*Mici, dar voinici. Copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani vor fi inițiați în arta programării
Sâmbătă, 8 octombrie 2016, Editura Diana, în parteneriat cu Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș, a dat startul unui proiect educațional inedit. Este vorba despre „Clubul Code”, un program care include cursuri gratuite de programare destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani.
Timp de o oră pe săptămână, în fiecare sâmbătă, în intervalul orar 10.00-11.00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" Argeș, copiii vor învăța să utilizeze trei limbaje de programare, care le vor dezvolta gândirea și creativitatea: 1. SCRATCH – care te învață cum să programezi propriile povești interactive, jocuri și animații; 2. HTML & CCS – vei construi propria pagină web; 3. PYTHON – limbaj de programare bazat pe text, de uz general, utilizat pe scară largă.
Primul curs a avut loc sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 10.00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene Argeș. 28 de elevi înscriși la acest proiect vor lucra în două grupe a câte 12 copii, fiecare dintre aceștia având acces la propriul calculator. Aceștia vor învăța, pe parcursul a șase săptămâni, limbajul de programare SCRATCH, care este inclus în primul modul. Îndrumați de trainerul Andreea Ștefania Osiceanu, reprezentantă a Editurii Diana, copiii își vor însuși principiile limbajului de programare SCRATCH și vor putea construi propriile povești grafice.
Într-o vreme când calculatorul a devenit cel mai bun prieten pentru cei mai mulți copii, iar lumea în care trăiesc este profund tehnologizată, proiectul educațional "Clubul Code" își propune să-i învețe pe cei mici cum să folosească util și responsabil calculatorul, nu doar pentru jocuri , într-un mod distractiv și interactiv. Cei 28 de cursanți înscriși până acum la „Clubul Code” abia așteaptă să vină ziua de sâmbătă pentru a-și petrece o oră în spațiul prietenos și cald de la Biblioteca Județeană Argeș. Pentru acești copii, școala continuă și sâmbătă, când calculatoarele iau locurile caietelor.
Mai importantă decât cunoștințele de tehnologie cu care copiii se îmbogățesc la cursurile proiectului „Clubul Code” este formarea lor personală. Micii cursanți sunt încurajați să pună întrebări și să lucreze cu alți colegi în echipă, competențe care, dobândite încă de la vârste fragede, îi pot ajuta într-o mulțime de profesii pe viitor. Atunci când copiii văd pe ecran cum pot realiza un joc, cum poate fi animat, joaca pentru copii se transformă într-o treabă de om mare.