Senatorul PSD de Arges Serban Valeca i-a adresat Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton o interpelare prin care a cerut modificarea Proiectului de Hotarare privind aprobarea Raportului de renegociere a Acordului de Investitii privind Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.
„Domnule Ministru,
Referitor la "Proiectul de Hotarare privind aprobarea Raportului de renegociere a Acordului de Investitii privind Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda si modificarea conditiilor pentru functionarea societatii comerciale care va realiza unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda, modificarea unor acte normative in legatura cu proiectul Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda si reglementarea unor masuri necesare pentru realizarea proiectului (22 februarie 2011)" supus dezbaterii publice va transmit urmatoarele:
1.Proiectul a fost initiat in sistemul de finanatare BOOT (Built Own Operate Transfer) care permitea ca dupa cca 12 ani proprietatea sa revina in proportie de 100% statului roman. Totodata initial statul roman avea o contributie de maxim 20 % (16% investitia existenta si 4% aport suplimentar prin furnizarea de combustibil si apa grea). Din pacate incepand cu 2007 s-au modificat aceste cerinte, rezultand un sistem de finantare tip BOO (Built Own Operate) si o participare a statului de 51%, conditiile mentinandu-se pana in prezent, lucru care s-a dovedit nebenefic proiectului care a intrat in blocaj. In actualul proiect de act normativ prin care probabil se incearca si reatragerea de capital, dar se mentine si tipul de cooperare BOO, sistem care nu aduce siguranta sistemului energetic national.
Proiectele nucleare sunt supuse unor conditionalitati internationale suplimentare fata de alte proiecte de investitii, ori ramanerea intr-un parteneriat intre companii private si statul roman prin SNN, probabil pe o perioada de minim 40 de ani, implica asumarea unor riscuri pe termen lung, riscuri diminuate in cazul sistemului BOOT datorita perioadei reduse a parteneriatului. In plus mentionez directivele Department of Energy -SUA care analizeaza posibilitatea de a extinde perioadele de functionare ale reactoarelor la 60 sau chiar 80 de ani.
2.Posibilitatea infiintarii unei singure "companii" de exploatare se traduce prin vanzarea printr-un singur furnizor a energiei electrice ieftine produse de reactoarele 1si 2 si cea "mai scumpa" produsa de reactoarele 3 si 4. Spun energie scumpa deoarece daca vanzarea energiei de la 3 si 4 se face separat, inca de la aceasta faza de fezabilitate sistemul BOOT sau BOO "impune" ca profitul investitorilor inclus in costurilor investitiei sa fie moderat deoarece pretul final de vanzare a energiei electrice trebuie sa fie competitiv in piata, in schimb daca avem un cos comun de vanzare a energiei unde intra si energia ieftina de la reactoarele 1 si 2 investitorii isi vor mari rata de profit in mod nemeritat pe seama statului, adica pe seama 1/2 din energia totala produsa de Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda. Doresc sa va informez pe aceasta cale ca asemenea solicitari au fost facute inca de la primul SF din 2003 dar nu au fost acceptate.
Ca urmare a celor prezentate, pentru buna desfasurare a activitatii in domeniu va solicit modificarea proiectului de HG prin introducerea urmatoarelor conditionalitati:
1. investitia se se faca in sistem de finanatare BOOT;
2.energia produsa de reactoarele 3 si 4 sa fie vanduta separat de cea produsa de actualul SNN.”
De asemenea, in inchieierea interpelarii sale, senatorul Valeca a mai spus: „Totodata, avand in vedere situatia precara a economiei romanesti din perioada 2011-2012, va rog sa ma informati daca este posibila revenirea la procentul de 20 maximum 30% de contributie a statului in proiectul unitatilor 3 si 4 pe baza negocierilor purtate in ultimii ani.”