1,7K
Senatorul PSD de Arges Serban Valeca i-a adresat Prim-Ministrului Emil Boc o interpelare prin care i-a atras atentia asupra situatiei grave in care se afla Romania in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene.
,,In urma cu cateva zile, in cadrul unui interviu, Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos a lansat o serie de critici extrem de dure la adresa guvernului Romaniei, despre care spune ca nu este capabil sa obtina fonduri europene. Ciolos a declarat ca a primit multe plangeri legate de functionarii publici, care mai mult pun bete-n roate celor care doresc finantare pentru proiecte europene. Printre motivele care au dus la un grad extrem de redus de asimilare a fondurilor europene se numara birocratia si piedicile pe care le pun chiar functionarii publici, spune comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos.
In aceste conditii, as vrea sa va reamintesc domnule prim-ministru ca, personal, am fost unul dintre cei care v-au atras atentia de mai multe ori asupra acestui subiect atat de important pentru Romania si atat de ignorat de Guvernul pe care il conduceti. Astfel, cu peste un an in urma, in data de 08.02.2010, v-am adresat o interpelare intitulata „Blocajele in absorbtia fondurilor europene” in care va vorbeam despre faptul ca absorbtia acestor fonduri este singura care mai poate echilibra situatia financiara precara a tuturor sectoarelor de activitate.
Va reamintesc faptul ca, la momentul investirii dumneavoastra in functia de Prim-ministru, ati declarat ca mecanismul depunerii si evaluarii cererilor de finantare va fi eficientizat, astfel incat solicitantii de fonduri din instrumentele structurale carora li se aproba cererile sa primeasca banii in 30 de zile de la depunerea cererilor. La mai bine de un an de la acea declaratie situatia este foarte departe de implinirea dezideratului exprimat de dumneavoastra.
Consider ca principala cauza pentru aceasta stare de lucruri este una de natura functionala, ce tine de capacitatea de operare foarte scazuta a autoritatilor de management care gestioneaza programele operationale, precum si de relatia deficitara pe care acestea o au cu solicitantii si beneficiarii de finantari din instrumente structurale.
Situatia actuala se caracterizeaza prin:
1. Durate lungi intre momentul depunerii cererilor de finantare si primirea raspunsurilor;
2. Lipsa de uniformitate si coerenta in aprecierea (punctarea) proiectelor, in procesul de evaluare;
3. Durate lungi intre momentul aprobarii cererilor de finantare si cel al semnarii contractelor;
4. Intarzieri foarte mari in rambursarea banilor cheltuiti;
5. Imposibilitatea, in momentul de fata, de recuperare a TVA;
6. Comunicarea ineficienta a autoritatilor de management si a organismelor intermediare cu solicitantii si beneficiarii de fonduri.
Pentru toate acestea, in timpul mandatului meu de parlamentar v-am oferit si solutii pentru eliminarea blocajelor:
– simplificarea procedurilor si reducerea birocratiei in ceea ce priveste evaluarea cererilor de finantare depuse de solicitanti, incheierea contractelor si in asigurarea fluxului financiar necesar bunei desfasurari a proiectelor aflate deja in derulare;
– adoptarea acelor decizii care sa duca la rezolvarea urgenta a situatiei extrem de grave in care se afla autoritatile de management din punct de vedere al personalului de care dispun, atat sub aspect numeric, cat si sub aspectul experientei si al expertizei;
– rezolvarea problemei recuperarii TVA;
– imbunatatirea comunicarii dintre autoritatile de management si organismele intermediare, pe de o parte, si solicitanti si beneficiari de finantari din instrumente structurale, pe de alta parte, astfel incat eforturile acestora din urma in timpul procedurilor de solicitare de fonduri, precum si pe durata derularii proiectelor sa fie ajutate, nicidecum ingreunate.
De asemenea, atrageam atentia ca, in absenta acestor masuri, toti beneficiarii de fonduri atrase prin accesarea instrumentelor structurale, se vor confrunta cu probleme din ce in ce mai serioase, iar proiectele aflate in derulare vor intra in blocaj.
Mai mult decat atat, vazand ca nu se intampla absolut nimic, in data 12.04.2010 v-am adresat din nou o interpelare pe aceeasi tema intitulata „100 de sesizari privind fondurile structurale” in care reveneam cu prezentarea unor aspecte suplimentare ce speram sa duca la rezolvarea a macar o parte dintre disfunctionalitatile prezentate.
Aceste semnale pe care vi le-am transmis erau pe fondul unui calcul foarte simplu: fondurile europene suplimentau bugetul national, buget ce nu se alimenteaza din cauza lipsei de masuri de sprijin a productiei si de crestere a productivitatii, de aceea concentrarea eforturilor guvernului in promovarea proiectelor europene ar aduce atat banii necesari mentinerii si cresterii locurilor de munca cat si plus -valoare in economia romaneasca prin investitiile in productia de bunuri si servicii.
Deoarece nu ati luat la timp masuri pentru rezolvarea situatiei am ajuns acum, domnule prim-ministru, dupa un an si jumatate, in situatia de a ni se atrage atentia chiar de catre Comisarul roman asupra acestui tip de problema.
In aceste conditii, avand in vedere situatia extrem de delicata in care ne aflam, va solicit sa va aplecati personal asupra acestor proceduri in vederea simplificarii lor si responsabilizarii celor care au sarcini de serviciu pe tema si sa va propuneti atingerea unui coeficient de aborbtie a fondurilor europene la dispozitia tarii noastre de 100%, sau macar atragerea in totalitate a fondurilor ce au reprezentat contributia tarii noastre de-a lungul timpului.
Ca urmare, va rog domnule Prim-ministru sa ma informati despre masurile pe care le decideti pentru rezolvarea problematicii prezentate mai sus. Totodata va rog sa ma informati care este suma totala ca si contributie a Romaniei la bugetul CE din momentul incheierii primului capitol de negociere si pana in prezent (pe ani) si care sunt sumele atrase si cheltuite de catre tara noastra in aceeasi perioada din aceste fonduri ce au ca sursa bugetul european.” – scrie senatorul Serban Valeca, in interpelarea sa.