Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, coordonator al sectorului de petrol și gaze naturale din cadrul ministerului, a reprezentat România, recent, la două dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului energetic din zona Mării Caspice: lucrările Energy Charter Conference, care au avut loc în perioda 30 – 31 mai 2017, la Ashgabat (Republica Turkmenistan) şi Caspian International Oil and Gas Exhibition and Conference, care au avut loc în perioda 31 mai – 2 iunie 2017, la Baku (Republica Azerbaidjan).
Energy Charter Conference este o organizație inter-guvernamentală, care reprezintă organismul de guvernare și decizie pentru procesul Cartei Energiei, ce a fost stabilită prin semnarea, în anul 1994, a Tratatului Cartei Energiei.
România va deține președinția Energy Charter Conference în anul 2018, după ce, în acest an, preşedinţia este asigurată de Turkmenistan.
Secretarul de stat Robert Tudorache a participat și la Caspian International Oil and Gas Exhibition and Conference, două evenimente majore în industria de petrol și gaze, la care a participat şi preşedintele ţării gazdă, Ilham Aliyev.
În cadrul conferinţei, în primul panel, Robert Tudorache a avut o intervenţie cu tema "Strenghening international cooperation as an important factor in increasing energy security; Business opportunities in Romanian Oil and Gas sector" („Consolidarea cooperării internaționale ca factor important în creșterea securității energetice; Oportunități de afaceri în sectorul petrolului și al gazului în România”).
Robert Tudorache a prezentat o scurtă istorie a sectorului hidrocarburilor din România, capacitatea de explorare/exploatare/producţie de petrol şi gaze, câteva considerente asupra cererii interne, a importului şi exportului, precum şi scurte prezentări ale companiilor din domeniu deţinute de statul român (Romgaz, Transgaz, Oil Terminal, Conpet) şi a Proiectelor de Interes Comun (PCI) din sectorul gazelor naturale, printre care şi interconectorul BRUA. De asemenea, acesta a prezentat şi oportunităţile de investiţii din România, printre care cele din Marea Neagră, unde se estimează că, la mare adâncime, există un potențial important – miliarde de barili de petrol și câteva miliarde de metri cubi de gaz – care ar putea încuraja intensificarea activităților de explorare în aceste zone.
Un alt proiect asupra căruia Robert Tudorache a insistat este AGRI, care oferă o alternativă de comercializare pentru gazele azere și evită dependența exclusivă de conducte.
De altfel, într-un interviu acordat publicaţiei Caspian Energy Newspaper, domnul Robert Tudorache a reiterat că proiectul AGRI este o inițiativă unică în regiunea Mării Negre și acoperă atât componenta de securitate energetică, diversificarea rutelor și surselor energetice, cât și cooperarea regională.
„Sperăm că proiectul va fi inclus pe lista a treia a PCI, în care AGRI este candidat. Azerbaidjanul este unul dintre cei mai importanți parteneri ai României în sectorul petrolului și gazului și sperăm că partenerii noștri din Azerbaidjan vor continua să susțină acest proiect. Acceptarea proiectului AGRI pe lista PCI a Comisiei Europene ar constitui o recunoaștere de către piața europeană a gazelor naturale a acestui nou coridor de import al gazului din Azerbaidjan pe Marea Neagră și ar reprezenta, fără îndoială, un argument puternic pentru acționari să ia decizia de a trece la următoarea fază de dezvoltare a proiectului”, a declarat secretarul de stat Robert Tudorache în interviu.
„Guvernul României acordă o importanță deosebită încurajării investițiilor pentru găsirea de noi rezerve de hidrocarburi și creșterea ratei de înlocuire, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, precum şi finalizării interconectării cu țările vecine. Dezvoltarea proiectului BRUA este o parte importantă a Coridorul Vertical și va asigura accesul la gazele ce vor fi transportate prin infrastructura oferită de Coridorul Sudic al gazelor. Sunt importante, în mod semnificativ, proiectele de exploatare a gazelor naturale onshore și offshore, menite să sporească securitatea energetică în deceniile următoare. Vă pot da un exemplu foarte bun: zăcământul de gaz natural Caragele, care este cea mai importantă descoperire a gazelor onshore din România după 1989, are rezerve estimate la 25 – 30 miliarde de metri cubi. Exploatarea sa ar asigura independența energetică a României timp de doi-trei ani”, a mai spus Robert Tudorache.