Președintele ALDE Pitești Robert Tudorache a fost prezent, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, într-o vizită de lucru de 10 zile în China. Robert Tudorache a participat la Beijing la "Belt and Road International Financial Excange and Cooperation Seminar", un Forum dedicat oportunităților de cooperare economică dintre China și Europa Centrală și de Est.
Robert Tudorache s-a numărat printre cei 31 de participanți, în principal oficialități guvernamentale din România, Serbia, Bulgaria și Muntenegru.
Secretarul de stat piteștean a participat la prelegeri ale experților internaționali privind tendințele economice globale, strategiile naționale de dezvoltare ale Chinei și investițiile în infrastructură. Printre vorbitori s-au numărat și Zhu Min, șeful Institutului Național de Cercetări Financiare de la Universitatea Tsinghua și fostul vicepreședinte al Fondului Monetar Internațional, și Jin Liqun, președintele Asian Investment Bank Investment Bank.
De asemenea, oaspeții din Europa au vizitat și o serie de companii și zone industriale.
"În prezent, cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est se află în primul rând în sectoarele infrastructurii și energiei. Și în România pot fi concretizate investiții majore. De exemplu, de la revenirea mea la Ministerul Energiei au fost reluate negocierile pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. La finalul mandatului de ministru, Andrei Gerea lăsase un Memorandum de Înțelegere semnat. Din nefericire, sub guvernarea Cioloș, toate discuțiile au fost blocate. Acum încercăm să obținem de la Guvern un mandat mai flexibil pentru negocierile cu partea chineză.
Dincolo de sectoarele infrastructurii și energiei, unde într-adevăr China și-a manifestat o disponibilitate evidentă pentru investiții, putem lărgi cooperarea în domenii diferite, cum ar fi turismul și telecomunicațiile. Știu, de altfel, că la Mioveni o secție a noului spital va fi de medicină tradițională chineză.
Cred că acest seminar dedicat anumitor subiecte economice a fost reciproc util pentru toți participanții. Guvernul României este în continuare interesat de schimburile economice și posibile investiții reciproce cu China. De altfel, Bucureștiul a și găzduit un summitul China – Europa de Est și Centrală, în 2013, cu o participare la cel mai înalt nivel din partea mai multor țări", a precizat Robert Tudorache.