România a fost de tot… Centenarul până la capăt. Am sperat că, în lipsa unor realizări notabile care să ne resusciteze mândria de a fi români, vom avea niște manifestări de 1 Decembrie care să se ridice la înălțimea momentului. Nu doar că nu a fost așa, dar s-a dovedit că în continuare ,,nu sunt vremurile sub om, ci bietul om sub vremuri", cum bine constata Miron Costin în ,,Letopisetul tarii Moldovei de la Aron Voda incoace".
De departe cel mai jenant moment a fost cel consumat chiar la Alba Iulia. Închipuiți-vă 55 de căruțe cu cai, împodobite cu simbolurile naționale, care au străbătut peste 300 de kilometri până la cetatea Albei, adică peste o săptămână de mers prin ploaie și zăpadă, dar cărora nu li s-a mai permis să defileze prin fața distinselor oficialități. De ce? Oamenii nici până acum nu au aflat în mod oficial. Gabi Matei, fermier din Bradu și crescător de cai de rasă, a fost și el prezent la eveniment, în calitate de invitat al maramureșenilor plecați să refacă drumul Unirii. Cu toate că nu a parcurs lungul itinerar alături de prietenii săi, l-a durut faptul că efortul oamenilor nu a fost onorat până la final.
,,Pe 22 noiembrie, prietenii mei au plecat la drum cu 55 de căruțe. Fiecare a schimbat câte două perechi de cai; au venit mașini după ei, au luat caii și i-au lăsat pe ceilalți. Au plecat și cu potcovar după ei. Cristi, unul dintre crescători, a făcut cei peste 300 de km în căruciorul cu rotile. Era cel mai tonic, el le ridica moralul tuturor. Și tot el a filmat întreg parcursul, de la pregătirea cailor, la potcovitul lor, la spălat, împodobit și drumul pe care l-au parcurs. A fost și vicepreședintele Consiliului Județean de la Maramureș, tot traseul l-a parcurs în căruță. Nu s-a dat jos din ea nici pe ploaie, nici pe zăpadă, și au fost zile și nopți foarte friguroase. Unii au mai dormit pe la pensiuni, dar vicepreședintele nu a părăsit căruța până la capăt. Prin toate orașele prin care au trecut au fost întâmpinați cu aplauze, toată poliția le-a asigurat circulația în bune condiții, oamenii i-au băgat în casă, le-au dat să mănânce. Au fost oameni care nu au dormit toată noaptea ca să aibă grijă de caii lor, să-i adăpe și să le dea să mănânce. Acolo sunt români adevărați, e altă țară Cred că sunt singurii care simt românește. Cine i-ar fi primit la noi, în casă, să-i omenească, iar noaptea le-ar fi îngrijit caii? Nimeni!" povestește Gabi Matei.
Oficialitățile, prea prețioase pentru defilări cu căruțe și cai
Fermierul nostru din Argeș s-a alăturat convoiului în ziua de 1 Decembrie. Deși a văzut cu ochii săi toate cele petrecute, nu-i vine nici acum să creadă.
,,Convoiul sosise în Alba Iulia cu o seară înainte. Din câte mi-au povestit prietenii mei, primarul Albei îi asigurase de toată ospitalitatea, le dăduse mână liberă să poată circula oriunde aveau nevoie. Numai că în ziua defilării ceva s-a întâmplat. Deși ne aflam în centru și de bulevardul pe care se defila ne despărțea doar gardul Jandarmeriei, deși se știa de mult timp de prezența noastră, poliția ne-a oprit și ne-a cerut autorizația, după care ne-a invitat să plecăm pe centura orașului. Abia au scăpat nebătuți, așa de furioși erau oamenii. Într-un final, au spus că ne permit să defilăm, dar numai împreună cu ungurii. Organizatorul convoiului nici nu a vrut să audă: să bați atâta drum ca să defilezi cu ungurii, de Centenar! Mie, personal, că nu vreau să vorbesc în numele prietenilor mei, mi s-a părut a fi un pretext. Știau că o astfel de variantă nu poate fi acceptată. Și uite așa, nu ne-au mai băgat în nicio paradă! A venit Iohannis, au defilat tancurile, Jandarmeria, ungurii și s-a terminat." mai povestește Gabi Matei.
Cu toate că nu au primit nicio explicație oficială, acesta tinde să dea crezare unor ipoteze pe care le-a auzit din mai multe surse, anume că nici președintele Klaus Iohannis și nici alte instituții mai mult sau mai puțin militarizate ale statului nu au dorit ca această paradă a căruțelor să defileze de Centenar. Motivul? Unul care dovedește îngustimea minților celor care ne conduc: România nu poate fi asociată, de Centenar, cu defilarea căruței trasă de cai, nici măcar de cai de 20.000-30.000 de euro, nu…gloabe de rând. De ce spun că o astfel de mentalitate este una de toată jena? Pentru că acest convoi, la nivel de simbol, a fost cel mai frumos lucru pe care l-am văzut de Centenar. Nu doar că simbolizează trecutul nostru de care nu înțeleg de ce ar trebui să ne rușinăm, dar ar putea reprezenta, cu cinste, și viitorul. Să proiectezi o Românie în care îți conservi zestrea rurală, o Românie în care globalizarea nu merge până într-acolo încât să vizitezi vaca la Grădina Zoologică, înseamnă să ai viziune. Străinii vin în România tocmai pentru că sunt atrași de faptul că pot să se bucure de natură nealterată, de hrană sănătoasă, obținută chiar în propriile gospodării. Sunt lucruri pe care în țările lor nu le mai au. Acesta este încă marele nostru atu, pe care autoritățile, orbite de luxul resorturilor în care își petrec vacanța, nu mai au capacitatea să îl vadă.
,,Mi-a fost necaz pentru prietenii mei, și-au dorit să defileze și au venit atâtea zile pe drum. Pentru că sunt oameni prea cumsecade, n-au mai făcut caz și au lăsat-o așa. Chiar dacă nu au participat la paradă, ei au refăcut, simbolic, drumul Unirii, în aplauzele românilor." ne-a mai declarat Gabi Matei.