2,6K
In aceasta saptamana, deputatul PSD Simona Bucura Oprescu a sustinut, in plenul Camerei Deputatilor, o declaratie politica privind revizuirea Constitutiei. Pornind de la cazul elevei din Sfantu Gheorghe care a avut de suferit din cauza ca a purtat bentita tricolora, Simona Bucura Oprescu a aratat importanta pe care o are procesul de revizuire vizat de USL si care ar trebui sa fie principiile fundamentale care sa ghideze acest demers. Iata care este declaratia politica, integral:
,,Domnule Presedinte,
Onoranta asistenta,
Sabina Elena, adolescenta din Sfantu Gheorghe, ne revine in minte ca imaginea unei adolescente cu bentita tricolora. O imagine fireasca, identitara, pe care ne-am dori sa o vedem mai des peste tot in lume.
<(2)Cetatenia romana nu poate fi retrasa aceluia care a dobandit-o prin nastere > – (articolul 5, alineatul 2, Constitutia Romaniei)
Simbolurile nationale ne apartin si ne identifica pe fiecare dintre noi ca si romani. In perspectiva modificarii si completarii legislatiei romanesti fundamentale, Constitutia Romaniei, legii administratiei publice locale, legii electorale s.a.m.d, cazul Sabina Elena nu trebuie sa fie bagatelizat.
Valorile rasturnate ale unor functionari si dascali de etnie maghiara care au transformat manifestarea identitatii nationale a unei adolescente romance in motiv de sanctiuni reprezinta o data in plus un motiv de serioasa reflectie cu privire la imbunatatirile ce trebuie aduse Constitutiei si celorlalte acte normative.
Consider ca gestul de a-i taia panglica tricolora facut de diriginta, convocarea consiliului profesoral si declaratiile inspectorului sef ISJ Covasna sunt profund antiromanesti si anticonstitutionale.
Asadar, si in aceasta lumina, legea fundamentala are nevoie sa fie supusa unui proces de recastigare a credibilitatii.
Va trebui sa analizam cu atentie in ce masura recredibilizarea unei Constitutii trebuie sa fie un demers de recalibrare prin intermediul revizuirii sale formale sau unul de inginerie culturala prin intermediul discursului public si dezbaterii sistematice de idei.
Revizuirea Constitutiei trebuie facuta in jurul unui set de valori nationale si dublata de un proces de educatie Constitutionala a cetatenilor, astfel incat litera si spiritul Constitutiei sa nu fie deformate de interese entice.
Intr-o lume in care valorile si structurile sociale sunt supuse unor modificari rapide generate de globalizarea informatiei, actiunile mass-media sau conflictele etnice, cetateanul roman trebuie protejat de efectele unei realitati sociale care submineaza constant fundamentele democratei reprezentative.
Doua idei fundamentale trebuie sa ne ghideze: ideea patriotismului constitutional si a functiei integratoare a Constitutiei.
Legea fundamentala trebuie sa fie liantul care uneste cetatenii romani in cadrul statului.
Constitutia trebuie sa ofere protectia juridica a unui set de valori comune pentru a genera solidaritatea cetatenilor si pentru a reconstrui increderea acestora in institutiile statului.
Si Sabina Elena trebuie sa beneficieze, ca orice cetatean roman, de protectia juridica oferita de Statul Roman, fundamentata de actuala Constitutie a Romaniei si intarita de viitoarea Constitutie a Romaniei!".