeauna găsește o cale de ieșire. Nu poți opri asta. Virusul nu va muri și nu va dispărea. Aceasta este estimarea mea.
Virușii sunt aproape o specie, nu doar un tip. Vaccinarea nu va fi ușoară. Dar virușii ar putea fi de asemenea salvatorii noștri. Scriu în prezent o carte despre virușii care ucid bacteriile. Fac asta când se multiplică. Poate că astfel pot face o alianță cu noi pentru a lupta contra bacteriilor multirezistente. Aceasta va fi marea noastră provocare în viitor.”
*De ce ar trebui să ieșim din casă?
,,Am fost întrebată la televizor ce cred despre bătrânii care merg la plimbare. Pot spune doar atât: da, ar trebui să o facă. Aerul proaspăt este bun pentru că diluează. Toată lumea își poate imagina acest lucru. Al doilea lucru este că apare acțiunea benefică a soarelui. Lumina ultravioletă ucide virușii. Este bine pentru copiii care se joacă afară, care fac sport afară. Este bine afară! Este cel mai bine dacă am putea sta afară! Sub nicio în formă carantină!
Trebuie să spun: infectații nu sunt nici pe departe cea mai mare problemă. Trebuie protejați bătrânii! Și marile focare de infecție! În caz de îndoială, virologia înseamnă izolare, protejare. Asta facem la aeroporturi. Dar nu sunt de acord, precum unii dintre colegii mei, că trebuie să luăm aceleași măsuri în viața privată, în restaurante, în familie, în grădinițe și mai presus de toate la locurile de joacă. Aș face o distincție importantă pentru cei bătrâni. Eu mă număr de asemenea printre cei bătrâni. Sunt de părere că poate nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine. Dar trebuie să-i protejăm pe bătrâni și să-i protejăm într-un fel în care poate fi analizat. Este oare normal ceea ce facem acum, să luptăm cu epidemia prin măsuri care aproape că paralizează întreaga economie mondială?
Carantinarea populației este singurul lucru de care mă tem. Este greșit! Este singurul lucru pe care îl putem face pentru a băga la loc spiridușul în sticlă. Avem nevoie de aer și soare, aerul diluează virușii iar soarele cu razele ultraviolete îi ucide. Dar nu carantină! Nu te infectezi pe străzi!
Mai mult, deschideți grădinițele și școlile în loc de a arunca familiile în haos. Școlile sunt cele mai bune locuri de a-i aduna și de unde afli cum se transmite lanțul infecțios. Poți controla asta și poți reacționa.
Oamenii trebuie să meargă la restaurante pe riscul propriu. Când vremea este frumoasă, nu poți ține oamenii blocați în case. Aud asta în familie: ce facem cu copiii când este vreme frumoasă? Poți face asta o săptămână, maxim două. De asemenea trebuie construită cumva imunitatea și doar prin contact poți face asta.
Ce mai rămâne de făcut este purtarea de măști. Virușii sunt mici și pot pătrunde în multe locuri. O mască de gură te protejează împotriva infecțiilor din stropi. Distanța de 1,5 metri te protejează. Virusul, de unul singur, nu călătorește departe. Virusul stă pe stropi și pe salivă. Când mă duc la cumpărături, îmi pun eșarfa pe gură și nas, nu vorbesc prea mult, apoi mi-o dau jos – toată lumea ar trebui să facă asta.”
*De ce intervin politicienii atât de drastic în viața societății?
,,Cred că intervenția este disproporționată. Vă spun: nimeni nu a făcut asta în urmă cu doi ani. De unde a apărut acum nevoia asta? Este doar o imitație a ceea ce s-a întâmplat în China? Mă refer la ceea ce s-a petrecut în alte situații. Știu că oamenii îmi vor spune: gripa este diferită de această boală. Dar gripa este o boală foarte serioasă, să fim bine înțeleși. 25.000 de morți sunt foarte mulți și nu ne dorim acest lucru. Dar spitalele s-au descurcat. Iar acum noi ne temem că spitalele nu pot face față, că avem nevoie de mai multe ventilatoare. Va fi destul de complicat deoarece producătorii nu le pot livra repede. Toată speranța mea de a câștiga timp se bazează pe testele rapide de la Hoffmann-La Roche. Au cele mai rapide și bune teste. Am contribuit la dezvoltarea testului rapid de gripă la Zurich și l-am testat pe pacienții mei. Când va veni acel test, panica se va dezamorsa rapid.
Dezvoltarea unui vaccin va dura cel puțin un an. Primul lucru de care avem nevoie este un test. Am fost cercetător al HIV și am fost implicat în astfel de lucruri. Testele rapide ajută enorm. Dacă toată lumea știe că există doar oameni neinfectați pe pământ sau în tren, atunci pot sta liniștit.”
*Exemplul Italiei nu ar trebui să ne îngrijoreze?
,,Lombardia este citată ca fiind una dintre cele mai rele zone industriale când vine vorba de poluarea aerului și alți parametrii. Am publicat articole despre poluarea aerului în China. În acele articole, există întotdeauna comparații între China și metroul new-yorkez și Lombardia. Nimeni nu se întreabă: sunt cifrele eronate în Italia, sunt ei cu nouă zile înaintea noastră în epidemie? Cum știm cât de mulți oameni sunt testați? De cât timp sunt testele la dispoziția autorităților?.
În urmă cu doi ani, când am fost la Beijing, severitatea poluării aerului depindea, de asemenea, de ora din zi și de vânt. Oamenii din China tușesc. Se numește tuse de Beijing. Este o tuse care apare din cauza faptului că plămânii oamenilor sunt afectați de poluarea aerului. Dar nu este o tuse produsă de viruși, ci de particule de praf. Acesta este cu siguranță un factor, dar nu am citit despre el nicăieri. Dar am fost în China și am scris o lucrare despre asta.
Există două rate ale infecțiilor: în Wuhan City este de 10 ori mai mare decât în împrejurimi. Există o diferență mare între oraș și rural. De ce? Din cauza densității populației, a poluării aerului, a densității din apartamente. În cazul Chinei, poluarea aerului nu este niciodată menționată, deoarece este produsă de industriile care există încă în oraș.”