1,2K
Deputatul PSD Mircea Draghici, Chestor al Camerei Deputatilor, a participat la sedinta in cadrul careia Guvernul USL si-a angajat raspunderea asupra Proiectului de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania. Actul normativ va constitui un cadru legal optim de stabilire a unor reguli clare in acest domeniu si va fi o solutie unitara la probleme nerezolvate timp de 20 de ani.
,,Principalul aspect este cel referitor la faptul ca solutiile de pana acum nu au favorizat proprietarii, acestia fiind mereu amanati si nevoiti sa isi vanda drepturile litigioase unor terte parti – „samsarii” imobiliari. Ponderea reala a fostilor proprietari este foarte mica in comparatie cu cei care detin drepturi litigioase. Restituirea proprietatilor nu trebuie sa fie o afacere in domeniul imobiliar, ci o reparatie istorica si o reflectare a respectului si garantarii dreptului constitutional la proprietate.
Dupa o documentare si analiza extrem de riguroasa in plan intern si beneficiind de expertiza specialistilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, Guvernul USL a decis sa puna capat acestor abuzuri si blocaje. Avizul expertilor CEDO pe forma finala a legii este o garantie a faptului ca Romania va avea o legislatie justa, in concordanta cu normele europene si internationale in ceea ce priveste restituirea proprietatilor preluate abuziv de catre regimul comunist si nu va mai fi condamnata in aceasta materie, iar statul roman nu va fi nevoit sa utilizeze banii publici pentru despagubirile acordate in urma solutionarilor de la CEDO.
Cele 3 principii majore pe care se fundamenteaza noua Lege sunt: restituirea in natura, acolo unde acest lucru este posibil, iar daca aceasta nu este posibila se restituie echivalentul in bani, in numerar, pe o perioada de 7 ani; cladirile retrocedate care acum servesc ca sediu pentru institutii precum scoli, spitale sau institutii de cultura vor fi retrocedate cu obligatia ca timp de 10 ani sa isi pastreze destinatia; impozitarea celor care au cumparat drepturile litigioase de la proprietari cu 85%. Este momentul sa punem capat sau macar sa reducem pe cat posibil specula cu terenuri sau imobile nationalizate.
Procedura angajarii raspunderii Guvernului este justificata de nevoia de a asigura un cadru legislativ evoluat si adaptat realitatilor de astazi cat mai urgent, pentru ca Romania sa se incadreze in termenul dat de CEDO pentru rezolvarea acestei probleme.
Subliniez faptul ca toate partidele politice parlamentare au avut posibilitatea de depune amendamente si de a veni cu propuneri de imbunatatire a textului propus de Guvern. Pe aceasta cale doresc sa-mi exprim aprecierea pentru toti parlamentarii care si-au adus contributia in cadrul procedurilor de dezbatere si adoptare a proiectului de lege. De altfel, prezenta parlamentarilor in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei a fost una covarsitoare, ceea ce demonstreaza faptul ca reprezentantii tuturor partidelor politice au inteles cat de importanta este rezolvarea cu responsabilitate a problemei retrocedarii proprietatilor.
Procesul retrocedarii proprietatilor nu este o problema a USL sau a partidelor politice, ci este o tema a Romaniei.” a declarat Mircea Draghici.